Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Kad su pre nekoliko meseci Amerikanci najavili da će se promeniti pravilo dodeljivanja faulova za namerno iniciran kontakt u napadu, mnogi su pomislili - pa Džejms Harden neće imati od čega da živi!

U eri kada se trojke pogađaju regularno i sa logoa, a igrači razmišljaju „trojka više vredi od dvojke“, istovremeno se razmišlja i što se ne bi iznuđivali jeftini šuterski faulovi van linije 7,25 metara.

PROČITAJTE JOŠ:

Tako Harden ubaci na primer 4 od 17 igre, ali ubaci 19 slobodnih bacanja i napabirči 25, 30 poena. Konkretno, Indijani je u petak ubacio 29 poena i tek tu je dobio čak 19 slobodnih bacanja.

Dok se to nije desilo, imao je 16,6 poena u proseku i tek oko 37 posto šuta iz igre. Rečju, čovek voli kad živi od penala.

Daleko je od jedinog koji je zloupotrebljavao svoju veštinu i šuterski domet, kao i preciznost sa linije penala da bi nabijao statistiku.

Štaviše, negde sredinom prošle sezone nije čak bio ni blizu vrha onih koji su iznuđivali faulove.

Tu su bili igrači poput Bredlija Bila, Stefa Karija, Lebrona Džejmsa, Luke Dončića. Slovenac je recimo jedan od onih koji je vrlo dobro ovladao tom veštinom.

Skočiš, izbaciš nogu napred i onda napraviš teatralan potez – čestitamo, dobio si dva, tri slobodna bacanja.

Trej Jang, Dieron Foks, svi oni na neki način umeju da kopiraju to i izvedu. Međutim, uvek se sve nekako vrati na Hardena.

Kad pogledate čak i igricu, Harden ima ocenu 96 kao igrač koji ume da izvlači nepostojeće faulove. Kari je to probao u predsezoni.

U prvoj četvrtini meča Voriorsa i Portland Trejlblejzersa skočio je napred da bi dobio kontakt i dobio je šipak. Monti Mekačen, potpredsednik organizacije za razvoj suđenja u NBA kaže da je svestan kojim putevima klubovi idu da bi dobili lake poene.

„Mi ne pokušavamo da igračima oduzmemo fintu šuta, ali pokušavamo da oduzmemo fintu šuta koja potom rezultira abnormalnim uglovima u kojima igrač skače, jer ga odbrambeni košarkaš u suprotnom ne bi zakačio“, objasnio je Mekačen.

Ti „laki“ poeni na koje ukazuje su trojke iz ćoška, polaganja i slobodna bacanja. I dok je kod prva dva po pravilu bitan čitav tim i uigranost akcija, slobodna bacanja se često dobijaju zahvaljujući umeću pojedinaca.

Otud nekolicina njih dobija toliko penala. To je sada svedeno na razumnu meru, zbog čega ćete od ljubitelja čvršće košarke često čuti da se igra – poštenije.

Analitičari smatraju da je ovo do sada već bio dovoljan uzorak da se može reći kako je jedno pravilo vratilo „dašak devedesetih“ u današnji NBA.

Svi znamo da se on svodi na šutere i da je njima pravac lige dat u ruke u prošloj deceniji, ali onda mogu i bez toliko kvarenja igre penalima.

Hardenu je broj slobodnih bacanja sa pet po meču, prepolovljen u odnosu na sezonu 2019/2020, Luki Dončiću je sa 9,2 u istoj toj sezoni, sada broj izvedenih bacanja spao na 4,4.

FOTO: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO
FOTO: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Prošle godine je recimo imao 7,1. Bredli Bil je sa 7,7 do osam bacanja po meču spao na 4,8, što znači da ovo pravilo ipak daje rezultate.

Kari je, manje-više na sličnom proseku ali se kod njega brojka snizila za nešto manje od jednog bacanja u proseku po meču, pošto sada ima 5,7.

Da pravilo čini ligu čvršćom, ocenili su i neki stručnjaci i treneri, pa je Stiv Neš ukazao na Hardena kao na „poster boy-a“ ove promene, dok je Sten Van Gandi kazao da igrači sada više pokušavaju da poentiraju pre nego da dobiju faul.

„Rekao sam svakom sudiji da ako vide faul – da sviraju faul. Ponekad mi se čini, kad ulazim u utakmicu, kao da je to unapred predodređeno. Ja već nosim tu stigmu da izvlačim faulove. Samo tražim od sudija da sviraju ono što vide. Faul je faul, bez obzira na to u kojoj ligi“, rekao je Harden.

Tačno, ali ova i ovakva liga bez nepotrebnih faulova, svakako izgleda mnogo bolje. Bar za sada, dok se ne nađu neki novi načini za lagane i jeftine poene.

BONUS VIDEO: Jokićevi drugari o basketu i biranju Nikole za ekipu

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar