Foto: FIBA.com

Bez mnogo forsiranja, stotka u napadu, ali i nekoliko propusta.

Evrobasket ludnica je počela već 1. septembra, a mnogi su joj se sigurno obradovali više nego početku školske godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Svi strastveni ljubitelji košarke verovatno bi voleli da budu na odmoru sve do 18. septembra i pomno isprate sve detalje sa Evropskog prvenstva.

U seriji tekstova “Orlovi lete” (nadamo se ka medalji) spremili smo vam analizu svake od, stiskamo palčeve, za devet utakmica Srbije.

I pre početka prvenstva bilo je jasno da naša selekcija ima nešto lakšu grupu, a od otvaranja sa Holandijom čini se da nije moglo bolje.

Holandija važi za najslabije rangiranu selekciju na Evrobasketu, a Srbija je u prvom kolu odnela pobedu sa 100:76.

VIDEO Simonović: Ne treba sada da igramo najbolju košarku nego u finalu

Nisu izabranici Svetislava Pešića bili na vrhuncu, nije to bilo neko superiorno izdanje, ali kako kaže Marko Simonović sada i ne treba da budu.

Imala je Holandija nekoliko naleta u oba poluvremena, prilazila je i na jednocifren zaostatak čak i u poslednjoj deonici, ali nije to poremetilo igru Srbije, koja je baš u tim momentima pokazivala koliko iskustva poseduje.

Kada postignete 100 poena niko ne može da kaže da je napad bio loš. Zapravo sve je u tom segmentu funkcionisalo onako kako treba. Šut nas je poslužio na početku i u momentima kada je bilo potrebno održati rastojanje.

Foto: FIBA.com

Šut za dva bio je na visokih 59%, skoro svaka druga trojka je ušla (14/31), razigrao se i Vanja Marinković na spoljnoj poziciji, pa tu nema prostora za kritiku.

Ono što je i te kako moglo bolje da funcioniše je odbrana. Izašli su Holanđani na teren svesni da ne mogu mnogo toga da učine u pozicionom napadu, pa su pokušali da nas pretrče i usput ispale svaku trojku koju su stigli. Od samog početka prednjačio je Vorti De Jong, koji je na kraju imao 28 poena, iako smo znali da je najbolji igrač protivničkog tima.

Jeste da je pre svih De Jong pogodio i nekoliko teških šuteva preko ruke, ali isto tako su i srpski reprezentativci u nekoliko navrata kasnili da zatvore spoljne igrače, te im ostavljali previše prostora za šut.

U skoku smo dominirali (37-27), ali smo dozvolili nekoliko prelakih poena rivalu iz reketa.

Nikola Kalinić/Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Ono što može da bude veoma važno za narednu fazu je to da je Jokić u odbrani od pik en rola bio agresvniji od onoga na šta je mnoge navikao, što znači da i od njega možemo videti dobru defanzivnu rolu, iako je više puta kritikovan zbog toga i često je meta rivala u odbrani.

Nikola Kalinić i Vladimir Lučić, poznati kao defanzivni “pit bulovi”, imali su svoj doprinos, ali im je minutaža bilo znatno redukovana, pa njihov učinak nije isplivao u prvi plan.

Kalinić je u prvom poluvremenu pogodio dve trojke, dok je Lučić ima zapaženu rolu u trećem periodu, kada je odbio nalet Holandije. Obojica su dobila poštedu u poslednjih deset minuta, ali od njih se očekuje da protiv jačih rivala pruže maksimum sa obe strane terena. To će od njih zahtevati veliku fizičku potrošnju, stoga im je odmor protiv Holandije bio neophodan.

Foto: Matias Horak/STARSPORT

Što se tiče napadačkog segmenta, Srbija je brzo odgovorila na sve pokušaje Holandije da je zaustavi. Zona je razbijena otvorenim trojkama, a pod košem su Jokić i Ristić sasuli 30 poena (19+11). Umeo je i Vasilije Micić da se “provoza” kroz reket, ali o njemu ćemo na kraju teksta.

Pokušali su holandski centri da iznerviraju Jokića, sudije su im pomogle u tome, ali preiskusan je Nikola da bi ga tako nešto izbacilo iz takta.

Odradio je “ono svoje”, pogađao je pod faulovma (namerno u množini), a još fali da namesti nišanske sprave.

U poslednjih nekoliko utakmica Srbije ne oslanja se mnogo na šut sa distance, ali možda to čuva za neke guste mečeve i momente (setimo se trojki protiv Italije i Grčke tokom avgusta).

Foto: FIBA.com

Ono što raduje je i raspoloženi Marinković, koji i te kako oseća da mu Pešić veruje. Možda Vanja nije neko na koga se uvek može osloniti, ali kada stekne samopouzdanje onda briljira. Sada je ubacio prve dve trojke i odmah je to drugačija slika i prilika. Defanzivno je vršio pritisak na bekovima, imao je i nekoliko “kradji”, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da se pomolimo da ćemo gledati ovakvog Marinkovića tokom čitavog turnira.

Marko Gudurić nije bio tako dobro raspoložen protiv Holandije, promašio je nekoliko šuteva kada je ušao u igru, ali je dva puta pogađao pod faulom. Poznat je kao neko ko ne igra sa pritiskom, ne plaši se da potegne čak i kad ne igra najbolje, tako da sigurno ova utakmica neće ostaviti traga na njega.

Šansu sa klupe dobili su i Ognjen Jaramaz (devet poena), Marko Jagodić Kuridža (četiri poena, pet skokova) i Dejan Davidovac (poen, tri skoka), a vratio se i Nemanja Nedović.

Ognjen Jaramaz/Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Srpski bek nije briljirao (po dva poena, skoka i asistencije), ali 10 minuta koliko je proveo na parketu može mnogo da mu znači za povratak u takmičarski ritam.

Najbolji je sa razlogom ostavljen za kraj. Vasilije Micić je na ovom meču bio u MVP izdanju. Imao je 15 poena i 12 asistencija, uz pregršt poteza za špice. Dirigovao je srpskim napadom i školski pokazao kako se igra na poziciji jedan.

Pik en rol sa Jokićem funkcionisao je besprekorno. Kada nije mogao da prođe do kraja, Vasa je ostavljao loptu za Jokića koji je to lagano pretvarao u koš. Svaki put je Vasa “osećao” prostor, pronalazio je saigrače i na trojci i u reketu, bacao je “po burek” i po dva rivala odjednom, odlagao je lopte kao na traci (26-16 u asistencija za Srbiju)…

Foto: Matias Horak/STARSPORT/2022

Nije se zaletao i gubio lopte (samo sedam izgubljenih imala Srbija), rešavao je u tranziciji koliko je trebalo, a nije brzopleto donosio odluke. Sve u svemu baš ovakav Vasa je potreban Srbiji u pohodu, kako bi Pešić rekao, na ciljeve koje smo mi (novinari) postavili.

Zanimljivo je da u sastavu Srbije nijedan igrač na parketu nije proveo više od 22 minuta, što ukazuje na to da je Pešić znao šta radi. Sa jasnom idejom je pravio izmene, niko nije bio premoren, nije se zapinjalo, ali kada je trebalo posao je odrađen. Umeren tempo, bez mnogo potrošnje i pobeda kakva je bila potrebna za dobar ulazak u turnir. Sada sledi podizanje forme i intenziteta, a već protiv Češke biće potrebno da se malo više zapnebi oznoji. Samo neka ide korak po korak, tako se kuje _____ (dopunite sami).

BONUS VIDEO: Najzanimljiviji detalji meča Srbije i Holandije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar