Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Verovanje u proces je bila deviza kojom su čelnici Filadelfije pokušali da opravdaju godine bez ikakve želje da se ostvari pravi rezultat.

Potrošeni pikovi na igrače poput Nerlensa Noela, Džalila Okafora i Markela Fulca su ekipu ostavili na „samo“ dvojici mladih lidera, Benu Simonsu i Džoelu Embidu.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, stvari ne funkcionišu najbolje za pomenuti tandem, zbog čega trpe i rezultati ekipe, koja je trenutno petoplasirana na Istoku sa 36 pobeda i 22 poraza.

Primera radi, lider konferencije je Milvoki (49-8), dok branilac titule Toronto ima skor od 42 ponede i 15 poraza.

U meč protiv Atlante Filadelfija je ušla bez Simonsa, koji će na neodređeno vreme biti odsutan iz sastava, a svega nekoliko dana ranije trener Bret Braun je stao u odbranu svog igrača, često osporavanog zbog evidentnog nedostatka – šuta sa distance.

„One stvari koje on radi su toliko neverovatne da ja ne obraćam pažnju na nedostatke. On ima 23 godine, dvostruki je Ol-star, a bio je krilni centar na koledžu. Kada je stigao u NBA od njega sam napravio plejmejkera. Ne postoji niko u ligi sa takvim osećajem za kontranapad. Tu negde je i Janis. To su neverovatne atlete koje su promenile igru, a uz to nisu Amerikanci. Benovi bolji dani će doći u momentu kada stigne do nivoa Janisovog šuta. Za njega onda neće biti granica, moći će da uradi šta god poželi“, naveo je Braun.

Ipak, pomalo je problematično kada trener ističe da igrač treba da se ugleda na Adetokumbov šut, kategoriju na koju se ne bi trebalo osloniti.

U Simonsovom odsustvu ulogu „slobodnog strelca“ je preuzeo Embid i u utakmici protiv Atlante je upisao 49 poena i postavio novi rekord karijere.

Talentovani centar je nedeljama unazad bio na udaru publike pošto je najavio mogućnost da napusti ekipu, nezadovoljan formom tima posle četiri uzastopna poraza.

„Ili umirete kao heroj ili živite dovoljno da vidite sebe da postajete neprijatelj“, naveo je Embid posle meča sa Klipersima uoči kojeg se suočio sa negodovanjem publike.

U narednom periodu će veći teret biti na leđima mladog Kamerunca, sve dok se Simons ne vrati na parket, a pred stručnim štabom Siksersa je još mnogo rada kako bi od talenata dobili šampionski sjaj.

Rezultati:

Klivlend – Majami 125:119 (produžetak)
Filadelfija – Atlanta 129:112
Vašington – Milvoki 134:137 (produžetak)
Bruklin – Orlando 113:115
Hjuston – Njujork 123:112
Dalas – Minesota 139:123
Juta – Finiks 111:131
LA Klipers – Memfis 124:97