Foto: Starsport

"Paklen" tim, ne preostaje nam ništa drugo nego da se nadamo najboljem

Košarkašku reprezentaciju Srbije očekuje izazovnih tri meseca, tokom kojih će se igrati kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, kao i Evropsko prvenstvo, koje se održava u Češkoj, Gruziji, Italiji i Nemačkoj.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpre će izabranici selektora Svetislava Pešića igrati protiv Letonije u gostima 30. juna, kao i Belgije na domaćem terenu 3. jula. Oba meča su u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a „orlovi“ su do sada ostvarili tri pobede i jedan poraz i obezbedili su plasman u narednu fazu.

Krajem avgusta sledi nova runda kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u novoformiranoj grupi gde će se Belgiji, Letoniji i Srbiji pridružiti timovi Velike Britanije, Grčke i Turske. Nakon toga, na programu je Evropsko prvenstvo od 1. do 18. septembra 2022.

Srbija je na prethodnom Evropskom prvenstvu, održanom 2017. godine doživela poraz u finalu od Slovenije sa 93:85, da bi kasnije na Mundobasketu poprilično podbacila, te ispala u četvrtfinalu (kasnije izborila peto mesto pobedama protiv Amerike i Češke).

Usledio je i potpuni debakl u kvalifikacijama za Olimpijske igre, kada je naša selekcija izgubila u Beogradu od Italije sa 105:92, te ostala bez plasmana u Tokio.

Krivci su se tražili na svim stranama, a na „užarenu“ klupu seo je Pešić, koji je sada, reklo bi se na „slatkim mukama“.

Lepe vesti objavio je Dragan Tarlać, direktor reprezentacije, koji je potvrdio da će Nikola Jokić igrati za Srbiju na Evrobasketu ove godine.

Nikola Jokić Foto:ZUMAPRESS.com / Zuma Press / Profimedia

Mesecima se polemisalo oko toga da li Jokić želi da igra, da li će mu Denver to dozvoliti ili će ga možda umor ponovo sprečiti, ali sada je sve postalo jasnije.

Pored Jokića, kao NBA pojačanja trebalo bi da stignu i Boban Marjanović i Nemanja Bjelica, kome sezona još uvek traje, jer igra u velikom finalu za Golden Stejt Voriorse protiv Boston Seltiksa.

Onaj koji je rastužio javnost je Bogdan Bogdanović, koji je doživeo povredu kolena i morao je na operaciju, koja će ga odvojiti neko vreme od terena. I dalje nije sa sigurnošću potvrđeno da Bogdan neće igrati za Srbiju ovog leta, ali šanse da se pojavi na reprezentativnom okupljanju su minimalne.

Ipak, Srbija nije nimalo „siromašna“ na poziciji beka, jer bi pozivu selektora mogli da se odazovu Nemanja Nedović, Marko Gudurić, ali i Danilo Anđušić.

Foto: Starsport/Xinhua/Xiao Yijiu

Nedović igra veoma dobru sezonu sa Panatinaikos, lider je ekipe po broju poena, a već je odavno pokazao kakve atletske sposobnosti poseduje, ali i da mu je šut za tri poena jedna od jačih strana.

Gudurić je nedavno osvojio titulu sa Fenerbahčeom u turskom šampionatu. Upravo je srpski bek bio uz Nanda de Koloa i Jana Veselog najzaslužniji za takav ishod i pobedu nad Efesom od 3:1 u finalnoj seriji. Poslednji put je za nacionalni tim igrao na Mundobasketu 2019, a sada se očekuje njegov veliki povratak.

Anđušić je imao solidnu sezonu u francuskom Monaku, gde je u Evorligi beležio 7,7 poena uz 1,3 skoka po meču. Bio je jedan od retkih, koji su protiv Italije u kvalifikacijama za Olimpijske igre odigrali skoro perfektnu utakmicu. Tada je ubacio 27 poena i pokazao da je pouzdano rešenje kada je u pitanju šut spolja.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Što se tiče pozicije plejmejkera, tu ne bi trebalo da bude previše dileme. Miloš Teodosić je produžena ruka Pešiću na terenu, a suvišno je trošiti reči i o Vasiliju Miciću, koji je po drugi put zaredom postao MVP finala Evrolige. Prethodno je postao i najbolji strelac Evrolige, a interesovanje za njega pokazali su Denver, Milvoki i Čikago.

To može da bude problem, jer ukoliko se Micić odluči da ode u NBA (pod uslovom da stigne i odgovarajuća ponuda), biće pitanje da li će moći da se odazove reprezentativnim obavezama. U to da li on želi da igra, ne treba sumnjati, jer nije napustio „orlove“ ni kada je saznao da mu je majka preminula.

Šansu će vrebati i Aleksa Avramović, koji može da pokrije pozicije plejmejkera i beka. Igrač Partizana bio je jedan od najboljih u Pešićevom timu kada nije bilo prvih zvezda, te ne bi bilo iznenađenje da ga vidimo u prvih 12.

Košarkaška reprezentacija Srbije
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Na krilnoj poziciji kao pouzdana i proverena rešenja već godinama su se nametnula dva imena – Nikola Kalinić i Vladimir Lučić. Obojica odrađuju veliki posao sa obe strane terena, ne troše mnogo lopti, a umeju da reše utakmicu na različite načine. Pešić je nedavno istakao kako mu je Kalinić najbitniji igrač u timu.

„Znamo da je košarka kolektivni sport. Niko me ne pita da li će Kalinić da igra. Dosad me niko nije pitao. Šta mislite kako se Kalinić oseća? A, meni je Kalinić najvažniji igrač reprezentacije. Evo sad ovde vam direktno kažem – meni je Kalinić najvažniji igrač reprezentacije, kao što mi je bio Gurović“, kazao je Pešić.

Na širem spisku će se verovatno naći i Ognjen Dobrić i Dejan Davidovac, koji imaju reprezentativnog iskustva, ali se ne očekuje da budu u prvom planu.

Foto: Starsport/Xinhua/Predrag Milosavljevic

Na pozicijama centra i krilnog centra očekuje se da imamo bar pet igrača, a kao „sigurni“ nameću se Boban Marjanović, Nemanja Bjelica, Nikola Jokić i Nikola Milutinov.

Pored njih šansu bi trebalo da dobije i Filip Petrušev, koji je u reprezentaciji imao partije i sa 20+ poena, ali mu u prilog ne ide minutaža u klubu. Petrušev je u Efesu šansu dobijao na kašičicu, a trener Ergin Ataman istakao je da se Srbin nije dokazao i da nije ispunio očekivanja.

Pored njih šansu bi mogli da dobiju i Dušan Ristić, Dragan Apić, Alen Smailagić, ali i Balša Koprivica.

Potencijalni sastav reprezentacije: 

Teodosić, Micić

Anđušić, Nedović, Gudurić

Kalinić, Lučić

Bjelica

Jokić, Marjanović, Milutinov, Petrušev

Džokeri: Avramović, Dobrić, Davidovac, Smailagić, Ristić

BONUS VIDEO Svetislav Pešić „driluje“ Balšu Koprivicu

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar