Foto: Horak/STARSPORT

Sve detalje sa meča pratite u blogu Nova.rs, a naš izveštač Nebojša Todorović nalazi se na licu mesta u Pragu.

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Holandiju sa 100:76 u prvom kolu grupe D Evropskog prvenstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je tako stigla do prve pobede na Evropskom prvenstvu, a naredni rival biće joj Češka u subotu od 17 sati i 30 minuta. Sem Holandije u grupi sa „orlovima“ nalaze se još i Poljska, Češka, Izrael i Finska.

Holandija je jedino vođstvo na meču imala pri rezultatu 2:0, nakon čega je Srbija uspostavila potpunu kontrolu nad utakmicom.

Diktirali su izabranici Svetislava Pešića tempo tokom cele utakmice, ali su Holanđani pružili više nego solidan otpor, a najveće oružje su im bile trojke. Pogodili su ih 13 iz 25 pokušaja, a najozbiljnije su zapretili početkom treće deonice kada su prišli na jednocifren zaostatak.

Srbija je ipak uspela da uđe u seriju, a Nikola Jokić i Vasilije Micić su pokazali klasu. Srpski centar je bio najefikasniji u našem timu sa 19 poena uz šest skokova i četiri asistencije. Bio je nervozan tokom treće deonice kada mu sudije nisu svirale nekoliko faulova pod košem, pa je pobesneo i dobio tehničku. Malo mu je vremena bilo potrebno da se smiri i ponovo zablista na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Vasilije Micić je meč završio sa dabl-dabl učinkom od 15 poena i 12 asistencija, a odličan je bio i Vanja Marinković sa 18 poena uz šut iz igre 6/9. Dvocifreni su bili i Dušan Ristić sa 11, odnosno Nikola Kalinić sa 10 poena.

Najefikasniji pojedinac na meču bio je Holanđanin Vorti de Jong sa 28 poena uz šest pogođenih trojki. Dvocifren je bio i Van der Vurst sa 11 poena uz četiri asistencije.

Srbija je nakon prvog dana prva u grupi pošto je pobedila sa najvećom razlikom, Poljska je druga, a Izrael treći.

„Orlovi“ su u Pragu imali veliku podršku navijača, koji su i pre utakmice bili izuzetno raspevani.

Meč je otvoren lakim poenima De Jonga, ali je Jokić odmah uzvratio. Obe ekipe su bile napadački raspoložene, a Jokić je izveo majstoriju iz okreta i pogodio uz faul.

Pokušali su Holanđani i zonom u odbrani, ali je Marinković to kaznio trojkom za 8:4. Vezao je Vanja još jednu trojku, a Kalinić, Lučić i Jokić su povećali prednost na 17:9.

Nije funkcionisala najbolje odbrana Srbije u prvom delu, pa su De Fris i De Jong smanjili na 17:13.

Marko Gudurić/Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Kalinić je odgovorio sa dve trojke, a Marinković je bio odličan u odbrani, pa je Srbija nakon prvih deset minuta vodila sa 31:21.

„Orlovi“ su u drugom periodu zaigrali nešto bolju odbranu, a Gudurić je „probudio“ tim pogotkom uz faul za 42:28.

De Jong je ponovo pripretio trojkama, ali je Srbija na pauzu otišla sa prednošću od 51:38.

Pred kraj prvog poluvremena navijači Srbije su morali da sklone zastave koje su bile okačene iza klupe, odnosno sa obe strane a koje su prekrivale pano takmičenja koji se nalazi u dnu tribina.

Jokić dugo nije mogao da namesti šut za tri poena, a Holanđani su u bili borbeni pod košem i prišli su na 51:45 početkom treće deonice.

Ognjen Jaramaz/Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Napravili su Holanđani seriju 7:0, ali je Micić iskočio i prekinuo to trojkom. Srpski plejmejker je još jednom promešao odbranu rivala i našao put do koša, ali je Holandija uzvratila brzim poenima za 56:50.

Sudije su donele nekoliko sumnjivih odluka tokom treće deonice, Jokić je bio nervozan, ali Srbija nije popuštala. Lučić je imao dobru rolu sa šest vezanih poena, a Micić je delio asistencije kao na traci.

Jokić je konačno pogodio trojku, a Micić je stigao do poena nakon prodra za 70:54. Na kraju trećeg dela Srbija je vodila sa 75:61, nakon što je Jokić pogodio uz faul.

Holanđani nisu odustajali od šuta za tri poena, pa su prišli na 77:67, ali je Srbija uvek imala adekvatan odgovor. Na kraju su Micić i Ristić zablistali i „odlepili“ Srbiju na plus 20.

Raspucana je bila Srbija do kraja utakmice, pa je konačan rezultat bio 100:76.

Zanimljivo je da je svih 11 igrača Srbije dobilo šansu u ovom meču, a ujedno su se i svi upisali u strelce, što je svakako pozitivan podatak pred nastavak takmičenja.

Grupa C:

Ukrajina – Velika Britanija 90:61

Hrvatska – Grčka 85:89

Italija – Estonija 83:62

Grupa D:

Srbija – Holandija 100:76

Poljska- Češka 99:84

Izrael – Finska 89:87

Standings provided by SofaScore LiveScore

Srbija – Holandija 100:76 (31:21, 20:17, 24:23, 25:15)

Dvorana: O2 Arena, Prag (Češka). Sudije: Jilmaz, Gedvilas, Baki.

Srbija: Micić 15, Jaramaz 9, Nedović 2, Gudurić 5, Marinković 18, Davidovac 1, Kalinić 10, Lučić 6, Marko Jagodić Kuridža 4, Jokić 19, Ristić 11. Selektor: Svetislav Pešić.

Holandija: Frank, De Frijs 11, Vilijams 6, De Jong 28, Kerazi 6, Hamink 6, R. Šaftenar, Edvards 2, O. Šaftenar 2, Harms 8, Kok, Klof 7. Selektor: Maurisio Buskalja.

Srbija - Holandija 100:76

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare