AP Photo/Matthew Hinton

Vrela ruka i hladna glava

Srpski centar Nikola Jokić ne prestaje da oduševljava ceo košarkaški svet svojim partijama u NBA ligi, a trenutno se nalazi u neverovatnoj seriji tripl-dablova.

Iako je u samo deset dana propustio tri utakmice zbog problema sa zadnjom ložom i šakom, to ga nije sprečilo da protiv Nju Orleansa relativno rovit izađe na parket i „pokida“.

PROČITAJTE JOŠ:

Postigao je Jokić 25 poena uz 11 skokova i 10 asistencija, a bio je strelac i koša za pobedu na 17 sekundi do kraja. U pitanju je bio flouter sa 3-4 metra od koša, što stvarno jeste njegova uža specijalnost. Morali su Nagetsi da odrade i odbranu u poslednjem napadu rivala. Imali su košarkaši Nju Orleansa još tri pokušaja u poslednjih 17 sekundi da dođu do pobede. Najpre je Mekolum promašio težak šut, a potom je Brus Braun blokirao pokušaj Herba Džonsa posle ofanzivnog skoka. Ostala je lopta u posedu domaćeg sastava, završila u rukama Mekoluma, koji je opalio trojku iz ugla – i promašio.

Ovo nije bio prvi put ove sezone da Jokić svojim potezom rešava utakmicu, a velika prednost za Denver je što Srbin to može da uradi na različite načine – flouterom, polaganjem, sa niskog posta, trojkom, šutem sa poludistance… U kojoj god se Jokić nalazi poziciji samo mu dajte loptu u završnici i on će uspeti da šutne i uglavnom pogodi.

Nedavno je Jokić protiv Orlanda postigao trojku za 119:116 na manje od sekundu do kraja, što je bio i konačan rezultat utakmice. Ono što je identično u obe pomenute situacije jeste asistencija Džamala Mareja za svog centra.

Jasno je da od njih dvojice najviše toga zavisi u igri Denvera, da u ključnim momentima lopta skoro da ne izlazi iz njihovih ruku, ali i da među njima, ali ni u ostatku tima, nema negativne energije, zavisti, dok je egoizam spušten na niske grane.

NE PROPUSTITE:

Impresivno je i to što je Jokić „hladan“ u završnici, deluje da uvek pronađe najbolje rešenje, a ne pati od toga da on mora da završava. To je pokazivao i ranijih sezona, a samo jedan od mnogih primera bio je protiv Klipersa prošle sezone, kada je asistirao Eronu Gordonu na neverovatan način.

Da nije samo ofanzivno jak, pokazao je protiv Minesote 19. januara u neizvesnoj završnici. Tada je odigrao dobru odbranu na Entoniju Edvardsu, jednom od napadački najboljih igrača u ligi, a nakon što je zaštitio obruč izborio se i za skok, odnosno aut za svoj tim.

Jokić u „clutch“ momentima (kada je razlika manja od pet poena u poslednjih pet minuta) šutira sa preko 62 odsto uspešnosti i po tome se nalazi u samom vrhu lige. Iako se procenti menjaju gotovo svako veče, trenutno su ispred njega samo Dieron Foks, Skoti Barns, Džejlen Branson i Pi Džej Vašington (kriterijum je da imaju najmanje 30 „clutch“ pokušaja).

Takođe, Jokić u neizvesnim trenucima ima preko 200 pogodaka u protekih pet sezona, što je drugi najbolji učinak u ligi. Vodeći po tom parametru je Demar Derozan, koji je doktor poludistance.

Koliko Jokić nedostaje Denveru u trenucima kada se sve lomi pokazao je i nedavni duel protiv Oklahome, koji je Nikola propustio zbog oporavka od povrede. Tanderi su preko Šaja Gildžusa Aleksandera rešili napad na deset sekundi do kraja i poveli sa dva razlike, a Denver nije imao pravi odgovor na drugoj strani.

Ovi podaci mogu da budu ključni i u borbi za MVP nagradu, s obzirom na to da će u nastavku sezone biti sve više neizvesnih mečeva koji će se odlučivati u poslednjim sekundima. To će biti šansa da Jokić pokaže dominaciju po još jednom parametru, povede Denver ka prvom mestu konferencije i izjednači rekord Lerija Birda sa tri uzastopna MVP priznanja.

U poslednjih sedam utakmica Jokić prosečno beleži 24,6 poena, 12,6 skokova i 11,7 asistencija uz čak 71,1 odsto uspešnosti pri šutu iz igre, odnosno 86,7% sa penala. U tom razmaku, Jokić je upisao čak šest tripl-dablova, dok mu je jednom nedostajala smao asistencija.

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar