Foto: KSS

Uspeh koji će cela Srbija zauvek pamtiti

Nikola Jokić i Denver Nagetsi došli su do prve šampionske titule u NBA ligi, a pobednički prsten dobio je još jedan Srbin.

U pitanju je trener Ognjen Stojaković, koji je već dugo član stručnog štaba Nagetsa i ima veliku ulogu u razvojnom putu Nikole Jokića.

PROČITAJTE JOŠ:

Stojaković je od 2004. do 2011. godine bio trener mlađih selekcija FMP-a, a od 2013. godine je u Denveru, gde je obavljao više poslova.

Najpre je tri godine bio video koordinator, u dva navrata je bio asistent, a u periodu od 2018. do 2022. bio je zadužen za razvoj igrača.

Zajedno sa glavnim trenerom Majklom Melounom i ostatkom stručnog štaba Denvera bio je i na Ol-star utakmici 2023. godine.

Jokić po dolasku u Kolorado nije imao najbolje odnose sa Ognjenom, ali su vremenom postali dobri prijatelji, a o njihovom zajedničkom radu suvišno je trošiti reči, jer rezultati sve govore.

„Ponaša se kao ‘veliki brat’, on mi je poput mentora, oca, zaista je sjajan prijatelj! On mi je sve… Mnogo mi pomaže na terenu, mnogo mi pomaže van terena kada ne mislim o košarci. Stvarno se družimo. Kada imamo slobodan dan, moja porodica je uvek sa njegovom. Postoji nekoliko ljudi u mom životu koji zaslužuju mnogo kredita za mnoge stvari, a on je na vrhu te liste“, istakao je Jokić jednom prilikom u razgovoru za „Denver Post“.

Prisetio se srpski centar i početaka u radu sa Stojakovićem.

„Mrzeo sam ga kad sam stigao. Svađali smo se, stalno smo bili u konfliktu. Bio je početak moje treće godine u Denveru, bio sam mlad… Nisam znao šta i kako treba da radim, ali on je uvek znao kako da se postavi. Uvek je želeo da budem najbolji što mogu“.

Brzo su pronašli „zajedničku žicu“.

„Od talenta do igrača je dug put, to je proces. Potrebno je vreme kako bi ostvario puni potencijal. Potrebno je mnogo energije i uloženog napora. Kada je stigao, mnogo smo radili, a jedna od najvažnijih stvari na početku za njega je bila da stekne kvalitetne radne navike. To nimalo nije lako“.

Stojaković nastavlja sa svojim razvojem i u budućnosti ima velike ambicije.

„Ognjen je mnogo napredovao u svom razvoju. Mnogo razmišlja o onome što treba da radimo danas kako bismo usavršili jučerašnji trening. Uvek pokušava da nam pruži nešto novo, da nam predstavi različite poglede na određene situacije, odnosno na to kako bismo mogli da ih rešimo“.

PROČITAJTE JOŠ:

I Stojaković je pričao pohvalno o Nikoli.

„On je primer kako bi košarkaši trebalo da izgledaju u budućnosti. Ako treba da šutiraš, šutiraj. Ako treba da driblaš, driblaj. Ako je neophodan post ap, radiš i to, jer si sposoban za sve. To je moderna košarka“, rekao je srpski trener.

Slikovito je objasnio koliko je Jokić kreativan.

„Ako imate kuvara i stavite ga u Mekdonalds da prevrće pljeskavice, osetiće se užasno. Ali ako mu date priliku da bude kuvar i stvara, on može da napravi magiju“, naveo je Stojaković za „Njujork Tajms“.

BONUS VIDEO „Mali, ti držiš katedru srpske košarke u Americi“: Maljković o susretu sa Jokićem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar