evroliga
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ideja Evrolige da se što više preostalih utakmica odigra u jednom gradu, a u dve hale, u prvi plan stavlja Nemačku kao domaćina, dok Beograd čeka svoju šansu, saznaje Nova.rs.

Čelnici elitnog takmičenja i dalje ne znaju definitivno šta će biti sa tekućom sezonom. Trenutno čine sve što je moguće kako bi se odigralo što više preostalih utakmica, a konačna odluka biće najkasnije doneta 24. maja.

Do tada su četiri zemlje, među njima je i Srbija, izbile u prvi plan da budu domaćini svih preostalih mečeva – koliko god bude moglo da ih se odigra, ako se sezona uopšte završi na parketu.

To je osnovni problem, da se najpre stvore svi zdravstveni uslove da se košarka opet igra u okviru Evrolige i Evrokupa.

PROČITAJTE JOŠ

Do tada se planira da se sve utakmice igraju u jednoj zemlji, a među kandidatima je i Beograd, kada (i ako) „zeleno svetlo“ bude dobijeno.

Kako Nova.rs saznaje, Nemačka i dalje figurira kao glavni favorit da bude domaćin završnice sezone Evrolige. Keln je i prvobitno planiran da organizuje fajnal for, s tim što bi sada zajedno sa još jednim neimenovanim gradom u blizini, zajedno ugostio 18 ekipa elitnog takmičenja.

Problem za Nemačku je što je poslednja tri dana zabeležen blagi porast broj zaraženih i preminulih osoba od koronavirusa, i da se tek u avgustu očekuje takozvani „pik“, odnosno najveći broj. Zato Beograd čeka svoju šansu…

Beograd se već dokazao kao odličan domaćin, sposoban da organizuje fajnal for i ispuni sve zahteve koje Evroliga inače zahteva.

Upravo je u prestonici Srbije 2018. održan završni turnir, pa sama logistika i organizacija poseduju svojevrsno iskustvo neophodno za takve događaje.

Ujedno, Beograd ima i dve dvorane, „Štark arenu“ i renoviranu halu „Aleksandar Nikolić“, koje ispunjavaju sve standarde za igranje najkvalitetnije evropske klupske košarke. Ni smeštajni kapaciteti ne bi bili problem da se ugosti svih 18 ekipa Evrolige.

PROČITAJTE JOŠ

Evroliga je prvobitno planirala da se, ako dođe do nastavka, ekipe okupe i igrači prođu obavezan karantin u prvoj polovini juna, a da se 2. jula presele u grad koji bi organizovao preostale utakmice.

Sada se sve više kao opcija razmatra da se ekipe, ukoliko bude izvodljivo, odmah okupe u gradu koji će biti domaćin, saznaje Nova.rs. Kretanje bi učesnicima bilo isključivo ograničeno na relaciji hotel-dvorana.

Takođe je izvesno da će Litvanija imati najmanje šanse, jer Kaunas i Viljnus nemaju adekvante i potrebne smeštajne kapacitete, što je jedan od bitnih preduslova.

Zato se Atina pojavila kao dobra opcija da bude domaćin, jer trenutno zdravstveno najbolje „stoji“ po pitanju obolelih i preminulih od koronavirusa, sa tek nešto više od 2.500 zaraženih osoba.

Takođe, grčka prestonica poseduje i dve dvorane, OAKA i hala „Mira i prijateljstva“, koje ispunjavaju sve sportske uslove. Već je najavljeno da će moći da organizuju mečeve ako bude potrebno i moguće da se igra.

Jasno je i da će tribine sigurno biti prazne ako se košarka opet bude igrala ove sezone u Evropi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar