Foto: Tanjug / AP Photo/Matt Slocum

Košarkaši Atlanta Hoksa pobedili su Filadelfija Seventisikserse 128:124 u prvoj utakmici polufinala plej-ofa istočne konferencije NBA lige.

PROČITAJTE JOŠ:

Atlanta je meč u svoju korist rešila tek u finišu, trojkom i slobodnim bacanjima Bogdana Bogdanovića, iako je konstantno vodila dvocifrenom razlikom.

Sve je umalo prosula pred kraj očajnim i paničnim napadima u kojima je i Srbin prodao jednu loptu kada je Ben Simons poentirao za samo -2 u seriji od šest poena za šest sekundi.

I sve to u poslednjem minutu neverovatne utakmice!

Trej Jang je poenterski najzaslužniji za pobedu Atlante sa 35 poena i deset asistencija, mada je i Bogi pogađao u prvom poluvremenu, ali je stao u drugom i počeo je da asistira pa je na kraju imao 21 poen i pet uspešnih dodavanja.

Međutim, kada je najviše trebalo bio je meč viner, na minut pre kraja. Ubacio je čistu trojku za 121:115 u trenutku kada je Filadelfija igrala presing po celom terenu i totalno istopila prednost rivala.

Zatim je ostao smiren posle izgubljene lopte kada je Fila prišla na 126:124 njegovom greškom. Hladnokrvno je ubacio dva penala posle faula i rešio je utakmicu.

Najbolji strelac Filadelfije bio je Embid koji je pred meč bio upitan zbog povrede meniskusa. On je ubacio čak 39 poena i imao je devet skokova na kraju.

Džon Kolins iz Atlante je dodao 21 poen, a Ben Simons za 17 poena i deset asistencija za Filu, za koju je Tobajas Heris imao 20 poena i deset skokova.

Atlanta je prvo poluvreme odigrala kao iz snova. Bogdan Bogdanović je otvorio meč sa dve trojke i najavio pakao koji će čekati pogubljene igrače Siksersa.

Foto: Tanjug / AP Photo/Matt Slocum

Do sredine prve četvrtine igralo se u egalu i dinamično. Džoel Embid se trudio da opravda zašto su ga stavljali u koš sa Jokićem kao MVP-ja i pogodio je nekoliko teških šuteva.

Pucale su i trojke na sve strane, ali problemi za Filadelfiju počinju kada se, pored Bogdanovića, razigrao i Trej Jang. On je ubacio flouter, pa bacio lob Klintu Kapeli, pa dao trojku i prošao kao brzi voz kroz reket.

Ukratko, terorisao je Denija Grina i ostale iz odbrane Filadelfije koja nije znala šta ju je snašlo, dok je Atlanta otišla na 31:20 u devetom minutu.

Do kraja prve četvrtine, Hoksi su otišli na 15 razlike, a u drugoj četvrtini je Filadelfija imala samo dva naleta, ali protiv nestvarnih procenata rivala nije mogla.

Hoksi su od 36:27 u pretposlednjem minutu prve deonice, napravili seriju 17:0 do 15, 16. minuta utakmice i došli do 53:27.

Tobajas Heris je potom počeo da se razigrava i doprinosi energijom i prodorima, ali to nije bilo dovoljno da se zaustavi šut Atlante.

U prvom poluvremenu Hoksi su pogađali oko 65 posto šuteva iz igre, a dali su 13 od 23 trojke. Zato je serija File od sedam poena pred kraj poluvremena ostala jalova.

Siksersi jesu spustili razliku za deset poena, na 16, kada je bilo 65:49, ali su onda prema njihovom košu poletele nove „bombe“.

Kevin Huerter i Jang su trojkama poništili trud domaćinu u Vels Fargo centru i na poluvreme su poneli dobro raspoloženje, momentum i prednost 74:54.

Na parketu se u trećoj četvrtini pojavila neka drugačija Filadelfija. Bolja odbrana uz slabiji šut Atlante omogućili su Siksersima da istope prednost.

Ben Simons je igrao jako dobro, ali njegov tim nije mogao ispod -15, iako su Hoksi u serijama promašivali.

Ispucavala se i Fila u jednom periodu, a Atlanta je serijom 10:0 opet otišla na 25 razlike 89:64, kada su šutevi počeli da ulaze.

Embid je tada pogodio nekoliko šuteva i primakao Filadelfiju, pred kraj trećeg perioda, na 16 poena zaostatka.

Četvrta četvrtina počela je bolje po Filu, Bogdanović je nanizao tri promašaja, Jang je morao na odmor i nije imao ko da „izmisli“ poene.

Sve dok se nije pojavio Džon Kolins koji je uhvatio Bogdanovu promašenu trojku za 2+1, a potom i Danilo Galinari koji je dao trojku, a onda i zakucao pored Šejka Miltona za 107:88.

Furkan Korkmaz je proradio i kada niko nije mogao, on je svojim poenima primakao ekipu File na 12 razlike.

U međuvremenu je Bogdanović pogodio jednu dvojku, ponovo se razigrao i Jang, ali se u poslednja tri minuta ušlo sa 118:106 za goste.

To je bio samo uvod u totalnu dramu u kojoj je Atlanta uradila gotovo sve da bi pustila Filadelfiju da pobedi. Gubile su se lopte, Siksersi su iznenadili presingom, a kako treneri nisu imali tajm-aute pred sam kraj, bilo je neverovatno napeto.

Ipak, Hoksi su uspeli da ostanu tek toliko staloženi da zahvaljujući Bogdanoviću i njegovom iskustvu upišu trijumf, iako su ga mnogi stručnjaci već unapred upisali Filadelfiji.

Filadelfija – Atlanta 124:128 (27:42, 27:32, 29:25, 41:29)

Filadelfija: Simons, Kari, Embid, Tajbul, Haris, Maksi, Grin, Hil, Hauard, Korkmaz. Trener: Dok Rivers

Atlanta: Jang, Bogdanović, Kapela, Kolins, Galinari, Hil, Huerter, Vilijams, Okongvu, Snel. Trener: Nejt Mekmilan.

Četvrta četvrtina:

48′ KRAJ! Drama i pobeda Hoksa!

Bogdanović je pogodio trojku za 121:115, onda je izgubio loptu posle koje je Simons približio Filu na 126:124 i Bogdan je rešio meč sa dva slobodna bacanja – 128:124 za Atlanta Hokse.

46′ Bogdana neće pa neće trojke

Srećom po Atlantu, posle poena Embida, ne može da pogodi ni Deni Grin. Bogi je probao i za dva, ni to nije prošlo, dok je Huerter faulirao Karija za dva penala – 118:108.

44′ Asistencija Bogdanovića za važnu trojku!

Nije hteo da šutne iako je bio otvoren, dodao je Huerteru, koji je bio precizan. Ovo je peta asistencija Bogdanovića, posle koje Jang rešava situaciju jedan na jedan, a onda još jednu pored Embida – 116:99 ima Atlanta.

42′ Bogdan konačno!

Promašio je trojku, Embid je potom uzvratio uslugu promašenim zicerom, da bi Bogi u narednom napadu konačno pogodio jedan šut, za dva poena. Korkmaz na drugoj strani rešeta – 109:97.

41′ Prilazi Filadelfija na -14

Dva koša uzastopno za Filadelfiju koja trojkom Korkmaza smanjuje zaostatak. NIje bila bliže od 15 poena u drugom poluvremenu, sada je 107:93 za Hokse.

Foto: Tanjug / AP Photo/Matt Slocum

39′ Kolins hvata promašaj Bogdana

Ostao je sam u ćošku srpski bek i nije pogodio trojku, ali ga je ispravio Kolins košem uz faul, čime je poništena trojka Matijsa Tajbula iz prethodnog napada Filadelfije – 105:88 za Atlantu.

38′ Dva uzastopna promašaja Bogdanovića

Neće srpskog beka šut za dva, a onda ni iz natrčavanja iz ćoška za tri. Maksi je u međuvremenu ubacio dva poena, a onda dobio faul za još dva penala – 102:85 za Hokse.

37′ Dobar početak Hoksa

Faul u napadu Atlante, Hauard promašuje zicer pod košem, a Galinari to kažnjava trojkom, 18. za Hokse – 102:83.

Treća četvrtina:

Foto: Tanjug / AP Photo/Matt Slocum

36′ Atlanta opet pala, Filadelfija to ne koristi dovoljno

Dugo je trajao prekid zbog pregledanja jedne sporne situacije, Kapela je promašio čist zicer pod košem u kontri, a Heris je pogodio jedno od dva bacanja pred kraj za 99:83.

34′ Filadelfija opet agilnija i bolja, smanjena prednost Atlante

Dobra rola Embida, Maksi fauliran u kontri od Huertera, Siksersi su opet ubacili u veću brzinu – 97:80 za Hokse.

32′ Proradili su šuteri

Huerter sa poludistance za Atlantu, Kari iza linije 7,25 metara za Filadelfiju, koja je do sada izgubila 16 lopti. Heris je posle trojke saigrača upisao svoja dva poena – 91:71 za Atlantu.

Foto: Tanjug / AP Photo/Matt Slocum

31′ Bogdan asistencija, Huerter trojka, pa trojka Srbina!

Konačno je prošao jedan šut sa distance nekoj od ekipa, posle serije promašaja. Atlanta je svoj ritam našla kada je probala da priđe košu i to se samo nastavilo šutem Huertera iz ćoška. Trojku je odmah zatim ubacio i Bogdanović za seriju Atlante 10:0 i 89:64.

30′ Ispucavaju se i jedni i drugi

Bogdan, Hil, Grin, Kari… Svi živi promašuju trojke. Simons probija Bogdana za poene na obruču i konačno menja ritam ali promašuje sa linije za slobodna bacanja oba puta. Na isti način ritam menja i Atlanta. Kolins i Kapela kombinuju za poene pod obručem.

Zatim Embid pravi faul u napadu jer je previše isforsirao kontakt sa Kapelom. Jang u međuvremenu ide na flouter i dobija faul – 83:64, vraća Atlanta prednost nadomak 20 razlike.

28′ Loša odbrana Atlante, opustili su se Hoksi

Dva skoka u napadu posle dva promašaja Filadelfije, Simons za to vreme uz Embida igra odličnu odbranu na svom kraju parketa. Grin pogađa pošto je pokupio loptu pod obručem Hoksa – 79:64 za Atlantu.

26′ Bogdan greši na startu treće

Promašena trojka, zatim i ne baš idealan pas za alej-up posle ukradene lopte. Na drugoj strani Embid poentira posle faula, a Simons je odilčan u prodoru – 79:62 za Atlantu.

Druga četvrtina:

24′ Fila imala seriju 7:0, nestvarni procenti Atlante do poluvremena

Heris i Embid su počeli da pogađaju u seriji da bi prišli na 65:49, ali onda Huerter, pa Jang trojkama vraćaju razliku iznad 20. Čak 13 od 23 trojke su pogodili Hoksi, a imaju 65 posto šuta iz igre – 74:54 na poluvremenu. Jang ima 25 poena.

22′ Dva alej-upa!

Prvo Filadelfija, a onda kombinacija Jang i Kolins na drugoj strani. Fila je stegla odbranu i sada Atlanta više gubi lopte, ali za sada čuva prednost veću od 20 poena – 62:40.

18′ Heris budi Filadelfiju, Siksersi u seriji

Sedam poena su ubacili igrači Doka Riversa, sve dok ih Trej Jang nije navukao da naprave faul na šutu za tri poena. Tobajas Heris prednjači energijom na parketu, Embid se muči, a Jang već ima 19 poena – 60:36.

16′ Heris prekida seriju Atlante

Izgubila je Atlanta loptu, Heris je istrčao kontru i poentirao zakucavanjem. Na drugoj strani odmah uzvraća Jang novim flouterom – 55:29 za Hokse.

15′ Trojke Bogdana i Vilijamsa!

Vilijams preko ruke Džordža Hila, a onda i Bogdanović preko Maksija koji je nešto sporije izašao iz bloka. Devet od 15 trojki ubacili su igrači Atlante, serija je 17:0 i vođstvo 53:27.

Foto: Tanjug / AP Photo/Matt Slocum

14′ Filadelfija u ponoru!

Ne staju Hoksi. Lu Vilijams daje trojku, a Okongvu zakucava za +20 u korist Atlante – 47:27.

13′ Šteta, Bogdan zamalo dvocifren u poenima

Greši Vilijams, gubi loptu Hauard, a Bogdanović promašuje relativno lak flouter sa tri metra. Ostaje 42:27 za Atlantu.

Prva četvrtina:

Foto: Tanjug / AP Photo/Matt Slocum

12′ Ode Atlanta na +15!

Lu Vilijams zatvara četvrtinu dvojkom, Atlanta je vezala pet poena, Fila je izgubila devet lopti i to je jedan od glavnih razloga što ovako gubi.

11′ Majstorije Maksija i Huertera

Prvi je prošao kao munja kroz reket Hoksa, drugi je fintom izbacio svog čuvara i onda iz okreta sa dva, tri metra lagano ubacio skok šut. Fila je u međuvremenu pogodila i jedan šut spolja – 36:27 za Hokse.

10′ Odgovara Filadelfija preko Karija

Set Kari je jedan od retkih koji može da prekine seriju Hoksa i to čini pogotkom – 34:22 za Atlantu.

9′ Rapsodija Janga!

Prvo trojka, a onda prodor kao brzi voz. U međuvremenu je i Bogdanović ubacio koš s poludistance za prvo dvocifreno vođstvo Atlante 31:20.

7′ Jang kao da je prvo naučio flouter, pa onda progovorio

Tako tečno izgledaju flouteri vedete Atlante koji prvo pogađa jedan, a onda flouterom baca lob za Klinta Kapelu i 24:18 u korist Atlante.

5′ Sevaju trojke na sve strane

Prvo Kolins i Solomon Hil za Atlantu, a Set Kari za Filadelfiju. Pogađa i Embid koji „ubija“ Kapelu rano u meču – 20:18 za Atlantu.

4′ Razigrali su se i ostali pored Bogdanovića, počela da pogađa i Fila

Trej Jang ubacuje prve poene lepim flouterom posle prodora. Kolins je pre njega bio precizan, a Siksersi su ubacili trojku – 14:13 za Atlantu.

2′ Ide druga trojka!

Bogdan ponovo cepa mrežu Filadelfije! U fejdaveju, samo dno mreže. Simons je pogodio u prodoru na drugi obruč pored Bogdana, a onda je Embid u reketu iznudio faul za dva bacanja i egal 6:6.

1′ Bomba Bogdanović!

Odmah u prvom napadu ide pas od Janga za Bogdana koji ubacuje trojku. Simons je pogodio flouter na drugoj strani – 3:2 za Atlantu.

Evo na kome će biti teret u Atlanti od starta:

A evo na koga Nejt Mekmilan ne može da računa pred meč…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar