Enes Kanter, Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Uvek je imao specifične izjave

Bivši NBA košarkaš Enes Fridom (nekadašnji Kanter) jasno je pokazao da je veliki protivnik mešenja transrodnih, odnosno biološki muških osoba u ženski sport.

Ta tema sve češće se pojavljuje u medijima širom sveta, a veliki broj žena se takođe pobunio protiv takvog mešanja, jer u najmanju ruku nije pravedno.

PROČITAJTE JOŠ:

Enes je gostovao na „Foks“ televiziji i tamo je izneo svoje mišljenje.

„Dobio sam mnogo poruka podrške. Da li bi to bilo fer? Visok sam preko dva metra, težak oko 120 kilograma. Da odlučim da se identifikujem kao žena, da igram u WNBA, stavim periku i promenim ime u Eniša, da li bi to bilo fer prema ženama koje jure svoj san od kako su bile deca? Gde su ženske aktivistkinje, feministkinje koje moraju da stanu u odbranu? Zanimljivo je da je ovo debata uopšte“, istakao je bivši košarkaš.

Istakao je da bi dominirao u ženskoj NBA ligi.

„Da mi dozvole da igram, u proseku bih imao 60 poena i 30 skokova“.

Voditeljka ga je prekinula pitanjem da li postoji legislativa koja bi mogla da ga spreči u nameri da se identifikuje kao žena.

„Mislim da ne postoji pravilo protiv toga. Da želim da dokažem svoju poentu mogao bih da stavim periku i pozovem nekoliko generalnih menadžera u WNBA i kažem im da me dovedu. Možda bi i trebalo to da uradim.“

PROČITAJTE JOŠ:

Enes je već dugo poznat kao sportista koji se često meša u društvena i politička pitanja, a bio je nominovan i za Nobelovu nagradu za mir 2022. godine.

Ipak, u Turskoj važi za državnog neprijatelja, a njegova glava je čak bila i na visokoj ceni, pošto je veliki pobornik pokreta „Slobodni Tibet“, koji kritikuje Kinu i njene vlasti.

U NBA je igrao od 2011. do 2022. godine, a nosio je dresove Jute, Oklahome, Njujorka, Portlanda, Bostona, dok je nakon trejda u Hjuston odmah ostao bez tima i tako je ostalo još od prošle godine.