Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Košarkaši Partizana u sredu od 20.45 će startovati u novoj sezoni Evrokupa, a rival će im biti španski Huventud. Posle tačno 205 dana će odigrati zvaničan meč još od 9. marta i okršaja sa Megom.

Sa novim trenerom – Vladom Šćepanovićem, posle odlaska Andree Trinkijerija, promenjenim sastavom, ali i bez Novice Veličkovića i Brajana Angole, crno-beli koji su prošle godine bili najbolja ekipa u Evrokupu preko kojeg su mogli do Evrolige, sada kreću sve iz početka.

PROČITAJTE JOŠ

Istorijska nepravda naneta je slavnom crno-belom klubu, smatra legenda Partizana, sada direktor „Beogradske arene“ Goran Grbović.

On je u razgovoru za Nova.rs poručio da će trofejnom klubu biti teško na novom početku s neiskusnim trenerom.

„Dobro je što se vratila košarka i što konačno počinju Evroliga i Evrokup. Ono što je sigurno jeste da će biti neobično zbog publike, koje će negde biti, negde neće. Eto, u Badaloni se očekuje oko 3.000 navijača, a hala prima između 12 i 13 hiljada posetilaca. U Beogradu kada bude doneta odluka o povratku navijača, Arena će moći da primi između pet i šest hiljada, uz svo poštovanje mera o distanci. Izračunali smo toliko. Činjenica je da moramo da nastavimo da živimo i da se bavimo našim poslom, sportom, pored ove pošasti koja je zadesila svet. Mislim da će košarka izgubiti draž bez publike, a prednost domaćeg terena će prestati da postoji. Partizanu je učinjena najveća nepravda, istorijska. Ne samo Partizanu, nego i Crvenoj zvezdi, državi Srbiji, koja je mogla da ima dva predstavnika u Evroligi da se nije onako odigralo prethodne sezone, kada je prekinut Evrokup, a Partizan je bio najboji tim tog takmičenja. Uložili su tada pet, šest, sedam miliona evra i sve je to palo u vodu, sada kreću iz početka s novim timom i neiskusnim trenerom“, kaže na početku razgovora za Nova.rs Goran Grbović.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Čuveni košarkaš koji je u periodu od 1980. do 1988. godine branio boje Partizana, kaže da će meč u Badaloni biti pokazatelj šta se može očekivati od crno-belih ove sezone.

Preživeo infarkt

Početkom septembra Goran Grbović je doživeo infarkt, a u razgovoru za Nova.rs je poručio da je sada sve u redu.

„Tačno mesec dana je prošlo od toga. Pregurao sam, to je iza mene, dobro se osećam i stvari se polako vraćaju u normalu“, objasnio je legendarni košarkaš.

„Vlado Šćepanović je došao s Trinkijerijem, koji je potom otišao u Bajern. Čuo sam informacije da će Partizan nastaviti s tim njegovim sistemom, samo što ja taj sistem nisam ni prepoznao, a razumem se ponešto u košarku. Ne znam iskreno ni kako je taj sistem izgledao, a gledao sam Partizan. Da li je to igra s „lažnom“ peticom, „match up“, brza tranzicija, zaista nisam prepoznao. U principu, Partizan kreće iz početka i jako je bitno bez ozbira na sve da se mobilišemo svi, da se stisnemo oko onog što nas greje, a to je tradicija. I kada smo najslabiji da ulazimo hrabro u meč. Ponavljam, svi vrlo dobro znamo šta se desilo prošle sezone, kada je Partizan najviše oštećen u istoriji Evrolige i Evrokupa, srpska košarka, grad Beograd. Jedna ozbiljna diskriminacija. Videćemo odmah na početku kako će izgledati crno-beli. Igra se bitna utakmica sa Huventudom. Partizan mora da igra do kraja, svih 40 minuta, da odigra dobru odbranu, da popravi tranziciju. Šćepanović ima „instrumente“ u rukama, bitno je kako će da ih iskoristi, da ih pokrene, da dobije jedan mehanizam. Čak i da loše krene, ukoliko se izgubi, nije bitno, bitno je kako se igra, da se igra do kraja, ali da se ne odstupa od sistema i filozofije“, jasan je Grbović.

Huventud je imao spektakularnu najavu meča s Partizanom, iz ugla – Dva kluba, jedan Bog, aludirajući na Željka Obradovića, koji je bio prvak Evrope sa oba kluba.

Grbović je takođe imao samo reči hvale za najtrofejnijeg evropskog trenera.

„Kada je Željko u pitanju ja nisam objektivan. Ali, hajde da se rukovodimo matematikom. Čovek ima najviše titula u Evroligi i 14-15 fajnal-forova. Zajedno smo košarkaški porasli, i znam da on to nikada neće reći i priznati, ali on je najbolji trener u Evropi. Veliki, veliki Željko. Čovek koji se približio profesorima košarke Nikoliću, Žeravici i Popoviću. Ti ljudi su stvarili košarku, ne samo u staroj Jugoslaviji, nego i širom Evrope. Željko je „old school“. Jedan ponosni Čačanin, koji svojim autoritetom dominira nad ekipom, i koji se i dan danas usavršava. Drago mi je što uz Obradovića imamo i Grega Popovića, koji je za mene jedan od najvećih trenera na svetu“, završio je razgovor za Nova.rs Goran Grbović.

Partizan je u grupi A Evrokupa sa francuskim Buržom, Uniksom, Venecijom, Huventudom i Bahčešehirom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare