Foto: EPA-EFE/JASON SZENES

Greg Popovič je najuspešniji trener u NBA ligi.

Legendarni Greg Popovič postao je trener sa najviše pobeda u ligaškom delu NBA lige, čime je svoje ime zlatnim slovima upisao u košarkaške udžbenike.

PROČITAJTE JOŠ:

Popovič je sa San Antonio Sparsima stigao do 1.336. pobede u trenerskoj karijeri, čime je pretekao Dona Nelsona, koji trenutno ima pobedu manje.

Iza njih ostali su i Leni Vilkens sa 1.332 pobede, Džeri Sloan sa 1.221 trijumfom i Pet Rajli sa ukupno 1.210 uspeha.

Jubilarnu, istorijsku pobedu Greg je izvojevao protiv Jute, a nakon meča nije bio posebno euforičan.

„To je samo priznanje mnogim ljudima. Ovako nešto ne pripada samo jednoj osobi. Košarka je timski sport. Igrače učite da sve moraju zajedno, što je svakako bio slučaj u mom životu, sa brojnim divnim igračima, trenerima i osobljem sa kojima sam bio blagosloven da sarađujem. Podrška u ovom gradu je neverovatna. Navijači su uz vas u svakom trenutku. Svi zajedno delimo ovaj rekord. Nije moj, naš je. Zbog ljudi koje sam upravo pomenuto. To je njegova prava lepota. Na kraju, to je to. Neko će ga već oboriti jednog dana“, rekao je Popovič.

Ono što Popoviča odvaja od ostalih jeste činjenica da je sve pobede ostvario sa ekipom iz Teksasa, dok je Nelson u karijeri predvodio Milvoki Bakse, Golden Stejt Voriorse, Njujork Nikse i Dalas Maverikse, a Vilkens Sijetl Supersonikse, Portland Trejlblejzerse, Klivlend Kavalirse, Atlanta Hokse, Toronto Reptorse i Njujork Nikse, tako da je već odavno postao trener sa ubedljivo najviše pobeda kao glavni trener jednog tima.

Greg je na klupu San Antonio Spatsa seo davne 1988. godine kada je bio pomoćnik, da bi nakon četiri sezone otišao u Golden Stejt u kojem je proveo dve godine kao pomoćnik.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Sve od 1996. do danas predvodi „mamuze“ sa velikim uspehom kao glavni trener, a za vreme njegovog mandata ekipa je samo tri puta propustila nastup u plej-ofu, pet puta osvojila titulu, a on sam je tri puta izabran za najboljeg trenera lige.

Za najboljeg trenera bio je proglašen 2003, 2012. i 2014. godne, a četiri puta je bio i glavni trener ekipe na Ol-star utakmicama.

U okviru Dijamantske 75. sezone NBA lige, „Ludi Srbin“ je uvršten u 15 najboljih trenera svih vremena.

Pored predanog rada u Sparsima, stigao je dva puta da se nađe i na klupi reprezentacije. Prvi put je to bilo u periodu od 2002. do 2004. godine kada je bio prvi pomoćnik, a u tom mandatu osvojena je jedna zlatna i jedna bronzana medalja na velikim takmičenjima.

Nakon toga usledila je pauza sve do 2019. godine kada je ponovo seo na klupi „drim tima“, sa kojim je uspeo da osvoji zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine. Dirigentsku palicu reprezentacije predao je svom učeniku Stivu Keru, koji sa velikim uspehom predvodi Golden Stejt Voriorse u pohodu ka svom četvrtom prstenu u NBA ligi.

Ono što je možda i najzanimljiviji podatak u vezi sa Gregom je taj da trenutno ima više pobeda od čak šest klubova u celoj ligi.

Greg (1.336 pobeda) je uspešniji od Orlando Medžika (1.230), Šarlot Hornetsa (1.116), Minesota Timbervulvsa (1.041), Toronto Reptorsa (1.018), Memfis Grizlisa (910) i Nju Orleans Pelikansa (731).

Kroz školu „Ludog Srbina“, kako Popovič sam za sebe kaže, prošle su mnoge NBA zvezde, među kojima su se njaviše izdvojili Dejvid Robinson, Tim Dankan, Manu Đinobili, Toni Parket, Kavaj Lenard i Dižonte Marej.

Robinson je u San Antoniu proveo čitavu karijeru, koja je trajala od 1989. do 2003. a zajedno sa Gregom osvojio je dva titule.

Nakon što se penzionisao franšiza nije propala, već se nadogradila novom pobedničkom trojkom Dankan – Đinobili – Parker.

Dankan je iskustvo sticao uz Robinsona, a kada su mu se 2001. i 2002. godine pridružili Parker i Đinobili stvoren je tim koji je ostao na okupu sve do 2016. kada je Tim stavio tačku na igračku karijeru, da bi potom dve godine bio pomoćnik svom učitelju na klupi Sparsa.

U tih 15 godina njihove ere, „mamuze“ su četiri puta ponele naslov prvaka, a 2013. su stali u finalu kada su sa 4-3 poraženi od Majamija, koji je bio predvođem trojcem Lebron – Vejd – Boš.

Deo Popovičevog uspeha bio je i Kavaj Lenard, koji je uz njega izrastao u igrača najvećeg mogućeg kalibra.

Lenard je u Sparsima igrao od 2011. do 2018. godine, nakon čega je otišao u Toronto, sa kojim je stigao do druge titule u karijeri.

Nova nada Sparsa je Dižonte Marej, koji ove sezone igra košarku života sa skoro tripl-dablom u proseku. Prosečno beleži 20,7 poena, 8,4 skoka i 9,3 asistencije, a sasvim zaluženo je bio po prvi put deo Ol-star utakmice.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Iako je „Bleacher report“ krajem 2021. pisao kako bi Greg mogao da ode u penziju, to se još uvek nije dogodilo, a Sparsi će do kraja sezone voditi veliku borbu za plej-of, pa će „Ludi Srbin“ imati priliku da dodatno uveća rekord.

San Antonio trenutno ima skor 26-42, nalazi se na 12. mestu na Zapadu i zaostaje dve pobede za Nju Orleansom, koji je prvi tim iznad crte.

BONUS VIDEO Stef Kari i Lebron obeležili NBA Ol-star meč u Klivlendu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar