Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Nestvaran potez španskog kluba.

U sklopu obeležavanja 30 godina od titule prvaka Evrope košarkaškog kuluba Partizan, u Fuenlabradi će biti otvoren novi sportski kompleks u okviru kojeg će jedna hala nositi ime srpskog giganta.

Partizan je na putu do titule igrao kao domaćin upravo u Fuenlabradi zbog sankcija i tako izgradio posebnu vezu sa lokalnim stanovništvom i ljudima iz grada.

PROČITAJTE JOŠ

Nova sportska hala u Fuenlabradi, predgrađu Madrida, nosiće ime Partizan, u znak obeležavanja 30 godina od najvećeg uspeha ovog srpskog kluba – osvajanja titule prvaka Evrope u Istanbulu 1992. Košarkaški klub Fuenlabrada, koji za svoj procvat najviše duguje Partizanu, završava izgradnju objekta u kojem će od jeseni trenirati sve njene mlađe kategorije.

Crno-beli će tako na svojevrstan način postati treći simbol ovog grada sa blizu 200.000 stanovnika. Naime, fudbalski stadion se zove „Fernando Tores” (fudbaler, rođen u Fuenlabradi), a košarkaška dvorana „Fernando Martin” (košarkaš, rođen u Madridu, nastradao u saobraćajnoj nesreći krajem 1989).

„Želimo da realizujemo tu ideju sklopu obeležavanja tridesete godišnjice uspeha Partizana. Budući da se sportska hala u kojoj igramo zove ‘Fernando Martin’, a fudbalski stadion ‘Fernando Tores’, voleli bismo da neki sportski objekat dobije ime ‘Partizan’“, kaže predsednik KK Fuenlabrada Hose Kintana Vijar, koji je bio gradonačelnik Fuenlabrade u vreme najvećeg uspeha crno-belih i mnogo je doprineo da se tada osećaju kao kod kuće.

On ističe da je postignuta potpuna saglasnost.

„Predlog smo usaglasili s navijačima i pretplatnicima kluba, a preneli smo ga i gradskim vlastima. Namera nam je da Partizanovo ime ponese objekat u kom treniraju mladi talentovani igrači i igračice košarkaških selekcija iz Fuenlabrade. Sve ukazuje na to da će, ako postignemo dogovor, Partizan u septembru gostovati u Fuenlabradi, a Željko Obradović će voditi tim. Planirano je da tom prilikom svečano otvorimo tu halu“.

Kintana je istakao i koliki je značaj Partizana za ovaj grad.

„Košarka u Fuenlabradi postoji zahvaljujući Partizanu. Bili su svojevrstan ponos grada. U tom momentu bili smo grad s velikim prilivom stanovnika: većina žitelja došla je da živi u Fuenlabradu iz drugih delova Španije, pa ih je i to podsticalo da se poistovete s Partizanom, ali i s gradom. Ta situacija je mnoge ljude učinila ponosnim i zato su govorili: ‘Navijali smo za Partizan i dogodilo se da smo, osim što smo ovde dobili sve utakmice izuzev jedne, postali prvaci Evrope’. To takođe stvara osećaj da je zaista vredelo doživljavati ekipu kao svoju“.

„To je jedno od najvažnijih iskustava u mom životu, što potvrđuje i činjenica da ga se i dalje živo sećam, ne samo ja, već mnogi ljudi, i da to sećanje izaziva snažne emocije. Veoma je teško, da ne kažem nemoguće, da neki tim, koji nije iz Španije, a dođe da igra u nekom španskom gradu, bude u stanju da se tako lako uklopi u sredinu: kako igrači s navijačima, tako i navijači s ekipom Partizana. Smatram da to treba naglasiti jer je dragoceno životno iskustvo, ali i iskustvo u stvaranju prijateljske veze“.

BONUS VIDEO Ðurović: Kad igraju Partizan i Zvezda to nije utakmica nego rat

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare