KK Partizan
KK Partizan; Foto: Marko Djokovic/Starsport.rs ©

Sjajne timske brojke, istaklo se i nekoliko košarkaša Partizana u Evrokupu.

Okončana je grupna faza Evrokupa, a Partizan već polako sprema taktiku za ključni deo sezone i prvi eliminacioni meč sa Bursom, 20. aprila od 20.30.

Crno-beli su igrali sa dosta oscilacija, ali su na kraju završili na drugom mestu u svojoj grupi. Pobeda ih je delila od prve pozicije i prednosti domaćeg terena do kraja takmičenja, ali uzevši u obzir činjenicu da je Željku Obradoviću trebalo vremena da sklopi kockice i uigra ekipu, nema mnogo razloga za nezadovoljstvo.

PROČITAJTE JOŠ

Kada su brojke u pitanju, crno-beli su nakon grupne faze u vrhu u većini kategorija.

Što se tiče napadačkog učinka, Partizan je četvrta najefikasnija ekipa u takmičenju sa 85,1 poenom po meču. Lider je izbačena Lokomotiva, a od aktivnih učesnika samo su Cedevita i Valensija ispred crno-belih.

Kada je u pitanju igra u suprotnom smeru, Partizan ima petu najbolju odbranu sa 76,8 primljenih poena po utakmici, što je rezultiralo da je po prosečnoj koš razlici koju ostvaruju sa +8,4, druga ekipa takmičenja iza Huventuda.

Uprkos visokoj efikasnosti, Partizan je među slabijim trojkaškim timovima pošto je 34,3 odsto bilo dovoljno tek za 15. mesto u takmičenju.

To su kompenzovali šutem za dva poena zbog čega su po ukupnom procentu peti tim Evrokupa. Sa druge strane, crno-beli sjajno izvode slobodna bacanja i sa 78,7 posto se nalaze na trećem mestu.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Partizan je među najboljim skakačkim timovima Evrokupa, a ako se uzme u obzir da je to bio problem na početku sezone, treće mesto na kraju najbolje govori o napretku ekipe.

To je naročito izraženo u ofanzivnom skoku u kojem je Partizan neprikosnoveni lider.

Crno-beli su i najbolja blokerska ekipa u Evrokupu i četvrta po broju ukradenih lopti, ali je za brigu činjenica da su 16. tim po broju asistencija što dodatno naglašava kritike da Partizanu treba plejmejker.

Kada su u pitanju učinci pojedinaca, stranci su odradili ono što se od njih očekivalo, ali su i mladi košarkaši uspeli da iskoče u prvi plan.

Utakmicu možete pratiti na kanalu Sport Klub uz SBB ili ukoliko još uvek niste korisnik SBB usluga – putem EON aplikacije uz EON pakete van SBB mreže koji su dostupni preko bilo kog interneta u Srbiji. EON sport paket dostupan je za 799 dinara, bez ugovorne obaveze u narednih 30 dana.

Kevin Panter je prema očekivanju najbolji strelac Partizana sa 16,4 poena što ga stavlja na deveto mesto Evrokupa, a takođe je i najkorisniji igrač crno-belih sa prosečnim indeksom 16,9 i zazuzima 15. mesto dok je odmah iza njega Zek Ledej sa 16,5.

Ledej je uz Jama Madara bio najbolji trojkaš ekipe. Izraelac je bio deveti sa 49 odsto, dok je Ledej bio 12. sa 47 odsto za tri, ali je ostatak tima podbacio pa Partizan ukupno stoji dosta loše, a treba istaći i da Madar nije imao tako veliku ulogu.

Balša Koprivica i Željko Obradović; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Svoju priliku odlično je iskoristio Balša Koprivica. Talentovani centar je drugi najbolji bloker takmičenja sa 1,3 rampe po utakmici i „glavni“ je krivac što je Partizan najbolji tim u tom segmentu.

Koprivica  je grupni deo završio na 12. mestu po broju ofanzivnih skokova , a posebno je briljirao u toj kategoriji Matijas Lesor koji je bio treći najbolji ofanzivni skakač Evrokupa.

To je crno-belima donelo epitet ekipe koja ima najbolji ofanzivni skok i dodatne prilike da podignu svoju efikasnost i neutrališu loš šut za tri poena.

Na drugom kraju parketa je odličan bio Aleksa Avramović koji je sa 1,7 ukradenih lopti bio treći najbolji kradljivac ove sezone.

foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Matijas Lesor je bio 10. najbolji igrač kada je procenat šuta u pitanju.

Ono što je upečtaljivo jeste da nije mnogo igrača iskakalo u pojedinačnim kategorijama, a da je Partizan među vodećima u gotov svim statističkim kolonama na timskom planu.

To je jedna od glavnih karakteristika timova Željka Obradovića, čak i kada je imao velike zvezde, da se sve podređuje timskom učinku.

Na tome će crno-beli graditi ambicije i za osvajanje trofeja.

BONUS VIDEO Svetislav Pešić „driluje“ Balšu Koprivicu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar