Foto: Mark RALSTON / AFP / Profimedia

Da li će oduševiti "delije" ili će biti potpuni promašaj?

Srpski centar i bivši kapiten reprezentacije Miroslav Raduljica potpisao je dvogodišnji ugvoor sa Crvenom zvezdom.

Raduljica je tokom leta i najavljivan kao moguće pojačanje crveno-belih, ali nakon dolazaka dva visoka stranca i Filipa Petruševa ta mogućnost je postajala sve manje verovatna. Ipak, na kraju se obistinila i Raduljica će pokušati da se opravda poverenje koje je dobio.

Iako je imao bogatu klupsku karijeru, u kojoj je stizao i do NBA lige treba znati da od 2017. godine nije bio u Evropi, a poslednji angažman imao je u korejskoj ligi, gde nije zadovoljio.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom leta pričalo se i o tome da bi Raduljica sa 34 godine mogao i da završi profesionalnu igračku karijeru, te da se odmetne na putovanja širom sveta, ali je 213 centimetara visoki centar još pre deset dana to demantovao.

“Treniram svakodnevno, više nego ikad. Znojim se da bi ostao u formi i da bi iskoristio ponudu koja će da dođe ili je možda već tu. Ne da se trudim, nego nikada nisam bio u boljoj formi. Možda zbog godina i iskustva, toga što sam dosta zreliji, spremniji za neke nove izazove. Ne sećam se da sam ovoliko trenirao ni kada sam imao 20 godina. Mislim da sam sada u boljoj formi nego kada sam bio daleko mlađi. Čekam da se pojavi nešto. Nisam izbirljiv, niti je u pitanju visina ugovora. Čekam pravu priliku koja će biti dostojna mojih godina, iskustva i nečega što želim u životu.”, zaključio je pre desetak dana Raduljica.

Ono što je pitanje u vezi Raduljice, osim forme, jeste to koliku minutažu može da ima pored ostalih mlađih i jačih igrača. Sezona jeste duga i naporna, ima naznaka da će Evroliga biti nikad neizvesnija, te će treneru Vladi Jovanoviću dobro doći širok roster i duga klupa. Međutim, svi ti igrači treba da se uklope i razumeju na terenu, a s obzirom da je tim gotovo ceo „renoviran“ pitanje je koliko će vremena biti potrebno.

PROČITAJTE JOŠ:

Kao prvo rešenje na poziciji centra nameću se Hasan Martin, jedan od najboljih defanzivaca u timu, te Filip Petrušev, kome je potrebno da ponovo stekne samopouzdanje i zablista na najvećoj sceni. U Filipovom razvoju Raduljica može imati veliku ulogu s obzirom koliko iskustva ima iza sebe, a i obojica mogu da igraju na pozicijama četiri i pet.

Od centara tu je još i Ognjen Kuzmić, koji je poprilično premašio očekivanja prošle sezone, ali se čini da će šansu dobijati uglavnom u ABA ligi i da bi često mogao da „visi“ za bitne utakmice.

Na poziciji krilnog centra tu su Luka Mitrović, jedan od talentovanijih srpskih igrača Dalibor Ilić i Bendžamin Bentil, koji je fizički verovatno najdominantniji igrač Zvezde trenutno. Mitrović je kod Dejana Radonjića igrao veoma dobro i na poziciji centra, a u pripremnom periodu je nastavio sa dobrim partijama koje je prikazivao tokom prošle sezone. Njegov status se ne dovodi u pitanje, pa će Raduljica svoju šansu, bar za početak, tražiti u ABA ligi.

Foto: Marko Đoković/Starsport

Pored svega navedenog, otežavajuća okolnost je i to što Raduljica nije prošao pripremni period sa timom, te će priliku za debi imati tek u prvom kolu ABA lige.

Problematičan je i odnos Raduljice sa navijačima crno-belih. S obzirom da je tokom karijere nosio dres Partizana, svaka njegova greška brojaće se duplo, dok će za simpatije morati dobro da se oznoji.

„Delije“ su u svom saopštenju napisale da „neće praviti problem“ oko ovog transfera, ali da ubuduće ne žele bivše igrače Partizana u dresu voljenog kluba. To pravilo važi i za fudbalski klub, a sada će se primenjivati i u košarkaškom.

Foto: EPA-EFE/COSTFOTO

Ne treba zaboraviti da je Raduljica bio dugogodišnji član reprezentacije Srbije i na vrhuncu forme jedan od njenih najboljih igrača. Osvojio je tri srebrne medalje sa reprezentacijom Srbije na OI 2016. godine, Svetskom 2014. i Evropskom prvenstvu u Poljskoj 2009. godine i brojne zlatne medalje kao član svih mlađih selekcija naše zemlje. Odlično se poznaje sa Stefanom Markovićem i Nemanjom Nedović, te njihova hemija i iskustvo mogu pomoći u građenju tima koji će biti konkurent za top 8 u Evroligi.

Ono što je neminovno je da ćemo gledati fizički jaku Zvezdu, sa dominantnim igračima ispod koša i mogućnošću da ih rotira u nedogled. Pitanje je samo koja će biti dobitna kombinacija.


Zvezdina ekipa za sezonu 2022/23.

Plejmejkeri: Ivanović, Marković, Adams, Topić

Bekovi: Nedović, Lazarević

Krila: Holand, Lazić, Dobrić

Krilni centri: Bentil, Ilić, Mitrović

Centri: Martin, Petrušev, Kuzmić, Raduljica

BONUS VIDEO Pionir u crveno-belim zastavama, navijanje pred finale Zvezda – FMP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar