Ivana Raca u WNBA, dočekao je Veliki medžik Džonson
Foto: KSS/FIBA

Srpska košarkašica Ivana Raca, koja je nedavno draftovana u Los Anđeles Sparkse, za Nova.rs je otkrila sve o velikom napretku, ali i dočeku legendarnog Medžika Džonsona.

Talentovana 21-godišnja košarkašica je svoju životnu avanturu nastavila u Americi, gde se polako etablira, a zanimljivo je da je rođena na Kipru 1999. godine, odakle joj je prva odskočna daska bila Grčka.

Ima već veliko internacionalno iskustvo, a dodatno se potkovala u Severnoj Karolini, na univerzitetu Vejk Forest.

PROČITAJTE JOŠ

Igra na poziciji centra i krilnog centra, visoka je 190cm, a važi za jednu od najtalentovanijih i najperspektivnijih igračica Evrope.

To je potvrdila ulaskom u prvu petorku U20 Evropskog prvenstva 2018. godine, na kom je sa Srbijom osvojila srebro.

Ima još srebro sa U18 selekcijom iz 2017. godine, svetlu budućnost i perspektivu, koja će graditi kroz reprezentaciju Srbije i Sparkse.

Kakvi su utisci posle svega što je prošlo u nedelju dana oko drafta?

„Iskreno rečeno, nisam očekivala da će sa toliko pažnje biti propraćena ženska košarka i draft u Americi. Oduševljena sam i počastvovana što sam bila deo tog hajpa. Baš sam iznenađena“, kaže Raca za Nova.rs.

Kakav je osećaj da ti veličina poput Medžika Džonsona čestita na dolasku – da li je upućen u tvoje kvalitete, poznajete li se lično?

„Prelep je osećaj da ti veličina poput Medžika poželi dobrodošlicu. Ne, ne poznajemo se ali se nadam da ću imati priliku da ga lično upoznam. Pretpostavljam da je upućen u moje kvalitete čim su me izabrali.“

Ko su košarkaški uzori, ili omiljeni igrači i igračice?

„Moja omiljena igracica je Elena Dela Done, koja igra u WNBA. A od naših igračica, to je Sonja Vasić (devojačko Petrović, prim.aut). Sviđa mi se njen stil igre, koji gajim i ja. Naročito mi se dopada njen karakter kad sam je lično upoznala. Prihvatila sam sve njene savete.“

Šta za sada izdvajaš kao najvažnije i najveće iskustvo i prednost dolaska u Ameriku, sa košarkaškog i obrazovnog aspekta?

„Prednost studiranja u Americi je prilika upoznati se sa studentima-sportistima iz drugih država, drugih kultura i filozofije. Definitivno postaješ osoba sa širokim shvatanjima. Sviđa mi se njihov sistem obrazovanja i studiranja. Sve je podređeno sportistima i njihovim obavezama. Što se tiče košarkaškog aspekta, fokus je najviše na snazi i radu u teratani, što nije slučaj kod nas. Mislim da sam na tom aspektu dosta napredovala.“

Kakva je konekcija sa porodicom i Srbijom, s obzirom na pandemiju i situaciju u ovih godinu dana – da li ste zajedno, ili su oni u Srbiji ili na Kipru?

„Momentalno smo svi zajedno u Srbiji, osim moje sestre koja se nalazi na Kipru.“

Koliko stižeš da pratiš srpske košarkaše i košarkašice u Americi, stižeš li sa nekim da se čuješ i vidiš?

„Pratim sve srpske košarkaše i košarkašice koji igraju koledž i NBA košarku. Čujemo se samo preko društvenih mreža, zbog pandemije nemamo mogućnost još da se vidimo.“

Kakva su ti očekivanja od narednih velikih reprezentativnih izazova i ozbiljnijeg iskoraka u seniorski reprezentativni tim?

„Presrećna sam što sam dobila poziv za seniorsku reprezentaciju. Trenutno se i nalazimo na pripremama. Nadam se da ću opravdati poziv Marine Maljković. Videćemo, sve to dođe na svoje“, završila je Raca za Nova.rs.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare