Nikola Jokić već godinama dominira u NBA ligi. Dve godine je to naplatio individualnim nagradama, jednom je to uradio šampionskim prstenom. Šta je razlika između dve sezone kada je bio MVP i prethodne i ove? Lukavstvo i mudrost.

Iskustvo je ono što često odlučuje utakmice u plej-ofu, a Jokić ga je sticao na teži način. Dešavalo se da ostane na vetrometini bez Džamala Mareja i Majkl Porter Džuniora i da doživi da ga Finiks Sansi ometlaju…

JOKIĆMANIJA

Ipak, stvari su se sada promenile što se videlo i po tome da Jokić „oseća bol u donjem delu leđa“. To je jedan od simptoma koji je krajnje subjetkivan i nemoguće ga je do kraja proveriti. Kada igrači to kažu obično je to šifra za „želim da odmorim“. U trenutku kada je u NBA ligi zabranjen „load managment“, ovo je jedan od dobro oprobanih recepta za dodatni odmor. Porterov odmor je bežanje u Meksiko, a Jokićev samo neigranje mečeva i provođenje vremena sa porodicom.

Došao je do iskustva koje mu govori da u martu mečevi protiv objektivno mnogo, mnogo slabijih ekipa nisu vredni da rizikuje povredu pred plej-of. Uostalom, nekih prethodnih sezona je Denver ispaštao upravo zbog toga što nije „sakrio“ najveće zvezde. Sada su za meč sa Memfisom upitni Marej i Jokić i vrlo je verovatno da će i taj meč propustiti. Grizlisi igraju očajnu sezonu nakon svih peripetija sa Džaom Morentom, pa i ne čudi što Denver smatra da i bez prve dve zvezde može da se upiše relativno lak trijumf.

Jokić je naučio kada da povuče ručnu i prošao je put od onog „Srbi ne sede“ do toga da shvati da nekada i to treba uraditi kako bi postao šampion. Preskakanje utakmica je „izmislio“ Lebron Džejms koji je uvek odmarao sebe tokom marta i tako spreman ulazio u plej-of. Uvek je to bio neki novi, još bolji Lebron koji je čak tom formulom i doneo poslednju titulu Lejkersima 2020. godine.

Taj princip je sada primenio i Jokić koji pokušava da se odmori. Uostalom, ove sezone je propustio samo tri utakmice, odigrao je do sada 68. Primera radi prošle sezone je prvi put u sezoni od kada je stigao u NBA odigrao manje od 70 utakmica u ligaškom delu. Tada je stao na 69.

Denver je sada prioretizovao raspored na četiri ključne utakmice – dva susreta sa Minesotom, te okršaje sa Finiksom i Klipersima. Na ostalim mečevima će u zavisnosti od rezultata direktnih konkurenata zavisiti da li će se trošiti Jokić, Porter i Marej ili će se čuvati za plej-of. Denver ima jasan cilj, da bude prvi na Zapadu (zbog toga je odbio da poseti Belu kuću) i da odbrani titulu i tako pokaže da je u pitanju nova dinastija NBA lige.

Lebron je uvek pohvalno govorio o Srbinu, isticao je njegovu veličinu, ali i košarkaški IQ. Ipak, sada uz IQ ide i iskustvo što čini Nagetse posebno ubitačnim.

„Ako nemate taj nivo mentalonog sklopa ili kapaciteta, onda će tim poput Denvera, koji ima jednog od najvećih košarkaških genija u istoriji, kojeg smo videli u Jokiću, Golden Stejt sa Drejmondom, Stefom… Takve stvari pomažu. Verujem da je kada Golden Stejt pobedio Boston da se sve svelo na IQ u finalu, jer po mom mišljenju Boston je imao više talenta. Ljudi kažu iskustvo, ali IQ je ključan“, rekao je Lebron.

BONUS VIDEO Jokić i Porter uništili Njujork u pobedi Denvera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare