Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Nikola Jokić je odigrao još jednu utakmicu za pamćenje u NBA ligi, kao niko pre njega, i 17. tripl-dablom u sezoni ispisao istoriju. Odavno je centar Denvera klasa za sebe i preostalo mu je da se trka samo sa legendama košarke.

Jokić brani MVP titulu, ali u tekućoj sezoni čak ima i bolje brojke. Kad se čini da ne može bolje, srpski as sve demantuje. Kada deluje da je oborio brojne rekorde, centar Nagetsa uvek nađe neki novi kojim će ispisati istoriju.

PROČITAJTE JOŠ

Neke je izjednačio, usput stao uz rame s NBA legendama kao što su Vilt Čemberlen, Lebron Džejms i Kobi Brajant.

U pobedi Denvera nad Nju Orleansom (138:130) zabeležio je 17. ovosezonski tripl-dabl, do kojeg je došao sa 46 poena, 12 skokova i 11 asistencija.

Uz to je Jokić postao prvi igrač u NBA istoriji koji je na jednom meču postigao više od 40 poena, imao po više od 10 skokova i asistencija, a da je na to dodao po najmanje tri ukradene lopte i blokade.

Čudesan učinak je kompletirao sa četiri „rampe“ i tri krađe, što niko pre njega nije uradio otkako se ukradene lopte i blokade statistički beleže, uz pomenute brojke poena, skokova i asistencija.

Posebno je blistao u poslednjoj četvrtini, ubacio je tada čak 23 poena i dodao još sedam od Denverovih 14 u produžetku za trijumf nad Pelikanima.

Imao je neverovatnih 73 odsto šuta iz igre – 13/17 za dva i 3/5 za tri poena. Sa linije slobodnih bacanja bio je gotovo nepogrešiv sa 11/12, pa je iznova bacio rukavicu u lice legendama.

Šta je još Jokić ovakvom partijom uspeo? Srpski as je postao tek drugi igrač u istoriji posle Vilta Čemberlena koji je postigao minimum 45 poena uz 70 odsto šuta. Jokić je meč završio sa čak 16 pogođenih šuteva od ukupno 22 pokušaja iz igre.

„Džoker“ je takođe i prvi igrač posle Lebrona Džejmsa i 2010. godine koji je zabeležio tripl-dabl sa minimum 40 poena uz četiri blokade.

I to nije sve… Jokić je prvi igrač u poslednjih 25 sezona koji je dao 30 i više poena u poslednjoj četvrtini i produžetku, šutirajući tada nestvarnih 90 odsto iz igre. Pre njega je to učinio pokojni Kobi Brajant, koji je postigao 33 poena uz 84,6% protiv Portalnda, 16. marta 2007. godine.

Novu priliku za pomeranje granica imaće već u noći između ponedeljka i utorka, na domaćem parketu protiv Golden Stejta. Okršaj sa ekipom čije boje brani Nemanja Bjelica, a u stručnom štabu Voriorsa je Dejan Milojević, zakazan je za 3 sata ujutru.

„U produžetku su vodili četiri razlike, mi smo preokrenuli i pobedili na kraju. Sjajna utakmica za nas zato što smo, posle dobrog starta, a onda loše dve i po četvrtine, uspeli da se vratimo i pobedimo. Čekaju nas četiri utakmice u pet dana. Po dva puta igramo sa Golden Stejtom i Sakramentom, uvek idemo da pobedimo svaku utakmicu, to će nam biti fokus“, rekao je Jokić.

BONUS VIDEO Jokićev drugar o Nikolinom početku i basketu iz detinjstva

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram