Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Počinje borba za titulu na Jadranu, promenio se i sistem takmičenja

Nova sezona u regionalnoj košarkaškoj ABA ligi startuje u petak 30. septembra, a titulu brani Crvena zvezda, koja je prošle sezone u finalu posle velike borbe bila bolja od Partizan serijom 3:2 u pobedama.

Prvo kolo će od 18 sati u petak otvoriti košarkaši Zadra, koji će na svom terenu igrati sa ekipom Studentski centar Derbi. U subotu će biti odigrana dva meča.

Igokea će dočekati od 16 sati ekipu Mornara, dok će aktuelni šampion od 20 časova u Beogradu dočekati MZT Skoplje.

PROČITAJTE JOŠ:

Partizan će u nedelju od 17 sati gostovati ekipi Cibone, a istog dana igraju se i mečevi Cedevita – Borac (21.00) i Budućnost – Split (19.00). Poslednji meč prvog kola ABA lige biće odigran u ponedeljak od 18 sati, a ekipa FMP-a će u srpskom derbiju igrati sa Megom.

Gotove sve ekipe su se pojačale tokom letnjeg prelaznog roka, a neke su i potpuno izmenile timove u odnosu na prošlu sezonu. Takođe, ove sezone je uvedena i velika promena. Ona se odnosi na format plej-ofa, koji će od sezone 2022/23 uključivati osam timova što je veliki broj navijača i priželjkivao. Četvrtfinalne i polufinalne serije igraće se na dve pobede, dok će finale biti na tri pobede kao i do sada.

Odlučeno je i da jedna država ne može da ima šest klubova u ligi, što će direktno pogoditi Srbiju koja je očigledno zemlja sa najboljim klubovima u regionu. Predlog da se nacionalna kvota klubova poveća prihvatili su Partizan, Crvena zvezda, FMP, Mega i Igokea, dok Borac nije imao pravo glasa, a svi ostali klubovi bili su protiv. Da je bilo drugačije, Srbija bi možda već ove sezone imala šest ekipa, pošto je Zlatibor prošle sezone bio šampion ABA 2 lige.

Opravdano se očekuje da borba za titulu ove godine bude neizvesnija nego ikada, a Zvezda i Partizan su najviše „naoštreni“.

Crveno-beli u novu sezonu ulazi sa velikim ambicijama. Zvezda je u letnjem prelaznom roku dovela osam košarkaša, a novi trener „crveno-belih“ Vladimir Jovanović izjavio je da zna kakva su očekivanja od nove sezone. Zvezda je osvojila šest od poslednjih sedam titula regionalnog šampiona, ali je sada pitanje kako će se „kockice poklopiti i složiti“ sa novim momcima i trenerom, te drugačijim sistemo.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda je u pripremnom periodu pobedila na tri meča, a izgubila je dva, od toga jedan veoma ubedljivo od Olimpijakosa sa 94:55.

Najveća gužva Zvezdi će biti u reketu, gde na dve pozicije ima čak sedam dostupnih igrača, dok od spoljnih probleme sa povredama imaju Ognjen Dorbić i Nemanja Nedović.

Pitanje je i kako će se crveno-beli nositi sa obavezana na dva fronta, ali je dobro što će imati dugu klupu, pa će mogućnost za rotaciju biti veći.

Aktuelni šampion sigurno neće imati lak zadatak, ali s pravom važi za prvog favorita.

Crno-beli su pored Zvezde glavni favoriti za osvajanje ABA lige. Partizan se pojačao u letnjem prelaznom roku, a na klupi je ostao Željko Obradović, koji će ove sezone sa „crno-belima“ nastupiti i u Evroligi.

„Parni valjak“ je u svoje redove doveo tri stranca i jednog domaćeg beka – Danilo Anđušić, Dante Egzum, Džejms Naneli i Joanis Papapetru.

Muke se javljaju kada je reč o povredama, pošto će van terena još mesec i po dana biti Aleksa Avramović, pa se priča i o tome da bi Obradović mogao da dobije i novog plejmejkera u timu. Neko vreme na parketu neće biti ni Alena Smailagića, koga su povrede potpuno „uništile“ u proteklim sezonama. Takođe, u sastavu, bar na početku sezone nećemo gledati ni Gregora Glasa, koji je smao na mahove umeo da pokaže šta zna prošle sezone.

Partizan devet godina nije bio šampion Jadrana, a ove sezone je „hajp“ navijača veći i zbog povratka u Evroligu. Nedavno je Žocova ekipa završila kao četvrta na Superkupu u Moskvi, a najveći problemi viđeni su u defanzivi. Ipak, ne treba zaboraviti pobedu protiv Barselone (81:75) u pripremnom periodu, kao i trijumfe protiv Lokomotive i Manrese.

Crno-beli važe za izuzetno mladu ekipu, sa nekoliko talentovanih i mladih domaćih igrača, ali i proverenim i dokazanim strancima. Kako će taj spoj funkcionisati ostaje da se vidi na terenu, ali su ambicije jasne – sve osim borbe za titulu u ABA ligi moglo bi se smatrati neuspehom.

Glavni izazivači Zvezdi i Partizanu mogli bi da budu Budućnost i Cedevita, koji su umeli da zakomplikuju život večitima.

Cedevita Olimpija je imala interesantan prelazni rok, pošto su ekipu napustili Jaka Blažič, Zek August, Džejkob Pulen, Melvin Eđim, Alen Hodžić, Mirko Mulalić, Luka Ščuka.

Što se dolazaka tiče, najveća pojačanja su sigurno Džoš Adams i bivši student Kentakija Eron Herison, uz Karla Matkovića, Lovra Gnjidića, Amara Alibegovića, Jana Kosija i Marka Jeremića pa se može očekivati dosta.

Trener ljubljanske ekipe je Jurica Golemac, koji je odbio selektorskom mesto od strane Košarkaškog saveza Hrvatske.

Budućnost je takođe pretrpela velike promene u sastavu, a kao i Cedevita će igrati u Evrokupu. Na mesto trenera došao je Vladimir Jovanović, nekadašnji stručnjak Partizana i Mege, a i među igračima je bilo „burno“. Otišli su: Kendrik Peri, Filip Barović, Vladimir Micov, Džastin Kobs, Vili Rid, Di Džej Sili, Donatas Tarolis, Danilo Nikolić i Zoran Nikolić.

Najveća pojačanja tokom leta bili su Eron Vajt i Alfa Kaba, dok su se podgoričkom timu priključili i Kenan Kamenjaš, Kem Rejnolds, Fil But, Tre Bel-Hejns, Aleksa Ilić i Aleksandar Lazić.

Pored navedene četiri ekipe u vrhu se očekuju još i FMP i Mornar, dok su kandidati za plej-of još i Mega, Igoka, ali i Borac iz Čačka, koji je u pripremnom periodu uspeo da savlada Partizan.

BIće zanimljivo videti i kako će se Studentski centar snaći u drugoj sezoni u regionalnom takmičenju, pošto je prošla bila iznad očekivanja.

U borbi za opstanak moglo bi da se nađe čak četiri ekipe – Cibona, Zadar, Split i MZT iz Skoplja.

Poznato je da situacija u hrvatskoj košarci nije sjajna već godinama unazad, pa su tako i klubovi izgubili na snazi u ABA ligi. Split je prošle godine uspeo da se spase ispadanja zbog pravila ABA lige, ali ove sezone bi mogao da vodi borbu sa MZT-om oko toga ko će „izvući živu glavu“ i opstati.

Cibona je imala burno leto, tokom kojeg je ostala bez mladih talenata poput Danka Brankovića, Tonija Nakića, Lovra Gnjidića, Roka Prkačina… U poslednjem momentu je dovela Aleksandra Aranitovića, ali će definitivno biti potrebno neko vreme da se ekipa uigra.

Najzanimljivije novo ime u Zadru je svakako Arijan Lakić, nekada zlatni orlić. Tu su i igrači Splita iz prošle sezone, ali pred trenerom Danijelom Jusupom je izuzetno težak zadatak da opstane u ligi. Sve više od toga bilo bi ravno čudu.


ABA LIGA – 1. KOLO

Petak

18.00 Zadar – Studentski centar

Subota

16.00 Igokea – Mornar

20.00 Crvena zvezda – MZT

Nedelja

17.00 Cibona – Partizan

19.00 Budućnost – Split

21.00 Cedevita Olimpija – Borac Mozzart

Ponedeljak

18.00 FMP – Mega

BONUS VIDEO Navijači Olimpijakosa pevaju Zvezdine pesme 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar