Niko nije mogao da zamisli šta će se desiti tog 26. januara 2020. godine.

Pre tačno tri godine, desila se jedna od najtužnijih tragedija u istoriji košarkaškog, ali i sportskog sveta.

PROČITAJTE JOŠ

Helikopter sa legendarnim Kobijem Brajantom, njegovom 13-godišnjom ćerkom Đianom i još sedam ljudi pao je pošto je udario u planinu Kalabasas, nekih 48 kilometara od Los Anđelesa.

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena je preminuo, a sa njim i svi putnici, uključujući njegovu ćerku i pilota Aru Zobajana.

Helikopter je poleteo u 9:00, a u 9:30 je pilotu javljeno da leti prenisko. On je probao da podigne helikopter, ali je zbog magle i kiše ipak udario u planinu. Helikopter se zapalio i ishod je bio fatalan, a Kobi je identifikovan tek dva dana kasnije uz pomoć poređenja otisaka.

Foto: EPA/JUSTIN LANE

To je bio jedan od najemotivnijih momenata u sportskoj istoriji, trenutak koji je naterao ceo svet na suze. Plakala je Amerika, plakali su navijači Los Anđelesa, plakali smo svi, i niko nije mogao da shvati da „crne mambe“ više nema.

Samo četiri godine nakon što je Kobi završio svoju igračku karijeru, partijom od 60 poena, u svom stilu, protiv Juta Džeza, pred svetskim zvezdama, zadesila ga je ova tragedija.

Verovatno svako pamti momenat kada je čuo ove strašne vesti, a deluje da je najteže bilo košarkašima koji su u tim trenucima igrali NBA mečeve.

Oni su na samom terenu saznali da je Kobi preminuo, a jedan od njih je i košarkaš Denver Nagetsa i saigrač Nikole Jokića Džamal Marej.

Kobijeve reči na poslednjoj utakmici „Mamba out“ (Mamba se odjavljuje) sada imaju još veću težinu, a koliki je trag Kobi ostavio u NBA ligi ne mora puno da se govori.

„Mamba“ je u NBA stigao 1996. godine, kada su ga Šarlot Hornetsi izabrali kao 12. pika prve runde drafta.

Nije išao u koledž, već je direktno iz srednje škole svoj put nastavio u NBA ligi, gde je odmah pokazao da će biti jedna od najvećih zvezda.

Harizmatični dečko, odlučan i fokusiran samo na pobede i titule, na startu svoje karijere je nosio, sada već čuvenu osmicu, koju je kasnije zamenio za još legendarniju dvadeset-četvorku.

Kao mladi je imao prepoznatljivu frizuru, zbog koje je zaradio nadimak „Frobi“, dok je ime „crna mamba“ dao sam sebi, kao neka vrsta alter ega.

Tu ideju je dobio nakon što je gledao film čuvenog Kventina Tarantina „Kill Bill“, u kome asasin koristi „crnu mambu“ kako bi se rešio suparnika.

U prvim sezonama je pokazao da može da igra, ali mu je falio jedan deo slagalice kako bi stigao do svog prvog NBA prstena.

Taj deo bio je čuveni centar Šakil Onil, koji je nakon dolaska u Lejkerse sa Kobijem osvojio tri uzastopna šampionata (2000-2002) i taj tim će ostati zapamćen kao jedan od najboljih u istoriji.

Usledio je šampionski post, ali se Kobijeve igre i uticaj na razvoj košarke, ali i njene popularnosti nisu smanjivale.

Bio je najbolji strelac NBA lige u tom periodu i gotovo da nema deteta koji nije vikao „Kobi“, kada bi uputio šut ka košu.

Ipak, njegov mentalitet i razmišljanje mu nisu dozvolili da se zaustavi na samo tri titule, i već je 2009. i 2010. godine doneo još dva prstena u svoj kabinet.

Foto:AP Photo/Aaron Favila

Ostaće upamćen i po čuvenoj utakmici protiv Toronta u januaru 2006. godine, kada je uspeo da postigne 81 poen.

Igrao je na Ol-Star mečevima 18 puta, a Lejkersi su mu na kraju povukli oba broja koje je nosio – 8 i 24.

Samo je jednom bio MVP regularnog dela šampionata i to 2006. godine, iako mnogi smatraju da je zaslužio mnogo više.

„Draga košarko, od trenutka kad sam počeo da rolam tatine čarape i šutiram zamišljene šuteve za pobedu u ‘Great Western Forum-u’ znao sam da je jedna stvar stvarna – zaljubio sam se u tebe. Ljubav tako duboka, da sam ti dao sve – od mog uma i tela, do mog duha i duše“, bile su reči Brajanta iz legendarnog animiranog filma „Draga košarko“, za koji je osvojio Oskara.

Za tim iz Los Anđelesa odigrao je 1,346 utakmica za 20 sezona, od čega 1,198 kao starter u ligaškom delu sezone, dok je u plej-ofu odigrao 220 mečeva (200 počeo).

Što se brojki koje je postigao kroz karijeru tiče, one kažu sledeće:

Na partijama u ligaškom delu sezone ubacio je 33,643 poena, pogodio 1,827 trojki, zabeležio 7,047 skokova, 6,306 asistencija, 1,944 ukradene lopte, 640 blokada i 4,010 izgubljenih lopti.

U plej-ofu na 220 mečeva došao je do sledećeg učinka: 5,640 poena, 292 pogođene trojke, 1,119 skokova, 1,040 asistencija, 310 ukradenih lopti, 144 blokade i 647 izgubljenih lopti.

Dovoljno je da pogledate ove brojke i shvatite koliko je ovaj čovek učinio za košarku.

Kobi je bio ikona svog sporta i zbog toga su ga poštovali i najveći sportisti, a poseban odnos je imao sa Novakom Đokovićem.

„Mamba, zauvek. Volim te, prijatelju moj“, napisao je Đoković 2021. godine na Instagramu uz fotografiju s Kobijem.

Živiš Kobi, i još jednom – „Mamba out.“

BONUS VIDEO Jokić i Denver počistili Kliperse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar