Foto: Starsport

Nije bez razloga bio MVP ABA lige

Da imate priliku da dovodite igrače, da li biste se odlučili da svoj tim pojačate sa mladim, neiskusnim centrom bez samopouzdanja i minuta u nogama tokom praktično prethodnih godinu dana?

Malo ko bi na ovo pitanje odgovorio potvrdno. Crvena zvezda je tokom leta odlučila da dovede Filipa Petruševa i to pravo iz Efesa, vrati ga domaćoj košarci, ali i spremi da u Evroligi pokaže zašto je jedan od najvećih talenata u svojim godinama. U tome nije pogrešila i za sada joj se taj potez i te kako isplaćuje.

PROČITAJTE JOŠ:

Nije Petrušev od onih centara koji je trenutno u mogućnosti da postiže 20+ poena na svakoj utakmici bilo u ABA ili Evroligi, ali svoj posao odrađuje daleko bolje od onoga što su mnogi očekivali. Nakon MVP sezone u dresu Mege u regionalnoj ligi, mladi Srbin je krenuo put Efesa, sa kojim je na kraju osvojio evropsku titulu. Međutim, ta titula ipak nema najveću važnost u Filipovoj karijeri, pošto je gotovo čitavu sezonu presedeo na klupi ili pokraj terena. Trener Ergin Ataman nije uspeo da iz njega izvuče ono najbolje, a šansu mu je davao tek na kašičicu. Verovatno su obe strane zaslužne za takav razvoj događaja, ali sve je to ostalo u sada već dalekoj prošlosti.

Petrušev je u Zvezdu došao odlučan da se dokaže, da svi njegovi kvaliteti isplivaju u prvi plan, da konačno dobije minute koje zaslužuje, da vrati samopouzdanje i nastavi razvoj u pravom smeru, jer tek mu je 22. godina.

Za početak, najbitnije jeste da ga zdravlje dobro služi. Nije Petrušev neko ko se često povređuje, pa samo neka se tako i nastavi.

Veliki problem za njega bilo je i poljuljano samopouzdanje. Nakon više sedenja nego igre u Efesu, srpski centar je bio pozvan i na skup reprezentacije Srbije pred Evrobasket, ali selektor Pešić u njemu nije video nekoga ko mu je tada bio potreban na velikom takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Od dolaska u Zvezdu na licu Petruševa može se videti odlučnost, ne libi se da radi ono što najbolje ume, a često potegne i šut za tri poena i to s pravom. Iz nekih lakih zakucavanja, dobrih protrčavanja, brzih otvaranja i pogođenih trojki, Petrušev dobija sigurnost na terenu. I pod dirigentskom palicom Vladimira Jovanovića, srpski centar je „davao znake života“, a sada kod Duška Ivanovića to izgleda još bolje.

Pitanje je samo da li Petrušev može da izdrži na ovom nivou cele sezone i koliko zapravo samopouzdanja ima, jer se to najbolje vidi kada nekog igrača i ne ide baš najbolje, pre svega u napadu.

Jedan od bitnijih faktora u igri za srpskog gorostasa je i fizička snaga. Upravo tu je Petrušev napravio iskorak u odnosu na prethodne godine, pa sada sa svakim može sportski da se pobije i uđe u duel. Najbolji primer za to videli smo na večitim derbijima sa Partizanom, gde je bez problema ulazio u duele sa Matijasom Lesorom i odolevao mu, čak nekad izlazio i kao apsolutni pobednik.

Filip Petrušev/Foto: 2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Na fizičku spremu nadovećemo priču i sve bolje odbrane koju igra Petrušev. Jeste da je upravo on zaspao kada je trebalo sačivati Bilija Berona protiv Armanija u Beogradu, ali je pre toga protiv Žalgirisa maestralno odbranio svoj koš svaki put kada je trebalo, bilo da je to iz preuzimanja ili protiv unutrašnjih igrača. I sam je istakao da konačno zna šta se od njega traži, a na terenu je pokazao da ume da razmišlja, te da može pametno da sačuva i brže igrače u preuzimanjima kojima je Zvezda sklona.

Na kvalitetnu odbranu valja nadovezati i siguran skok i kvalitetno zagrađivanje na poslednjih nekoliko utakmica. Petrušev često ne pokušava da se nadskače sa rivalima, već u pod svojim košem mudro zagradi i čeka da mu lopta upadne u ruke, što je svakako nešto što svaki trener voli da vidi. Često je i u napadu na ofanzivnom skoku, pa bi u budućnosti mogao da bude i prava dabl-dabl mašina ako nastavi da vredno radi.

Zbog svega toga što pokazuje ima i poverenje trenera Ivanovića, koji mu daje dovoljno prostora i tačno oseća kada su momenti kada bi trebalo da bude na parketu. Retko koja ekipa sme da se osloni na mlade, domaće igrače u tako velikom obimu kao što Zvezda i Ivanović to rade, ali i druga strana im se za to uglavnom oduži kako treba.

Petrušev je protiv Armanija u Beogradu imao 20 poena i 11 skokova, a protiv Mege u ABA ligi je za 20 minuta na parketu ubacio 11 poena i pokupio sedam skokova. Brojke i dalje nisu na nekom previše zavidnom nivou, ali svakako da su sve bolje. Ono što je zaista fascinantno, a što je prošlo ispod radara za mnoge, jeste partija Petruševa protiv Partizana u Evroligi.

Srpski centar je tada ubacio 10 poena uz četiri skoka, ali je imao najveći +/- indeks na terenu, odnosno plus 24 za isto toliko minuta. U utakmici gde sve odlučuje jedan posed imati takve brojke zaista je impresivno.

Dobar +/- indeks Petrušev je imao i protiv Žalgirisa u Beogradu (8), ali tada je u tom segmentu dominirao Nemanja Nedović (20). Ovo je dovoljno da se zaključi koliko Petrušev doprinosi kada je na terenu i to na oobe strane, te da sa njim Zvezda funkcioniše sve bolje i bolje, što bi u ključnom delu sezone trebalo da se odrazi i na njegovu minutažu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Devet puta je ove sezone Petrušev bio dvocifren kada je reč o poenima, imao je dva dabl-dabl učinka, a u nastavku sezone treba da pokaže „od čega je zaista napravljen“. Izazovi za crveno-bele će nesumnjivo biti sve teži i zahtevniji, ali ako sanja da dođe do NBA lige, to je put koji uglavnom mora da se pređe.

Veliki kvalitet Zvezdnog centra jeste i to što bez problema može da igra na obe unutrašnje pozicije. Na startu sezone mnogi su se čudili što Filip češće igra na „četiri“ nego na „pet“, ali sada je to postala uobičajena praksa, te i njemu prija. Ipak, uvek je u službi tima, pa može da se desi da bude koristan i spolja i unutra i to na obe strane terena, što je svakako dva problema umesto jednog za rivale.

To i treneru daje mogućnost da sa njim više kombinuje petorke, pa i njemu znači da usavrši više košarkaških elemenata i uigra se sa svim saigračima.

Ukoliko ovako nastavi, veoma brzo će pokazati da se Efes ogrešio o njega, te da zaslužuje poštovanje kao jedan od perspektivnijih (krilnih) centara u Evropi, a zašto ne i u svetu jednog dana. Ipak, ne treba prerano donositi zaključke, sezona je duga, pa je tako i na njemu da zadrži kontinuitet dobrih igara i sebe pokaže u najboljem svetlu, jer najviše od njega zavisi gde će biti kroz koju godinu i kako će košarkaški svet gledati na njega.

BONUS VIDEO Neverovatan potez Vildoze izazvao erupciju na tribinama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar