Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Đani Petrući, predsednik Košarkaške federacije Italije, smatra da je, iz ove perspeltive, ne moguće da se Olimpijske igre u Tokiju održe u predviđenom roku.

“Voleo bih da odem u Tokio. Ali, kako možete da kažete da će situacija biti sigurna? Bilo bi bolje je jasno da kažemo: ‘Pandemija je, nema vremena za bezbedne Igre’. Da li suočeni sa dramom i smrću možete da razmišljate o Igrama? Čujem fraze poput ‘Igre će biti znak buđenja sveta’. Ali, ispred prozora su ledeni prizori, redovi sa kovčezima. Iz mene govori zdrav razum. U slučaju odlaganja Igara, ne vidim da će biti nereda u svetu“, kaže Petrući.

O aktuelnoj temi priča čovek koji poseduje iskustvo sa 12 Igrara, zimskih i letnjih.

PROČITAJTE JOŠ

“Na osam sam bio kao predsednik Olimpijskog komiteta Italije. Uz to, radio sam na kandidaturi da Rim dobije Igre 2024, što je, na kraju blokirala tadašnja vlast. Znam kakva su vremena i metode… Otvaranje je za četiri meseca, ali pre njih u Tokio bi trebalo da stignu svi sportisti i oprema. Na primer, jahački konji putuju brodom 30 do 40 dana pre trka i moraju da budu u karantinu. Jedriličari takođe dugo putuju. I drugi sportsisti dolaze nedeljama ranije kako bi se aklimatizovali i navikli na vremensku zonu”.

Petrući predviđa da bi, ukoliko MOK ne bude organizovao najavljene kvalifikacije, mogli da rade sudovi.

“Kao košarka, imali bismo možda žensku ekipu u basketu 3×3, koja je trebalo da učestvuje na odloženom kvalifikacionom turniru u Indiji. I kvalifikacije muške selekcije u Beogradu, od 23. do 28. juna, mogle bi da budu odložene. Svi sportovi su u opasnosti. Čuo sam da će se u Tokio ići na osnovu ranga (bez kvalifikacija). Ali, sportski zakon se ne uzima u obzir. Za Igre se kvalifikujete na terenu. Ako se ta pravila promene, sportisti, posebno u individualnim disciplinama, imaće veliku šansu da dobiju sporove pred Arbitražnim tribunalom za sport (CAS)”.

Selektor košarkaša Italije Mateo Saketi rekao je da je spreman da mu se “sreže” plata zbog velikog finansijskog udara koji je zadala pandemija.

“Njegova neverovatna reakcija me nije iznenadila. Pokazao je ogroman osećaj. Od stopiranja takmičenja naša federacija (FIP) će izgubiti nekoliko miliona (evra). Hvala Vladi na odlaganju rokova. Imamo 19 nacionalnih timova sa punim stručnim štabovima i lekarima. Revizija ugovora je logična. Konsultovao sam se sa radnicima. I Liga A, sa Umberto Gandinijem na čelu, takođe radi na utvrđivanju štete”, završio je Petrući.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram