Filip Petrušev reprezentacija
Foto: FIBA

Nekoliko dana po pokretanju našeg sajta Filip Petrušev, mladi reprezentativac Srbije, upisao se kao prvi sagovornik u temi američke koledž košarke.

Nešto više od pet meseci kasnije, vest o njegovom potpisivanju profesionalnog ugovora sa ekipom Mega Bemaks posredstvom Nova.rs stigla je do naslovnih strana vodećih sportskih medija u SAD.

PROČITAJTE JOŠ

CBS sport je, pozivajući se na naš portal, objavio da je najbolji igrač Univerziteta Gonzaga „zauvek napustio taj program i izabrao da startuje profesionalnu karijeru“.

I sve se desilo u ponedeljak. Američke kolege su dobile informaciju da Petrušev odlazi sa koledža, te da je on jedini iz ekipe koji se nije pojavio na prozivci u kampusu, ali je takav ishod mogao da se pretpostavi.

„Tim je započeo lakše treninge u ponedeljak, što je bio prvi dan za to pošto su ekipe koje se takmiče u NCAA dobile dozvolu da restartuju aktivnosti nakon prekida sezone zbog pandemije koronavirusa“, navodi se.

Autor teksta Mat Norlander navodi i da bi Petrušev sledeće sezone bio glavni igrač tima, da je odlučio da ostane.

Do prekida takmičarske sezone Petrušev je za Gonzagu prosečno beležio 17,5 poena i 7,9 skokova, što je bio značajno za činjenicu da je tim postao jedan od favorita za titulu u NCAA.

Ubedljivo prvi strelac i skakač tima je u svojoj drugoj sezoni došao do takvog statusa, pošto je u prvoj više vremena posvetio svom individualnom razvoju.

„To je za mene bila razvojna godina. Minuti su dolazili s vremena na vreme. Kada su otišli stariji igrači, meni je poverena uloga jednog od lidera“, rekao je Petrušev u martu za Nova.rs.

Kao takav, mladi Srbin je stigao i do trofeja u ligaškom delu Konferencije Zapadne obale, u kojoj je bio proglašen i za najboljeg pojedinca i konferencijskom turniru odigranom uoči „Martovskog ludila“.

Gonzaga je na čuvenom završnom turniru američke koledž košarke trebalo da bude prvi favorit, kao šampion WCC, ali i kao ekipa kojoj je malo nedostajalo da stigne do trofeja i u sezoni pre.

Ukoliko se sezona nastavi, tim trenera Marka Fjua će morati da pokuša da stigne do pehara bez svog najboljeg igrača.

„Želimo mu sve najbolje. Veoma je napredovao u našem programu i imao je sjajne dve godine ovde“, rekao je Fju.

Ipak, ključna osoba u njegovom dolasku na Gonzagu bio je pomoćni trener Tomi Lojd.

„Neverovatno je koliko veza on ima van SAD. Ne propušta takmičenja mlađih reprezentativnih selekcija gde god da se održavaju“, kazao je Petrušev.

Upravo na tim takmičenjima Lojd je „snimio“ Filipa koji je sa saigračima iz juniorske reprezentacije Srbije, dve godine zaredom vladao Evropom, da bi prošlog leta bio učesnik svetskog samita za igrače do 19 godina…

„Posle dva zlatna leta, želeli smo da uzmemu medalju treću godinu uzastopno i vratimo Srbiju gde joj je mesto na svetskoj mapi. Nažalost, Litvanci, koji nam ne odgovaraju, u četvrtfinalu su odigrali najbolju utakmicu. Bilo je težak meč, sa mnogo kontakta.. Zasluženo su pobedili. Ostaje žal za medaljom, sedmo mesto nije nešto čemu smo se nadali, ali dali smo sve od sebe. Na kraju, za mene individualno, leto je bilo dobro, proveo sam ga sa drugarima iz ekipe. Te trenutke kada igraš na Svetskom prvenstvu za svoju zemlju nikad ne zaboravljaš. To je čast i privilegija“, istakao je Petrušev za naš sajt.

Tom prilikom je naveo i da mu nedostaje evropska košarka.

„Pratim mnogo našu košarku. Ponekad mi nedostaje evropski stil košarke koji sam igrao svako leto kao mali i iz koga sam ja potekao“, naveo je.

A, potekao je baš u redovima večitih rivala, noseći i crno-beli i crveno-beli dres u mlađim selekcijama, pre nego što je kao 14-godišnjak postao stanovnik Vitorije i član ekipe koja se tada zvala Laboral Kuča.

Dve godine kasnije je otišao na srednju školu Avon old farms u Konektikatu, da bi svega sezonu kasnije stigao u košarkaški program renomirane Montverde akademije na Floridi.

I tu je stigao do značajne reputacije, kao svršeni srednjoškolac dobio je ocenu od četiri zvezdice, a posle svega nekoliko meseci mogao je da se pohvali da je student Gonzage i član Buldoga.

Time je postao deo elitnog univerzitetskog tima za koji su ranije igrali, između ostalih, Džon Stokton, Mario Kasun, Blejk Step, Roni Turijaf, Adam Morison, Keli Olinik, Domantas Sabonis, Najdžel Vilijams-Gos, Rui Načimura…

Ipak, za razliku od njih, Petrušev neće direktno sa koledža da pokuša da uđe u NBA ligu, iako je takav scenario najavljen. Ali…

„Petrušev je u aprilu izrazio nameru da izađe na NBA draft, ali je ostavio otvorena vrata za povratak na koledž. Iako javno nije o tome govorio, odluka da se vrati u rodni grad je verovatno podstaknuta posledicama koje će za budućnost koledž i NBA košarke imati pandemija koronavirusa“, navodi se u tekstu Kentaki sportsa.

Upućujući na informaciju sa našeg sajta o dolasku Petruševa u Megu, Sijetl tajms povrđuje indicije da su aktuelne okolnosti imale uticaj na odluku mladog centra

„Njegova odluka nije veliko iznenađenje na nekoliko frontova, uključujući i zabrinutost zbog opcija za povratak koledž sporta tokom jeseni i zime. Takođe, iako je imao slikovitu drugu godinu studija, on nije bio predviđen u projekcijama narednog NBA drafta. Analitičari su postavljali pitanje da li bi njegov stil igre, upućen uglavnom na reket, bio dobar za ligu koja teži ka tome da igrači na visokim pozicijama moraju da „šire igru“ i brane niže igrače“, navodi se u tekstu.

I ima istine u tome. ESPN je Petruševa smestio tek na 70. poziciju najboljih mladih igrača koji pretenduju da se nađu u NBA ligi.

Bez obzira na to, Petrušev je podneo prijavu za draft i, za razliku od većine vršnjaka, odlučio da to učini samostalno, bez pomoći agenta, što je verovatno uticalo i na prethodnu procenu renomirane sportske medijske kuće.

„Mnogo toga je nesigurno… Ne znam šta će se dešavati naredne sezone na koledžu, a ni na draftu. Imam vremena da razmotrim opcije koje imam. San mi je da zaigram u NBA ligi, zato sam se i prijavio, ali razmatram i da se vratim na koledž“, naveo je ranije Petrušev.

Od svega toga – treća opcija. Profesionalni ugovor u Mega Bemaksu rasadnikom talenata za najkvalitetniju svetsku košarkašku ligu.

„Jako sam srećan i uzbuđen zbog prilike koju mi je pružila Mega, koja je najbolja sredina za mlade igrače u Evropi. Igraćemo jako dobro takmičenje, ABA ligu, u kojoj ću moći da nastavim da se košarkaški razvijam. Svi znaju koji su košarkaši sve izašli iz Meginog sistema, moj je cilj da jednog dana zaigram u NBA i verujem da ću uz naporan rad u Megi to i ostvariti“, rekao je Petrušev za klupski sajt.

Sve zna i sve razume, sa ozbiljnim iskustvom se vratio u rodni grad, koji je decenijama unazad prava odskočna daska za velika svetla NBA lige.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar