Mekintajer Partizan
Foto: KK Partizan

Kodi Miler-Mekintajer je došao u Partizan jula 2020. godine i do januara se profilisao kao jedan od najboljih igrača crno-belih i baš u jeku sezone, hoće da ide.

Ovo je samo po sebi neobično, jer je do sada delovalo kao da se lako privikao na Beograd i sve je izgledalo u redu.

PROČITAJTE JOŠ:

Potvrdu informacije da će klub iz Humske uskoro verovatno videti leđa Miler-Mekintajeru dao je i predsednik Partizana, rekavši da su Nemanja Gordić, Kodi Miler-Mekintajer i Stefan Janković višak.

Gordić je otišao u Mornar, Janković je krajem decembra takođe napustio Partizan i ako se za njih dvojicu i donekle može naći razuman razlog, sa Miler-Mekintajerom je, takmičarski gledano, to teže uraditi.

„Normalno, kada dolazi do takvih situacija ekipi je potrebna sveža krv. Radimo svaki dan, posle ta dva treninga, visimo na telefonima, gledamo… Na tržištu nema mnogo super opcija, ali trenutno imamo neka imena sa kojima se dogovaramo i ja se nadam da ćemo uspeti dobiti dobro rešenje. Sve je sada vruće, ne mogu da govorim o imenima“, rekao je Sašo Filipovski, trener crno-belih na kraju 2020.

Foto: Miroslav Todorovic/Starsport

U međuvremenu je došao Džoš Perkins koji je popunio rupu odlaskom Gordića, ali i Kodi je u formi sa 12,6 poena, 2,9 skokova i 3,1 asistencijom po utakmici.

Mornaru je ubacio 21 poen, ume da prodre do koša i poentira uz kontakt, nije idealan šuter za tri poena, ali i dalje doprinosi ekipi.

Zato nije baš najlogičnije, gledano sa strane, da se u njegovom odlasku traži osvežnje krvi. Istina, Perkins se čini kao bolji dodavač, ali su valjda zbog toga dvojica igrača komplementarna.

Foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©

„Trebalo bi da popravimo igru u odbrani. Posebno ja, koji igram na poziciji plejmejkera i čuvam igrača sa loptom. Treba da ga pritiskam po celom terenu. U suštini mi dajemo dovoljno koševa za pobedu, ali moramo da sprečimo protivnika da daje više. Napad je u redu, ali defanziva mora mnogo bolje“, kritikovao je sebe Kodi krajem oktobra.

Miler-Mekintajer je umeo i da gubi lopte, ali kom igraču spoljne linije se to ne dešava… Sve skupa zvuči čudno i zbog toga što su Gordić i Miler-Mekintajer dvojica najboljih strelaca crno-belih.

Kako onda oni nameravaju da se dokopaju plej-ofa ABA lige, ako se oslobađaju najboljih strelaca? Kodi je ubacio 170 poena, Gordić 111 i jedini koji su blizu tome su Rašon Tomas i Markus Pejdž sa 109, odnosno 102.

Ova priča stoga ima sigurno i drugu stranu. Mnogo stvari je po crno-bele krenulo odlaskom Andree Trinkijerija prošle godine. Od tima koji je lani u ovo vreme bio odličan u Evrokupu i ABA ligi favorit za osvajanje prešao je kratak put do tima koji se bori da uopšte uđe u plej-of.

U Evrokupu Partizan solidno gura i može da napravi dobar rezultat, ali je pokazao suviše nekonstantnosti, a za neko „traženje“ igre usred sezone, sada je kasno.

Trinkijeri je lani otišao pod nepotpuno razjašnjenim okolnostima, a klub koji je, kockarskim rečnikom, išao „all in“ prošle godine, sada je zapao u problem.

Trinkijeri bio u depresiji i zato je napustio Partizan
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prinuđen je da reže troškove i u tome sigurno leži deo razloga zašto sada i Miler-Mekintajer mora da ide.

„Doveli smo Perkinsa, a tražimo još pojačanja. Moramo da budemo realni. Prošle godine smo imali zalet ka Evroligi i sada plaćamo cenu zbog prevelike želje. Daćemo sve od sebe da napravimo rezultate“, rekao je Ostoja Mijailović za Maksbet.

Ako se setimo manira i okolnosti u kojima je otišao Trinkijeri, koji je, ispostaviće se, bio jedan od jačih aduta Partizana prethodnih sezona, ovakav epilog sa Miler-Mekintajerom ne treba previše da zapanjuje.

Ostoja Mijailović o Partizanu, Evrokupu, odnosu Crvene zvezde i FMP u ABA ligi
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Verovatno je i on imao svoje razloge zašto bi hteo da ode, tim pre što su mu brojke iz ABA lige i Evrokupa (13,4 poena, 3,4 skoka i 4,8 asistencija) dobra preporuka da nađe bolji klub i od Cedevita Olimpije i Partizana i ode sa Balkana.

Crno-beli sada nisu u stanju da se „isprse“ finansijski i ako se bolja ponuda ukaže, malo koji stranac će to propustiti da prihvati.

Tim pre što crno-beli ove sezone više rezultatski liče na brod koji tone (sedmo mesto ABA, 7-8 skor), a ne na ekipu sposobnu za najviše domete koji su pre samo godinu dana delovali kao izvesnost kakve danas nema.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare