Teniseri Srbije
Foto: Starsport

"Što si mi uvalio ovu stolicu? Ovde me ne vide, a drugo ja njih ne vidim. Vidi ovo, navikli ste da dajete rukovodiocima ove fotelje", razgalio je novinare Svetislav Pešić posle utakmice s Letonijom.

Odmah je pokazao deo svog šmeka, koji ga krasi već decenijama i zbog koga je, uz košarkašku enciklopediju u glavi, pravo osveženje za domaću košarku.

PROČITAJTE JOŠ:

Skoro je rekao da „nije kao Piksi“, pa da mu svi igrači dođu na okupljanje. Nažalost, došlo ih je samo 16 na prvi trening i mnogi od onih najboljih su odustali.

Nekako je sve to Kari uspeo da nadomesti i lako nađe zajednički jezik sa mešavinom mladih igrača, starijih debitanata i uz dragocenu pomoć Miloša Teodosića.

Košarkaši Srbije nisu mogli da pronađu bolji način da se predstave domaćoj publici posle one bolne eliminacije u borbi za Tokio nego da pobede u meču od 201 poena.

Za evropsku košarku zvuči nadrealno da se na jednom meču tako nešto desi, posebno kad znate da srpski igrači nisu stigli pošteno ni pertle da stegnu na treningu, a ne da se uigraju međusobno i razrade Pešićeve taktičke zamisli.

Odbrana? Ma dajte, to je u četvrtak uveče bila misaona imenica, s obzirom na to kako su Letonci pogađali. Ali, videlo sa da nije falilo malokrvnosti i energije, što je ranije bio slučaj.

U četvrtak uveče su „Orlovi“ pobedili Letoniju sa 101:100 u meču u kom su Letonci trojke sipali kao vatrogasnim šmrkom, a Rihards Lomaž je ušao u kožu Stefa Karija lično.

VIDEO: Smailagić se povredio, šepao, pa odbio da izađe – publika oduševljena

Dao je 33 poena, pa je Dušan Ristić posle meča rekao da je delovalo kao da su Letonci na šuterskom treningu. Aleksa Avramović je dodao da nije bilo vremena da se pohvataju sve Pešićeve zamisli, te da tek treba da se radi.

Prvi meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, nezgodna šuterska ekipa sa Dairisom Bertansom, Lomažom, Gražulisom i još nekim igračima ipak je ostala poražena u beogradskoj hali „Pionir“.

Nije preterano kad se kaže da su imali i pomoć sudija, jer su se različito gledali faulovi na jednoj i drugoj strani parketa.

Kad se sve to uzme u obzir, onda deluje kao pravo čudo što je pobeđena Letonija, koja je odigrala sličan meč kao i Italija letos.

VIDEO – Pešic: Momci, pa ne igramo protiv Lejkersa

Samo tada nije bilo odgovora. Sada je na skoro svaku trojku rivala, Srbija imala nekog ko će da iskoči. Bilo da će Smailagić da odigra odbranu, da trojku i zakuca, ili će Dangubić da uhvati ofanzivni skok i zakuca, Teodosić će da poentira iz prodora ili podeli asistenciju… Rešenja je bilo bar u napadu.

Što će reći Amerikanci, „napad je stvar prirode, odbrana se neguje i vežba“.

„Odigrali smo utakmicu protiv fantastične ekipe, rekao sam na tajm-autu čekajte momci ne igramo protiv Los Anđeles Lejkersa ili Boston Seltiksa, doći će u fazu kada neće pogađati, ali se to nije desilo. Fenomenalno uigrana, pogledajte statistiku završili smo sa 70 odsto i nešto za dva poena i 50 i više za tri poena, a dobili smo sa jednim poenom“, objasnio je Pešić.

VIDEO: Karijev tajm-aut na meču protiv Letonije

Međutim, koliko deluje da mu prija klupa Srbije posle 19 godina, pokazao je u još jednoj izjavi, gde je probao da opiše zbog čega su Belgijanci za sledeći meč protiv Srbije birali malu dvoranu, od 3.000 gledalaca.

„Kao mi svojevremeno kada smo birali male dvorane, Rabotnički Skoplje, pa ne znamo gde nam je dupe, a gde glava. Tada sam bio trener Nemačke. Pa kad uđemo, ne znamo gde se nalazimo. Sad i oni uče od nas neke druge stvari, pa nas gurnu u tri sata u malu halu, ko preživi ide dalje“.

Nađite trenera koji će tako „plastično“ i običnim jezikom da objasni šta se dešavalo ili šta će se dešavati na nekom meču.

To je neposrednost koju prepoznaju i igrači u ekipi. Realno, ona ništa ne bi značila da Pešić nije stručni autoritet.

Foto SK

Ali, pošto iza sebe već ima i titulu Evrolige i Svetsko i Evropsko prvenstvo i druga priznanja, sediš, slušaš, upijaš, klimaš glavom i ćutiš.

To je otprilike redosled. Posle meča se on može postaviti kao otac i pričati sa igračem „na ravnoj nozi“. To je donekle za Nova.rs u opširnom intervjuu opisao Marko Kešelj.

Međutim, čim počnu trening ili utakmica, ta neposrednost dobija poveću dozu ozbiljnosti, koja ume da parališe igrača ako pređe u bes.

Zato je Kari ona emotivna mešavina stručnjaka i šoumena koja je bila potrebna klupi srpske reprezentacije u vreme kada je ona doživela veliki udarac u borbi za Tokio.

Foto: Starsport

Igor Kokoškov je stručan i to mu se ne može osporiti, ako ništa drugo, pobedio je Srbiju u finalu Evrobasketa, a dugo je i uspešno pekao zanat u Americi.

Ipak, on nema tu vrstu šeretluka i načina da pristupi jednom košarkašu, kao što to ume Pešić. Ipak su godine iskustva na najvišem nivou, uz ličnost Pešića uticale da bude takav.

Zato pored Teodosića kao jasnog lidera na terenu, treba na klupi izdvojiti Pešića kao čoveka koji je najzaslužniji za pobedu u četvrtak uveče.

O toj pobedi ne treba pisati hvalospeve kao da je reč o najjačoj ekipi Evrope, jer ipak govorimo o Letoniji, ali ako se po jutru dan poznaje, onda tim može da bude samo bolji u odbrani od onoga što smo videli, a neće svaki protivnik Srbije ubacivati čak i „zamrzivače sandučare kroz obruč“.

Takvu priliku će vrebati ko god se pojavi na terenu u dresu sa grbom orla, što može da bude lep nagoveštaj za period koji dolazi.

BONUS VIDEO: Smailagić daje trojku, brani, a onda moćno zakucava u NBA stilu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare