Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Dolazak Nikole Kalinića odjeknuo je na Malom Kalemegdanu, kao potvrda Crvene zvezde da će imati ozbiljan tim za narednu sezonu.

Posle dolaska Željka Obradovića uz moćna pojačanja u Partizan, potez Crvene zvezde potvrđuje da ljubitelje košarke čeka najzanimljivija sezona u novijoj istoriji.

Posle turbulentne godine crveno-belih, koju je obeležilo ozbiljno lutanje sa igračkim kadrom uz radikalnu trenersku promenu, Dejan Radonjić je polako počeo da sklapa tim po svojim merilima.

PROČITAJTE JOŠ

Došao je Nikola Ivanović, vratio se i Luka Mitrović, a dolazak Kalinića učvrstiće crveno-belima ratnički mentalitet, koji je krasio ekipu u prvom mandatu Radonjića.

Ukoliko crveno-beli dovedu i Stefana Jovića, koji trenutno nije u situaciji da bira, trofejni trener formiraće tim u kom se već dosta igrača zna „u dušu“.

Jovića je povreda sprečila da dođe u poziciji da bira klub, odlično je započeo pripreme sa reprezentacijom i izazvao interesovanje renomiranih klubova, ali je povreda donela Crvenoj zvezdi poziciju da dođe do još jednog potpisa.

Ipak, što se Kalinića tiče, transfer predstavlja veliko iznenađenje jer je reprezentativac Srbije bio u situaciji da bira posle odlične godine u Valensiji.

Interesovala se i Barselona, ali je bez previše pompe, busanja u grudi izjavama o zvezdaštvu, potvrdio da je veran crveno-belima.

Kalinića su mnogo puta skupo koštale izjave, nekada su doduše i pogrešno interpretirane, plaćao je cenu svoje iskrenosti i drskosti, koju malo ko na terenu može da nadmaši. Bio je najgori po sebe, ali najbolji za tim.

Kada je pripadnost Zvezdi u pitanju, sve je već rekao na terenu u sezoni 2014/2015, posle koje je i Željko Obradović kao trener Fenerbahčea poslao ponudu od milion evra, rekordnu za crveno-bele.

Lansirao je sebe među zvezde direktnim duelom protiv Saše Pavlovića, dovoljno da i Obradović bez ikakve dileme postavi zadatak upravi Fenera, u kom je na kraju Kalinić proveo pet godina uz osvajanje Evrolige.

Foto, Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

„Ja sam kao Nemanja Vidić, našao sam se u njegovim rečima da je ostvario san kada je zaigrao za Zvezdu. Moj san je bio da igram za Zvezdu i za reprezentaciju i to sam uradio veoma rano, sa 22-23 godine. Bilo mi je zabavno. Nisam imao velike ciljeve. Moj cilj je bio da pobedim Partizan, jer su osvajali titulu 12-13 godina i to mi je bila želja i za to sam bio veoma motivisan“, rekao je svojevremeno Kalinić, koji se malo puta „busao“ zvezdaštvom, što su činili mnogi drugi igrači koji to nisu potvrdili delima.

Nije bilo priča o tome kako je bio redovan na utakmicama, u kopu navijača.

„Bilo je to emotivno za mene, da igram za klub za koji navijam od najmlađih dana. Iako nisam bio aktivan navijač koji je išao na utakmice, u kop, pratio sam taj klub, voleo sam ga. Osećao sam se sjajno. Rekao sam Radonjiću: ‘Hajde dovedi me, mogu da uradim nešto’. Kada je došlo do priče o Feneru, trener Đorđević dao mi je vreme da odem i da potpišem. Iskreno, bio sam šokiran zbog toga. Imao sam sve što mi je trebalo u Zvezdi, ostvario sam san da tamo igram, svi su me voleli, sve mi je odgovaralo… A onda ti neko kaže da ideš u Fenerbahče. Rekao sam da sam zadovoljan u Zvezdi i da nemam želju da odem, a onda su mi objasnili da idem kod Željka, da mogu da osvojim Evroligu, pa sam shvatio i prihvatio to. Bio sam tužan, ali sada shvatam da je bila dobra odluka da odem“, naveo je Kalinić, koji je u trenutku potpisa za Fener imao trogodišnji ugovor sa Zvezdom.

Bio je i na udaru uvreda navijača, a pretprošla godina donela mu je najteži udarac u karijeri – radovao se odlasku na Svetsko prvenstvo, iz novina je saznao da ga je Aleksandar Đorđević precrtao čak sa šireg spiska.

Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Dao je mnogo i reprezentaciji, a bilo je dilema i pitanja da li je razlog otpisivanja izjava o Kosovu i Metohiji.

„To je pitanje za onoga ko je pravio tim. Možda je to uticalo, možda nije. Nisam bio ljut, već sam bio uznemiren što mi niko nije rekao dan ranije. U reprezentaciji sam pet godina, pošalji mi poruku dan ranije, ne moraš da me zoveš i u redu smo. Odabrao si nekog drugog i nemam problem sa tim. Misliš da neko drugi više odgovara timu kakav hoćeš, da igra bolje i OK, nemam problem. Ali da saznam to u porukama ili da čitam u novinama… Kada su počele da mi stižu poruke pomislio sam da mi nešto nije bilo u redu sa porodicom“.

Kada su reprezentacija i Zvezda u pitanju, Kalinić je sve rekao delima na parketu. Ovaj put, sa klubom je učinio nešto najjednostavnije, a što je mnogima najteže – samo je došao, bez ikakve pompe, u najzrelijim igračkim godinama.

BONUS VIDEO – VAR tehnologija startovala u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare