Selektor Srbije, Svetislav Pešić, još jednom je pokazao da harizmom ume da "začini" konferencije za medije.

PROČITAJTE JOŠ

Nedostajao je Pešić Srbiji i srpskoj košarci, to je potvrdila i pojava posle triler pobede nad Letoncima.

Pešić je imao nekoliko hit momenata, izdvaja se geg sa traženjem stolice, zatim komentar o hali koja nas čeka u Belgiji, zatim i priča o pozivu Marku Jagodić-Kuridži.

Dok se pripremao da održi konferenciju za medije nije mu se dopalo mesto na kome je predviđeno da sedi.

Iskusni strateg je odmah reagovao i spremno uzvratio portparolu.

„Kakve su ovo stolice?! Daj mi lepo stolicu da sednem ko čovek, sedi ti na ovu stolicu. Što si mi uvalio ovu? Ovde me ne vide, a drugo ja njih ne vidim. Vidi ovo, navikli ste da dajete rukovodiocima ove fotelje. Sad se vidimo lepo. Da li slažete?“, rekao je Pešić.

Onda je usledila priča o Belgiji.

„Protiv Belgije će biti teška utakmica, rasprodata je dvorana od 3.000 gledaca, igramo u tri, pola četiri. Oni su je zato i izabrali, kao mi svojevremeno kada smo birali male dvorane, Rabotnički Skoplje, pa ne znamo gde nam je dupe, a gde glava. Tada sam bio trener Nemačke. Pa kad uđemo, ne znamo gde se nalazimo. Sad i oni uče od nas neke druge stvari, pa nas gurnu u tri sata u malu halu, ko preživi ide dalje. Polako da se pripremimo za utakmicu i to je to.“

Biranim rečima je govorio o Marku Jagodić-Kuridži i otkrio kako je protekao njihov prvi telefonski razgovor.

„To je fantastičan dečko i ima ogromno iskustvo, to niko ne može da mu uzme. Šta ti vredi iskustvo, ako ne znaš da ga koristiš i pretvoriš u kvalitet. On je to uradio na najbolji mogući način, igrači mu veruju. Teodosić ga je stalno tražio, zna da izvuče faul, pogodio je onu dvojku. Drugo bacanje smo namerno promašili, tako da kažem alal vera. Kada sam ga zvao on kaže: Čekaj, za koju reprezentaciju? Jel stvarno treba da igram za reprezentaciju? Odmah je prihvatio, zahvalan sam mu zbog odnosa prema mladićima. Ne mogu svi da budu Jokići, Danilovići, Divci i Bodiroge. Igraju i drugi momci košarku, kao gospodin direktor reprezentacije Tarlać. Nije nivo Bodiroge, ali ni Bodiroga nije imao ono što je imao Tarke. Sve to treba staviti u funkciju“, rekao je Pešić.

Imao je jednu opasku i o trojkaškom rafalu Letonaca.

„Da više verujemo ovim momcima i da im pomognemo. Nemamo najbolje igrače ovde, po vama, ali ja se neću složiti. Ali ako ih i nemamo, onda hajde da napravimo da budu najbolji. Zaslužuju podršku i imaju moju podršku i mog stafa. U prolazu je moj poznanik čestitao i rekao mi da smo se provukli. Šta to znači? Igrali smo utakmicu protiv fantastičnog protivnika. Rekao sam na tajm-autu da ne igramo protiv Boston Seltiksa i Los Anđeles Lejkersa iz najboljih dana. Pa, ne mogu ni oni da pogađaju stalno. Ali, stvarno svaka im čast kako su odigrali. Završili smo sa 71% šuta za dva i 50% za tri. I pobedili smo jednim poenom razlike. Za odbranu je potrebno vreme. Odbranu može da igra onaj koji se bori, ali ne možeš ni u napadu ako ne trčiš i ako nisi agresivan u napadu i onda nema ovih procenata. Ali odbrana zahteva vreme, da se uigraju, da pročitaju akcije, da pročitaju trenera. Ja sam tri dana sa njima. Nikada nikoga nisam trenirao, osim Marka Marinovića (pomoćnog trenera). I profesora Trunića na kadetskom prvenstvu Evrope 1989. godine. Oni veruju u moje znanje i to ima za njih i mene značaj. Ali dok razumeju šta taj čuveni trener traži od njih, potrebno je vreme“, objasnio je Svetislav Pešić.

Belgija čeka Srbiju u nedelju od 15.30, a ova selekcija je na startu pobedila Letonce sa 83:57.

BONUS VIDEO Pešic: Mala dvorana, ne znamo gde je du*e, gde glava

Gledaj Srbiju u kvalifikacijama za Mundobasket preko bilo kog interneta

Pratite mečeve uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara u narednih 30 dana, bez ugovorne obaveze (PROMO)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare