Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

Nikola Jokić već godinama je najbolji košarkaš na svetu, na odličnom je putu da osvoji treću MVP nagradu u NBA ligi, ima i jedan šampionski prsten (za sada), ali je i dalje nekima trn u oku.

I razumljivo je da je mnogim Amerikancima i strancima krivo što je jedan Evropljanin, odnosno Srbin, trenutno najdominantniji u NBA ligi. Jasno je i da mnogi ne mogu i neće da ga cene kao neke druge američke zvezde, ali zašto bar mi, na ovim našim prostorima, ne možemo da budemo saglasni oko toga ko je najbolji.

Onako čisto, bez uvijanja, jasno i glasno pričati o Jokićevoj veličini i uspesima na terenu, jer svaka drugačija priča otvara prostor za polemike.

PROČITAJTE JOŠ:

Očigledno je da nekima izuzetno ne prija da otvoreno kažu da je Jokić najbolji. Iako je nezahvalno porediti košarkaške epohe i igrače iz različitih vremena, ipak su Jokićevi rezultati nešto što daje mnogo veći i jači pečat od onog koji su ostavljale neke druge legende sa ovih prostora, uz svo dužno poštovanje prema svima.

“Sada se igra drugačija košarka, statistika je mnogo više popunjenija nego u naše vreme. Sada imaju mogućnost da igraju značajnije uloge nego što smo mogli mi. Prošle godine sam izjavio da mislim da Jokić još nije bolji nego što su bili Divac, Rađa i Sabonis… I stvarno mislim. Ne kažem da on to neće biti, on to sada pokazuje i recimo neko ko gleda njega sada i utakmice Vlade u Lejkersima, Dina u Bostonu, Sabonisa sa 30 i nekoliko godina, rekao bi o čemu ti pričaš, to je smešno porediti. Ali, oni koji znaju, koji su ispratili Vladu od Prijepolja, do Partizana, do Lejkersa, znaju koliko je on napredovao kao igrač, kakav je igrač bio i kakve su njegove mogućnosti bile. Vladu da sada staviš u tu ekipu on iste takve pasove zna da daje, zna isto da igra leđima, isto vidi, predviđa, može da šutne izdaleka. Dino je jedan od prvih igrača koji je kao četvorka skočio u odbrani i istrčao kontru i zakucao na drugoj strani, stvarno je bio aktivan, bio je pomoć na pik-en-rolu sa bekovima, nižim igračima. Sabonisa uopšte ne treba pominjati, mislim da je on jedan od najboljih evropskih igrača ikada, da nije imao probleme sa Ahilovim tetivama i kolenima bio bi uz Olajdžuvona i Šakila među najvećim ikada”, istakao je Toni Kukoč u intervjuu za „Sport klub“.

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AÆIMOVIÆ/ nr

Bez ikakvog izvrtanja reči i izvlačenja iz konteksta, možemo reći da je Kukoč ovo mogao i morao bolje, kada je već upitan o Jokiću. Sasvim je razumljivo pomenuti da je Divac imao takođe čudan put od Prijepolja pa sve do Lejkersa, ali tako je i Jokić od Sombora i Mege stigao na najveću scenu i napravio pravu pometnju u NBA, a to i dalje radi, skoro svake večeri.

Sada možemo da uporedimo i staistike iz njaboljih NBA sezona Rađe i Divca, sa onom koju Jokić ima trenutno u najjačoj ligi sveta.

Rađa je u dresu Bostona u sezoni 1995/96 imao 19,7 pooena, 9,8 skokova, i 1,6 asistencija uz 1,5 blokada po meču. Šut iz igre mu je bio na 50% uspešnosti. Dino je u NBA ligi bio četiri sezone, nije osvojio trofej, a od individualnih dostignuća bio je u drugom najboljem ruki timu 1994. godine.

Divac je u sezoni 1994/95 prosečno beležio 16 poena uz 10,4 skoka, 4,1 asistenciju i 2,2 blokade po meču, a bio je na 50,7% šuta iz igre. Vlade je u NBA kao igrač bio od 1989. do 2005. godine, jednom je bio na Ol-staru, a Sakramento je povukao njegov broj 21 iz upotrebe.

Ove sezone Jokić prosečno beleži 26,1 poen, 12,3 skoka i devet asistencija uz 1,3 ukradene lopte po meču, dok je prošle godine zamalo imao tripl-dabl u proseku, iako mu je izmlakla MVP nagrada, po mnogima nepravdeno.

Nikola ima 29 godina, jasno je da će napraviti još mnogo uspeha do kraja karijere, ali već sada njegove brojke i sama igra nisu za poređenje sa bilo kim sa ovim prostora. Jasno je da statistika ne govori uvek sve, ali je i bez nje Jokić „numero uno“, hteo to neko da prizna ili ne.

Da ne bude da prenosimo samo jedan deo priče, Kukoč je u intervjuu i pohvalio Jokića.

“Jokić je poslednjih nekoliko godina najbolji igrač, osvojio je prvenstvo, MVP je… Da staviš bilo koga drugoga reći ćeš da ima bolju ‘atletiku’ od Jokića, skočniji je od njega, jači je, iako je on mnogo napredovao u poslednjih nekoliko godina što se toga tiče, ali njegova glava, njegovi ‘kolutići’ se stalno vrte, on predviđa, on vidi, on manipuliše sam sa sobom. On utakmicu dovede na svoju brzinu, koja njemu odgovara, a on na toj brzini brže misli, brže reaguje, pametnije nego svi ostali i onda kažeš da li je moguće da on to uradi, da ima svaku utakmicu ‘tripl dabl’, ali sa 30 poena, 15-20 skokova, 15-20 asistencija, ali to sve dolazi iz njegove glave”, istakao je Kukoč.

Nikola Jokić i Džoel Embid Foto:Tim Nwachukwu / Getty images / Profimedia

Naravno, svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ipak treba biti objektivan, ostaviti ego po strani i suočiti se sa realnošću.

Kukočeva izjava izazvala je prethodnih dana veliki broj komentara, ne samo u Srbiji i na Balkanu, već i širom sveta. Sa njegovim mišljenjem nisu se usaglasili mnogi bivši košarkaši, koji su svoj stav izneli putem društvenih mreža, a ovo su neki koji su se izdvojili.

Dejvid Logan: „Prestigao ih je on odavno, mani se trave.“

Ostin Rivers: „Okej, Toni.“

Markus Vilijams: „Komentar je sponzorisan Rancom (vrsta marihuane)“.

Javio se i Stefon Marberi, jedan od najboljih plejmejkera NBA lige, i poručio Kukoču da bi bilo bolje da je ćutao. Tijago Spliter, NBA šampion iz 2014. godine, takođe je bio šokiran onim što je pročitao.

AP Photo/David Zalubowski

Izazvao je Kukoč i veliki broj komentara od strane navijača širom sveta, ali mislim da je sada nepotrebno da i njih uplićemo u priču.

Neven Spahija, čuveni hrvatski trener, istakao je da svako ima pravo na svoje mišljenje, da mu nije jasno zašto se neko ljuti na Tonija, ali je onda sam iskazao svoje mišljenje o Jokiću.

„Nikola Jokić je apsolutno najbolji centar koji je iz Evrope došao u NBA. Dvostruki MVP, MVP je finala, čovek koji je na svojim leđima doveo klub do titule prvaka NBA, momak čije su brojke abnormalne. Nikola Jokić je dečko koji košarku svaki dan čini boljim. Dakle, neviđenog je kvaliteta. Ne postoji evropski centar koji može i blizu prići onome što je Jokić. Sasvim sam drugačijeg mišljenja od Kukoča, ali ne ljuti me njegovo mišljenje. Video sam na američkim sajtovima tu izjavu, Toni je tamo igrao dugo, ima svoj stav i to je tako“, rekao je Spahija za „Indeks“.

Na ovu priču idealno je da nadovežemo neidealne reči Dina Rađe o Jokiću.

„Nikola Jokić je sjajan igrač sa ogromnom košarkaškom inteligencijom. Zabavno ga je gledati, ali bilo kakva lista najboljih igrača svih vremena je nepravedna, jer ne možete upoređivati ​​različite generacije i kako se NBA razvijala, pravila igre su se menjala“, rekao je Rađa u razgovoru za „Sports Illustrated“.

Nikola Jokić i Dino Rađa Foto: MATTHEW STOCKMAN / Getty images / Profimedia/Josip Regovic/PIXSELL

Iako je Kukoč pokrenuo veliku polemiku, nije jedini koji je na neki način malo umanjio ono što Jokić radi. Prisetimo se izjave Predraga Danilovića od prošle godine.

„Ne mislim da je Jokić najbolji evropski košarkaš u istoriji. Oštro sam protiv bilo kakvog poređenja prošlih i sadašnjih epoha. Svako vreme nosi neke svoje heroje. Nekada je najbolji bio Kića, pa je onda to bio Dražen, pa Kukoč, pa Divac, pa ja… Košarka se nekada igrala drugačije, postojala su druga pravila i nemoguće i neozbiljno je praviti takva poređenja. Stvarno me ne zanimaju ta vašarska nagađanja, ali nema dileme da je Nikola jedan od najboljih“, rekao je Predrag Danilović 2023. godine.

Verovatno je Danilović bio pomalo i ljut na Jokića što je otkazao nastup za reprezentaciju na Mundobasketu u Manili, ali to ne može da bude izgovor i opravdanje za ovakvu izjavu.

PROČITAJTE JOŠ:

Pamti se i šta su 2019. zajednički rekli Aleksandar Đorđević i Predrag Danilović.

„Dončić i Jokić su fantastični igrači, ali jedino bi Bogdan Bogdanović mogao da igra sa nama“, rekli su uglas Danilović i Đorđević.

Ono što rade Dončić i Jokić sada jeste teško porediti sa nekim prošlim vremenima i igračima, koji su imali totalno drugačije košarkaške puteve i koji su se razvijali i probijali led u potpuno drugačijim okolnostima, ali Luka i Nikola su neki drugi nivo.

Predrag Saša Danilović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Somborac je već sada u priči o top 10 igrača svih vremena, mnogi ga svrstavaju u najboljih pet centara svih vremena, ali ako pitate legende sa prostora bivše o Jugoslavije o njemu, uglavnom će pričati ne baš impresionirano. Apsurdno deluje svaki pokušaj da se ospori bilo šta od onog što je Jokić uradio u Americi.

Od 41. pika i trećeg centra ekipe stigao je do zvanja najboljeg u ligi, šest puta je bio na Ol-staru, tri puta u najboljem timu lige, dvostruki je MVP lige, bio je MVP finala, na putu je da ima i najviše tripl-dablova u istoriji košarke, bez Ol-star igrača je uzeo titulu, promenio je način igre, važi za najnesebičniju zvezdu, veran je Denveru, a nekim izgleda to sve i još mnogo toga nenapisanog nije dovoljno.

Promenio je Jokić mišljenje mnogima u godinama koje su iza nas, mnogi su ga osporavali, ali njega to nije doticalo i ne utiče na njega ni dan-danas, iako se kritike stalno pojavljuju, uprkos svemu.

PROČITAJTE JOŠ:

I da ne ispadne da ga samo mi, novinari, navijači i nama slični hvalimo. Utkruju se i Leri Bird, Medžik Džonson, Lebron Džejms i mnogi drugi velikani da udele komplimente za Jokića.

Evo samo nekih od njih.

„Voleo bih da igram protiv njega. Bilo je toliko sjajnih centara kroz istoriju naše lige… Dobar je. Nadajmo se da će ostati zdrav i da će nastaviti da radi ovo što radi. Dok su igrači Golden Stejta bili zdravi, voleo sam njih da gledam. Sada više volim da pratim Jokića i Denver. On tamo vodi glavnu reč. Tako je zabavan za gledanje, zar ne bi bilo interesantno igrati sa njim“, govorio je Leri Bird.

„Čestitam Nikoli Jokiću što je proglašen za MVP-a finala Zapadne konferencije i što je ostvario prosek od 27 poena, 14,7 skokova i 11,3 asistencije u seriji. Džoker menja košarku pred našim na sličan način kao što su to činili Džordan, Bird, Džejms, Kari, Brajant, Abdul Džabar i O’Nil“, poručio je legendarni Medžik.

Nikola Jokić protiv Minesote
Foto: Tanjug/AP Photo/Abbie Parr)

Čak i za čuvenog Šakila O’Nila je Jokić u društvu najboljih centara u istoriji lige. U Šekovom odabranom društvu, pored Jokića i njega samog nalaze se još Karim Abdul Džabar, Hakim Olajdžuvon, Vilt Čemberlejn, Bil Rasel, Dejvid Robinson i Patrik Juing.

Na Jokića i njegov košarkaški uspeh treba da budu ponosni svi, pogotovo ljudi iz košarke sa ovih prostora, od Kukoča preko Danilovića, Rađe, Divca i ostalih do mlađih generacija, koje iz Nikolinog primera treba mnogo da uče i budu srećni što njega imaju kao uzora, bar što se tiče onoga što pokazuje na terenu.

Niko ne želi da ospori košarkašku veličinu Divca, Rađe, Kukoča, Danilovića i ostalih jugoslovenskih legendi, ali zar mora baš na ovakav način da se priča o Jokiću? Rekao bih da to može i malo lepše i bolje, ako ego to dozvoli.

Foto: AP Photo/Stephen Spillman

I da, sa ovom pričom ne treba da ima veze to da li Jokić igra i kada za Srbiju, to je neka potpuno druga tema.

Za ovu priču je potrebno da se ego i sujeta ostave po strani i jasno i glasno kaže – Nikola Jokić je neverovatan, totalno druga dimenzija, nešto što košarka nikada pre nije videla i apsolutno čovek sa ovih prostora koji je već sada ostavio najveći pečat u NBA ligi.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare