Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Jeste Bem Adebajo igrač sposoban da zabeleži tripl-dabl, jeste i Džimi Batler zvezda tima, ali Majami ne bi mogao da uradi potpuno neočekivanu stvar i plasira se u finale Istočne konferencije da u timu nema Gorana Dragića.

Slovenački reprezentativac srpskog porekla je duboko zagazio u 35. godinu života, ali se godine na njemu ne primećuju, osim boje kose poja sve više dobija srebrne nijanse.

PROČITAJTE JOŠ

„To je samo broj. Uvek kažem da se osećam odlično. Mnogo radim, a saigrači me čine boljim. Trenersko osoblje me stavlja u pravu poziciju. Odlično se osećam“, govorio je Dragić.

U svojoj 11. NBA sezoni ostvario je najveći uspeh, ušao u konferencijsko finale, predvodeći tim Majamija koji je sa epitetom autsajdera stigao na duel Milvokiju.

Baksi su tokom sezone bili nezaustavljivi, zabeležili su najbolji skor u ligi i očekivali su od sebe da se prošetaju kroz Istočnu konferenciju pravo do finala NBA i pretpostavljenog duela sa Lejkersima.

Na njihovu žalost, nisu računali na to da je Majami daleko do „šminkerske“ ekipe iz vremena kada je njen dres nosio Lebron Džejms i da trener Erik Spolstra na raspolaganju ima ratnički sastav gladan pobeda.

Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Hit je sezonu završio na četvrtom mestu tabele i išao je na duel Indijani, oslabljenu neigranjem Domantasa Sabonisa i činjenicom da je Viktor Oladipo tek hvatao ritam posle teške povrede.

Metla“ – sa 4:0 Majami je počistio ekipu koja je imala jednu poziciju više na tabeli i zakazao duel sa Milvokijem, tim „naoružan“ Janisom Adetokumbom i idejom o dominaciji u celom takmičenju.

Nijedan od četiri duela nije bio neizvestan, prvi i četvrti su rešeni sa 12 poena razlike, drugi i treći sa po devet, a Dragić je u svakom od njih bio briljantan, dvaput je ubacio po 24 poena, jednom 23, jednom 20…

Uz to, samo je na jednoj utakmici imao manje od pet asistencija, a ukupni indeks datih i primljenih poena njegovog tima dok je on na parketu je u velikom „plusu“.

Međutim… Zamalo da se to i ne desi.

Foto: EPA/ERIK S. LESSER

Majami je proteklog leta pokušavao da obavi trejd u kom bi Dragića poslao u Dalas, gde bi se on susreo sa svojim zemljakom Lukom Dončićem, a ekipa sa Floride bi dobila mesta u budžetu za dovođenje Batlera.

Dogovor je bio postignut, ali… Loša komunikacija i čudno objašnjenje Dalasa da su očekivali da dobiju Derika Džonsa i Kelija Olinika blokirali su posao, te je Slovenac ostao u Majamiju.

Uprava Hita je pronašla drugi način za dobijanje novca, Hasan Vajtsajd je prosleđen u Portland u zamenu za Majersa Lenarda, pa je tako otvoren prostor da u tim stigne Batler.

Srećom….

„On je ulitimativni timski igrač. Prebačen je na klupu na početku sezone, što veterani teško prihvataju, ali je on bio u redu sa tim. Nije lupetao po medijima, nije pokazivao nezadovoljstvo… Sada trener Spolstra u njemu ima startnog plejmejkera sa ogromnom i važnom ulogom“, navode američki mediji.

Dragićev put ka povratku u startnu postavu je prouzrokovan i time što je prvi plejmejker Kendrik Nan imao virus, nije trenirao, izgubio je fizičku snagu i nije bilo šanse da bude spreman za nastavak sezone. Naročito za plej-of.

Iskusnom Slovencu nije bilo teško da se prihvati posla, rešetao je iz svih pozicija, snagom uma razbijao odbrane i pogađao na načine koji protivnik nije uspevao da predvidi.

To nisu uspeli ni Pejsersi ni Baksi.

„Goran je osvajao na visokim nivoima i ranije. On je dokazani pobednik, lider je tima i takav nam treba. On to razume, ja pratim njegovo vođstvo. Bem to radi. Imamo grupu punu lidera. Goran uvek igra najsnažnije u svakom napadu i nikada ne odustaje. Mi to pratimo“, rekao je Batler.

Džimi nije laka osoba za saradnju. Momak koji je prošao svašta, bio beskućnik, autsajder, projektovan za neuspeh, uvek je glasno govorio o problemima u prethodnim timovima. Tako je bilo u Čikagu, Minesoti… U Majamiju problema nema.

„Morali smo da se upoznamo, da razgovaramo. Mnogo da razgovaramo. Pronašli smo mnogo toga zajedničkog. On voli fudbal, ja volim fudbal. Posle toga smo napravili konekciju na terenu. On je jedan od najboljih saigrača ikada“, rekao je Dragić.

I to je evidentno. U svakoj utakmici, a Majami je u plej-ofu dosad odigrao osam. I izgubio samo jednu.

„Da ne mislim da ne možemo da stignemo daleko u plej-ofu, ne bih bio ovde. Ne zanima me da li sam starter ili izmena. Zanima me samo da pobedim“, rekao je Dragić.

U ovosezonskom plej-ofu prosečno beleži preko 21 poen, iz procente šuta veće od 50 odsto, nešto manje od pet asistencija i preko četiri skoka, uz više od jedne ukradene lopte po utakmici.

I čeka protivnika. Zapet kao puška. Drugog finalistu će odlučiti Boston i Toronto, a Seltiksi vode sa 3-2 i prvu priliku da eliminišu branioca titule imaće u noći između srede i četvrtka.

Dragiću nije bitno ko će biti sa druge strane. Ići će da pobedi svakoga.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare