Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su ekipu Splita 97:61 i dominantnim trijumfom otvorili su novu sezonu ABA lige na svom terenu.

Oko dve, tri hiljade navijača beogradskog kluba, raspoređene po dvorani „Aleksandar Nikolić“ posmatrale su energičnu igru, precizan šut za tri poena i jaku odbranu.

PROČITAJTE JOŠ:

Iako kadrovski oslabljena za nekoliko bitnih igrača, Zvezda nije dopustila Splitu mogućnost da je iznenadi, već je od samog starta bila na visini zadatka.

Meč je prelomljen u prvih pet, šest minuta druge četvrtine, kada je tim Dejana Radonjića duplirao cifru na semaforu u odnosu na goste i kasnije overio trijumf.

Najbolji u pobedničkom timu bio je Nikola Ivanović sa 20 poena, po šest skokova i asistencija i četiri ukradene lopte. Prijatno iznenađenje bio je Stefan Lazarević sa 13 poena, Maik Cirbes je dodao 12, Ognjen Kuzmić i Ostin Holins su imali po 11, a Nejt Volters deset poena.

U timu Splita je samo Sani Čampara bio dvocifren sa deset poena. Mateo Kedžo ga je najbolje pratio sa devet postignutih poena, dok su još trojica igrača imala po sedam.

Prvo poluvreme počelo je trojkama Ostina Holinsa i Nikole Kalinića, pa je Zvezda prilično brzo stigla do 12:6.

Split se u tom delu igre držao, jer se videlo da u Zvezdinoj igri fali preciznost u završnom pas i da će se to popravljati.

Do kraja prve četvrtine crveno-beli su sačuvali prednost od šest poena, a pravo otkrovenje u tom periodu bio je Stefan Lazarević.

Ušao je u igru, ubacio jednu trojku posle pasa poslatog u noge, a onda je u prvom minutu druge deonice postigao još jednu trojku.

Uz kontakt je ubrzo poentirao za dva poena i ubacio dodatno slobodno bacanje za 28:18 u korist Zvezde.

To je bila varnica koja je potpuno pokrenula Beograđane. Ušli su u seriju od 15:0, Split je u drugoj četvrtini već imao deset izgubljenih lopti, a saradnja Luke Mitrovića i ostalih unutrašnjih igrača je bila izvrsna.

Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

Uz to, Mitrović i Cirbes su rešavali neke akcije i sami na niskom postu, pa je Zvezda do poluvremena bila silovita sa 53:28, mada je u drugom periodu imala i 26 razlike.

Pakao Splita samo se nastavio početkom treće četvrtine. Dvaput su igrači hrvatskog tima ostavili samog Holinsa, on je dvaput pogodio trojku.

Asistirao je potom Kuzmiću, pa Lazareviću i Zvezda je posle 24 minuta igre imala 37 poena prednosti – 67:30.

Tek tada je došlo do praznog hoda u igri Zvezde, pa je Split vezao sedam poena. Izgubili su crveno-beli i tri lopte u tom periodu.

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

Ivanović je vratio izgubljenu loptu Mitrovića i onda sam vratio svoj tim na viši nivo u napadu, te je na kraju trećeg perioda bilo 75:41 za srpski klub.

Četvrta četvrtina je stoga bila prosto da se privede kraju i da se eventualno isprobaju još neke kombinacije.

Runjić je pogodio za dva, Nejc Barič za tri, a Split je baš posle Runjićeve krađe i kucanja smanjio zaostatak na 79:50.

Maik Cirbes u napadu protiv Splita, Foto: Starsport

Međutim, to je bio i poslednji trzaj Splićana u ovom meču, pošto su Kalinić, Lazarević i Ivanović svojim potezima vratili veliku prednost srpskog kluba za sigurnu prvu pobedu u sezoni.

Podsećamo, Zvezda je aktuelni šampion ABA lige, jer je u prethodnoj sezoni, u finalu plej-ofa, pobedila podgoričku Budućnost.

Crvena zvezda – Split 97:61

Hala: Dvorana Aleksandar Nikolić, Beograd; Gledalaca: Oko 2.500; Sudije: Milan Nedović, Denis Hadžić, Stefan Ćalić

Crvena zvezda: Gušić 2, Lazarević 13, Volters 10, Mitrović 6, Kalinić 9, Ivanović 20, Simonović 0, Holins 11, Kuzmić 11, Cirbes 12, Popović 3. Trener: Dejan Radonjić.

Split: Perković 0, Perasović 4, Kedžo 9, Runjić 7, Žganec 1, Vuko 5, Čampara 10, Bajo 7, Džons 6, Meklin 7, Barič 5. Trener: Srđan Subotić.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Zvezda upisala prvu pobedu u sezoni!

Crveno-beli su povećali prednost do kraja meča i dominantno završili meč.

37′ Kakva partija Lazarevića

Pogodio je i ubacio slobodno bacanje. Kuzmić je asistirao Lazareviću, koji igra odličan meč. Ovo mu je bio 13. poen za 89:55 u korist Zvezde.

35′ Kalinić atraktivno i efikasno

Ubacuje loptu u koš krilo Zvezde, sarađuju i unutrašnji igrači Zvezde, Lazarević krade dve lopte, a crveno-beli opet odlaze na 85:52.

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

33′ Splićani u seriji, Zvezda gubi lopte

„Sakupili“ su crveno-beli 11 izgubljenih lopti, pa su Runjić i Barič to kaznili. Runjić je pogodio za tri, pa onda i zakucao, a Barič je bio precizan spolja za 79:50 u korist Zvezde.

31′ Prvi poeni za Split u četvrtoj

Runjić poentira posle serije finti preko Popovića. Nemanja je pre toga dobro odbranio Kedža. Volters na drugoj strani ubacuje flouter – 77:43.

Treća četvrtina:

Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

30′ Popović je probao da zakuca preko igrača

Nije mu prošlo, napravio je pre toga i faul u napadu, ali zato Ivanović nastavlja tamo gde je stao u prvom poluvremenu pa Zvezda vodi – 75:41.

28′ Ivanović prekida seriju Hrvata

Imali su Splićani 7:0 posle pogotka Šona Džona, Mitrović je izgubio loptu, Ivanović ju je vratio i crveno-beli su iz ispravke došli do poena. U međuvremenu je opet poentirao Džons – 69:39 za Zvezdu.

26′ Pet vezanih poena Splita

Čampara je ubacio trojku posle bloka iz kog je ispao Ivanović. Time je postao i prvi sa dvocifrenim učinkom u Splitu. Zvezda je vezala dve izgbuljene lopte u napadu – 67:35.

Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

24′ Nova kontra, novi poeni Zvezde

Holins nije ubacio i treću trojku u ova četiri minuta, ali je asistirao Lazareviću. Bajo je pogodio na drugoj strani, ali su crveno-beli otišli na 67:30.

22′ Dve vezane trojke Holinsa

Kalinić je igrao leđima, pa onda bacio pas na drugu stranu za usamljenog Holinsa, koji opet nije oprostio lošu odbranu Splita. Ubacio je trojku, a onda asistirao Kuzmiću u sledećem napadu – 63:28 vodi Zvezda.

21′ Trojka Holinsa za početak treće četvrtine!

Prvo Ostin ostaje sam u ćošku, a onda u kontri Kalinić donosi svom timu čak 30 poena prednosti – 58:28.

Druga četvrtina:

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

20′ Maestralni Ivanović, Zvezda na +25

Lepo je fintirao i završio napad flouterom Nikola Ivanović, Runjić je na drugoj strani dobro izdriblao ali promašio poludistancu. Popović je poluvreme završio promašajem sa visine penala – 53:28.

19′ Dve vezane trojke Splita

Meklin ubacuje još jednu trojku i začas su igrači hrvatskog kluba upisali osam poena (48:28). Međutim, Volters takođe precizan još jednom – 51:28 za Zvezdu.

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

18′ Split se jedva sastavlja, Zvezda drži 20+ razlike

Mitrović maestralno pronalazi Cirbesa na niskom postu i tek Tre Meklin prekida seriju Zvezde iznuđenim faulom – 45:22 vodi srpski tim. U ovoj četvrtini je bilo 23:4 do ovog koša Splita. Volters trojkom povećava plus Beograđana – 48:22. Čampara je malo trojkom probao da razmrda svoj tim – 48:25.

16′ Zvezda vodi duplo!

Ivanović ubacuje trojku, Kalinić je otišao u kontri na eurostep i pronašao put do koša za brzih pet poena. Prethodno je krilni igrač Zvezde nezgodno pao na leđa, ali se brzo pridigao. Zvezda ima 41:20. Cirbes je tu razliku dodatno povećao laganim poenima na niskom postu – 43:20.

Crvena Zvezda v Barcelona-Euroleague 2020/21
Foto: Pedja Milosavljevic/ Starsport.rs ©

14′ Raste prednost Zvezde, nerviraju se na klupi Splita

Deset izgubljenih lopti Splita. Mitrović opet poentira iz lepe akcije, a onda blokira u odbrani. Ivanović u kontri lagano polaže u obruč – 36:20 za crveno-bele.

12′ Šta radi ovaj dečko?!

Lazarević je poentirao uz jak kontakt iz ugla za dva poena i onda je iznudio faul za prvu dvocifrenu prednost Zvezde – 28:18. Potom je Luka Mitrović lepo „zazidao“ za 30:18.

11′ Lazarević rešeta!

Druga trojka iz drugog pokušaja za samo dva minuta! Asistirao je potom za Kuzmića koji je promašio zicer. Sani Čampara je smanjio zaostatak u kontri posle tog promašaja Kuzmića 25:18 za Zvezdu.

Prva četvrtina:

KK Crvena zvezda
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

10′ Kalinić kao „sajla“ u odbrani, Zvezda vodi

Stisnuo je krilni igrač Zvezde Kedža i naterao ga da napravi korake posle serije finti. Zvezdin pas u napadu ne ide kako treba, ali se Lazarević nekako namestio na trojci iako mu je lopta stigla u noge. Pogodio je (22:13), ali je Kedžo sa osam metara uzvratio spolja za 22:16 u korist Zvezde.

9′ Zvezda imala +9

Cirbes je presekao pas i otvorio kontru u kojoj je Nejt Volters lagano poentirao za 18:9. Međutim, to vođstvo nije dugo potrajalo jer je Kedžo pogodio dvojku, a Marko Simonović nije uspeo trojku na drugoj strani. Marko je u narednom napadu napravio i faul za dva slobodna bacanja – 18:13 vodi Zvezda.

7′ Ivanović „polomi“ prvi obruč

Nije bio precizan Zvezdin bek na šutu za tri, ali je nadoknadio to Maik Cirbes lepim horogom pored Darka Baja u ćošku. Na drugoj strani je u napadu srljao Meklin, koji je upisao dva poena sa linije penala – 14:8.

Foto: Starsport

5′ Holinsov idealan start

Lep roling i flouter koji je uz malo sreće završio u košu. Splićani su prethodno zakucali iz uigrane akcije – 10:6 za Beograđane.

3′ Ispravlja se Nemac

Prošao je pas za Cirbesa, ovog puta je bio precizniji. Split je u međuvremenu poentirao, ali je Kalinić uzvratio trojkom – 8:4 za Zvezdu.

1′ Cirbes se nije zagrejao

Centar Zvezde promašio je zicer posle pogotka Džonsa, dok je Holins pogodio trojku za 3:2 u korist Zvezde.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar