Markus Pejdž i Bili Beron Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Evroliga je odredila datume za nastavak sezone, koje će potvrditi 24. maja, ali je zvaničan plan da se tekuća sezona nastavi 4. jula - u jednom gradu, odnosno na jednom terenu. To znači da bi tada na parket trebalo i Crvena zvezda i Partizan.

autori: Đorđe Matić i Nebojša Todorović

Šta će biti sa sezonom u Evroligi i Evrokupu konačno je poznato posle novog video sastanka čelnih ljudi evropske klupske košarke održanog ovog četvrtka.

Najvažnija odluka je da je određen kalendar za nastavak tekuće sezone, koji će biti potvrđen najkasnije 24. maja.

Plan je da se ekipe okupe od 29. maja, što se odnosi i na Crvenu zvezdu i Partizan, a da do 11. juna igrači budu u karantinu, ukoliko je to neophodno. Trening kamp, odnosno improvizovane pripreme bile bi od 12. juna do 2. jula.

Evroliga je takođe odlučila da se sve preostale utakmice odigraju od 4. jula do 26. jula, odnosno od 4. do 17. u Evrokupu – u formi završnog turnira za oba takmičenja. Sve u po jednom gradu, na po jednom terenu.

Bez publike

Sve preostale utakmice Evrolige i Evrokupa, kada se budu stekli zdravstveni uslovi za odigravanje, bile bi pred praznim tribinama!

Naravno, sve pod uslovom da prestane pandemija koronavirusa i da zdravlje svih aktera ne bude ni na koji način ugroženo. Zato i dalje kao opcija postoji otkazivanje sezone 24. maja, ali je to trenutno najmanje realno.

Prema dogovoru ECA i Asocijacije igrača Evrolige, plan je da se u Evroligi odigraju sve preostale utakmice ligaškog dela, da bi u zakazanom terminu (4-26. jul) bio održan završni turnir osam najboljih. Igralo bi se na jedan dobijen meč i tako bi se odlučio šampion.

Za Evrokup bi važio prvobitni format, dakle igralo bi se četvrtfinale, polufinale i finale, takođe u jednom gradu, ali još nije poznato da li bi se nokaut faze igrale na jednu ili dve dobijene utakmice.

ŠTA JE SA UGOVORIMA IGRAČA?

PROČITAJTE JOŠ

Rešeno je i pitanje ugovora igrača, koje je predstavljalo veliki problem, pa je sada sve daleko jasnije.

Ako se sezona nastavi kako je dogovoreno, važenje ugovora igrača produžuje se do 31. jula 2020.

Ujedno, 85 odsto plate igrača će isplatiti klub, najkasnije do 15. avgusta ove godine.

Ako takmičenja ostanu suspendovana, igrači mogu da se vrate u svoje gradove (države) na sopstvenu odgovornost, ali je preporuka da prate upstva državnih organa. Takođe, u ovom slučaju, isplata neisplaćenih zarada za tekuću sezonu se odlaže.

Ako sezona bude prekinuta, ugovori igrača za sezonu 2019/20. smatraju se završenim. Igrači koji imaju višegodišnje ugovore, klubovi prema njima, i obrnuto, nastavljaju sa obavezama od 1. jula 2020.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram