„Pozovi Bodirogu da bi osvojio trofej i ne sekiraj se“

Košarka 05. maj. 202013:36 > 14:29
Podeli:
bodiroga
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Izabrati najbolje, pa još samo petoricu od 16 odabranih u zemlji košarke - prilično teško. As do asa našao se na FIBA listi igrača koji su u dresu naše reprezentacije obeležili Evropska prvenstva u ovom veku.

autori: Đorđe Matić i Nebojša Todorović

I u startu je FIBA odala priznanje Srbije time što je u konkurenciji bilo 16 imena, iako je svaka druga reprezentacija imala 12 u izboru. To dodatno govori koliko je onda teško napraviti idealnu petorku od košarkaša koji su proneli slavu braneći boje nacionalnog tima u tri države – SR Jugoslavija, SCG i Srbija.

PROČITAJTE JOŠ

Zato smo u „pomoć“ pozvali one koji su u bitkama pod obručima donosili radost naciji. U pitanju su Dejan Tomašević, kao predstavnik starije generacije, Miroslav Muta Nikolić, čovek struke i neizostavni član reprezentacije, te Boban Marjanović, kao deo novije generacije, a računaju se i glasovi publike, odnosno ljubitelja košarke koji su rekli svoje na sajtu FIBA.

„Mi imamo svoga boga, ime mu je Bodiroga“, skandiranje je koje bi moglo da obeleži i ovaj izbor. Zašto? Zato što su svi saglasni da bi Dejan Bodiroga bio neizostavni član – našao se u svakoj petorci!

Dejan Tomašević, nekadašnji krilni centar, osvojio je sedam medalja sa nacionalnim timom, od toga čak pet zlatnih. Ima najsjajnije odličje sa EP 1995, 1997. i 2001, dok je šampion sveta bio 1998. i 2002. godine. Olimpijsko srebro osvojio je na Igrama u Atlanti 1996, a evropsku bronzu tri godine kasnije u Francuskoj.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Njegova idealna petorka izgledala bi ovako: Saša Obradović, Bogdan Bogdanović, Dejan Bodiroga, Predrag Stojaković i Željko Rebrača.

„Saša Obradović je jedan od mojih najomiljenijih igrača. Kum, veliki prijatelj. Mnogo trofeja smo zajedno osvojili. Bogdan je neko ko je osvojio dosta trofeja i pojedinačnih priznanja. Reč je o košarkašu koji ima mnogo prostora za napredak i koji će tek da pokazuje šta ume. U konkurenciji je za jednog od najboljih srpskih igrača ikada na toj poziciji“, kaže Tomašević za Nova.rs.

Reči hvale nije štedeo ni za preostalu trojicu članova svoje najbolje postave.

„Dejan Bodiroga – veliki prijatelj, vrhunski košarkaš. Uvek sam govorio da ako hoćeš trofeje, pozovi u tim Dejana i ne sekiraj se. Peđa Stojaković je neko ko je od naših igrača ostavio najviše traga u NBA ligi, ali je i pored toga ostvario dobre rezultate sa reprezentacijom“, ističe Tomašević i objašnjava izbor kolege u reketu:

„Voleo sam da igram sa Rebračom. Znao sam da će ispraviti sve naše greške u odbrani sjajnim blokadama, a i u napadu smo uvek mogli na njega da se oslonimo. Izvanredan košarkaš, zaista“, završio je Tomašević.

miroslav muta nikolić
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Miroslav Nikolić kaže da je Srbija imala sijaset fantastičnih igrača tokom decenija, pa je stoga teško izabrati idealan tim i da će svačiji sud uvek izazvati polemike.

Naveo je da je i sam imao prilike da bude u stručnom štabu reprezentacije sa dve sjajne generacije, pa se ograničio na izbor dve petorke igrača s kojima je radio kao asistent selektora Željka Obradovića i Aleksandra Đorđevića.

“Kada je u pitanju period sa Željkom, petorka bi bila Sale Đorđević, Saša Danilović, Dejan Bodioroga, Žarko Paspalj i Zoran Savić, a kod Saleta Miloš Teodosić, Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Nemana Bjelica i Nikola Jokić”, kaže Nikolić za Nova.rs.

Odmah je pojasnio i zašto je odabrao baš tih deset.

“Košarka je sasvim drugačija od drugih timskih sportova. Na primer, fudbal je nekad imao samo dve, a sada su maksimalno tri izmene tokom meča, ne računajući golmana, za razliku od našeg sporta koji nije ograničen po tom pitanju, pa je nezahvalno jednu petorku gledati kroz prizmu od 40 minuta. S druge strane, možda će mi neko zameriti što nisam uvrstio pojedine reprezentativce, poput Divca, Stojakovića, koji su imali vrhunske karijere. Ali, znate kako je u košarci, sportovima uopšte. Bilo bi idealno da najbolji tim čine individualno najbolji pojedinci, ali često nije tako, već kao trener gledate koja petorka će izneti na teren najbolji zajednički proizvod, ofanzivno i defanzivno“, jasan je harizmatični stručnjak.

Nezahvalnu ulogu da selektira najbolju petorku srpskih igrača prihvatio je i Boban Marjanović.

Teodosić, Bodiroga, Danilović, Jokić i Divac„, rekao je Bobi.

Zanimljivo da je centar Dalasa izabrao dve „petice“.

“Moram da stavim Divca, jer je najbolji centar i zbog svega što je uradio za reprezentaciju, dok je jokić sada najbolji centar u NBA i na svetu, i mnogo mi je dobar prijatelj.”

Čitaoci sajta FIBA su u velikoj anketi najviše glasova dali da petorka Srbije izgleda ovako: Teodosić, Bogdanović, Bodiroga, Stojaković i Rebrača. Gotovo ista petorka kao što je izabrao Dejan Tomašević, samo je kod bivšeg reprezentativca Saša Obradović na poziciji plejmejkera, dok je Teo više po ukusu navijača.

Dakle, ruku za Bodirogu digli su i Tomašević, i Nikolić, i Marjanović, i navijači u anketi FIBA, dok ga Teodosić i Bogdanović prate u stopu kao članovi tri tima. Po dva „glasa“ dobili su Stojaković, Danilović, Rebrača i Jokić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar