Nikola Jokić, Foto: Matias Horak/STARSPORT

Sva dešavanja pratite uživo na portalu Nova.rs.

Grafika: Slađana Đermanović

Košarkaška reprezentacija Srbije upisala je i drugu na Evrobasketu, pošto je u Pragu savladala Češku sa 81:68.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je kontrolisala dešavanja na terenu od početka do kraja meča, pa je nakon ubedljive pobede nad Holandijom sa 100:76, razbila i Češku.

„O2 arena“ u Pragu je bila krcata, bilo je mnogo srpskih navijača, dok Česi nisu uspeli da iskoriste prednost domaćeg terena.

Najefikasniji pojedinac u dresu Srbije bio je Nikola Jokić sa 18 poena, a imao je i 11 skokova i pet asistencija. Vasilije Micić je upisao 13 poena uz šest asistencija, a dvocifreni su bili i Vanja Marinković sa 11, odnosno Nikola Kalinić sa 10 poena.

Kod Čeha su po 13 poena ubacili Votjeh Hruban i Vit Krejči, dok je 11 dodao Martin Peterka.

Kao i u meču sa Holandijom, svih 11 reprezentativaca Srbije je dobilo šansu na parketu, a ujedno su se svi upisali u strelce.

Utakmica je počela asistencijom Micića za Lučića koji je fauliran, pa je iskoristio dva penala. Česi su izjednačili, a nakon toga je usledila serija promašaja na obe strane.

Sehnal je pogodio trojku za Češku, ali je Kalinć izjednačio. Domaći tim se držao do rezultata 7:7, a onda je usledila serija Srbije 5:0.

Vasilije Micić, Foto: Matias Horak/STARSPORT

Jokić se razigrao u tim momentima, vezao je i nekoliko laganih poena pod košem rivala, ali su Jelinek i Peterka odgovorili trojkama.

Di-džej je u dvorani krajem prve četvrtine pustio pesmu „Koktel ljubavi“, a svi navijači Srbije su bili oduševljeni.

Češka je odolevela i u poslednja dva minuta prvog perioda, ali su Jokić i Lučić pogađali za prednost Srbije 20:15.

Najbolja četvrtina za „orlove“ bila je druga u kojoj je napravljena i ključna prednost. U prva četiri minuta napravljena je serija 15:0, kojom je praktično i rešeno pitanje pobednika.

Gudurić je tokom te serije vezao šest poena, Jokić je poentirao ispod koša, a Marinković je imao trojku iz ćoška i prodor.

Marko Gudurić, Foto: Matias Horak/STARSPORT

Nakon toga napad Srbije je stao na nekoliko minuta, ali Česi to nisu uspeli da iskoriste, pošto nisu bili baš efikasni u napadu.

Imali smo i dobrih sekvenci u odbrani, pa je pred sam kraj prvog poluvremena Nedović uposlio Jagodić-Kuridžu u kontri za lako polaganje i rezultat 43:25.

Krejči je otvorio drugo poluvreme trojkom, ali je Marinković uzvratio iz velike daljine preko ruke. Nesmotren faul Lučića kaznio je Krejči sa tri slobodna bacanja – 46:31.

Kalinić je situaciju na niskom postu rešio pogotkom uz faul, a kombinacija Micića i Jokića donela je Srbiji ponovo 20 poena prednosti – 51:31.

Micić je ponovo dirigovao igrom Srbije u napadu, a uspeo je sa velike udaljenosti da pogodi i trojku kojom je doneo +23 našem timu – 58:35.

photo: Matias Horak/STARSPORT

Česi su se u tim momentima probudili i za tri minuta su napravili seriju 14:2, kojom su i te kako pripretili. Dve trojke je pogodio Peterka, a po jednu Hruban i Kizlink.

Naoštrili su se domaći igrači u tim momentima, probudila se i publika, ali je Ristić dobro rešavao situacije na niskom postu, pa je Srbija držala prednost – 64:53.

U igru je morao da se vrati i Micić koji je odmah pogodio trojku, ali Krajči i Balvin nisu odustajali. Češka je uspela da nekoliko puta priđe na osam poena razlike, ali su „orlovi“ pokazali iskustvo i bez mnogo drame priveli meč kraju za konačnih 81:68.

Srbija u narednom kolu igra protiv Finske u ponedeljak od 21 sat, dok će Češka odmeriti snage sa Holandijom istog dana od 17.30.

„Orlovi“ su trenutno prvi u grupi sa dva trijumfa, Finska i Poljska imaju po pobedu i poraz, dok je Češka na dva neuspeha. Izrael za sada ima jednu pobedu, ali će od 21 sat u subotu igrati sa Holnadijom, koja ima jedan poraz.

GRUPA D, rezultati, drugo kolo:

Finska – Poljska 89:59

Srbija – Češka 81:68

Izarel – Holandija 21.00

Standings provided by SofaScore LiveScore

Srbija – Češka 81:68 (20:15, 23:10, 17:24, 21:19)

Dvorana: O2 Arena, Prag (Češka). Sudije: Konde, Baki, Kalatrava.

Srbija: Micić 13, Jaramaz 5, Nedović 2, Gudurić 8, Marinković 11, Davidovac 2, Kalinić 10, Lučić 6, Marko Jagodić Kuridža 2, Jokić 18, Ristić 4. Selektor: Svetislav Pešić.

Češka: Auda 8, Hruban 13, Satoranski, Balvin 8, Peterka 11, Bohačik, Sehnal 5, Veseli 2, Jelinek 3, Krejči 13, Kriz, Kizlink 5. Selektor: Ginzburg R.

Srbija - Češka 81:68

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare