Dža Morant
Dža Morant; Foto: Tanjug/AP Photo/Brandon Dil

"Pre ili kasnije". Ovo je bio opis fotografije koju je objavio Alen Ajverson na kojoj se vidi kako dres Dža Moranta visi preko MVP trofeja. "Odgovor" je upravo u ovom Amerikancu video svog naslednika.

Zapravo poređenje Moranta koji ima samo 22 godina idu od Ajversona, preko Vinsa Kartera i Derika Rouza. To samo znači da je pitanje trenutka kada će poređenja prestati, pa će Morant postati Morant.

PROČITAJTE JOŠ

Drugi pik sa drafta 2019. godine (iza hronično povređenog i previše teškog Zajona Vilijamsona) je uradio ono što se predviđalo da će raditi njegov glavni takmac.

Ove subote je postigao 46 poena protiv Čikago Bulsa, a onda i 52 protiv San Antonio Sparsa. Protiv Sparsa je tako postavio rekord franšize, Memfis Grizlisi nikada nisu imali igrača koji je postigao više poena na jednom susretu i bili su po tome jedini klu u ligi. Više nisu. Kako je to uradio? Postigao 22 od 30 šuteva, sve četiri trojke, stigao je do sedam skokova i priredio vrhunsko zakucavanje koje će NBA dugo vrteti na svojim spotovima, a sve je začinio košem uz zvuk sirene na 0,4 sekundi do kraja prvog poluvremena iz skoka, u padu nakon pasa preko celog terena Stivena Adamsa. Zaista bi to trebalo gledati opet i opet.

Greg Popovič, trener San Antonija, nakon susreta je poručio da je Morant „prelep košarkaš“ (aludirajući naravno na njegovu igru, ne na fizički izgled).

„On donosi odluke. Uvek zna šta se dešava na terenu“, rekao je Popovič.

Moćni Morant je odveo Memfis do trećeg najboljeg skora u ligi (43-20) posle Finiksa i Golden Stejta.

Ove sezone Morant prosečno beleži 27,6 poena, 5,9 skokova i 6,6 asistencija. Ovog februara beleži 33 poena, 5,6 skokova i 5,9 asistencija. Na poslednja četiri meča beleži 40,5 poena, a trojke šutira preko 40 odsto… Kraj se ni ne nazire!

Ti je Džaov otac, a tokom srednje škole je igrao u timu sa Rejom Alenom, pre nego što je postao berberin.

Otkrio je da njegov sin gleda svaki meč, svaku sekvencu i da ima fotografsko pamćenje koje mu omogućava da zapamti svaku akciju na svakom meču.

„Mislim da je moj sin delom slon“, rekao je jednom uz ogroman osmeh. Beba koju je Ti dobio sa suprugom nakon što su odustali od selidbe u Evropu 10. avgusta 1999. godine zove se Temetrijus Džamijel ili prosto – Dža.

Najveći prosek poena sa manje od 22 godine

1. Šekil O’Nil 29,3 poena (Orlando 1994/1995)

2. Karmelo Entoni 28,9 (Denver 2006/2007)

3. Kobi Brajant 28,5 (LA Lejkers 2000/2001)

4. Kevin Durent 27,7 (Oklahom 2010/2011)

5. Dža Morant 27,6 (Memfis 2021/2022)

Morant tako ima najviše pregleda na platformama NBA lige posle Stefa Karija (674 miliona pregleda) i Lebrona Džejmsa (402). Morantovi potezi su odgledani 385 miliona puta, što dovoljno govori o tome koliko navijači uživaju u mladoj nadi NBA lige.

Mladi košarkaš je već postao ikona u rep svetu, pa su pesme o njemu već napravili Džej Kol i Monibag Džo. Već je napravljen i dokumentarac o šest epizoda pod naslovom „Promiseland“ („Obećana zemlja“) o njegovoj prvoj NBA sezoni

Morantov omiljeni reperi je Lil Bejbi, a često Moranta porede i sa Raselom Vestbrukom zbog atletskih mogućnosti. Morant je postao otac 2019. godine kada je dobio ćerkicu.

Slučajno ga pronašli, pa skrivali od svih

Morantu mnogi predviđaju blistavu karijeru i da će biti MVP lige, što i ne čudi kada se pogledaju sve istorijske brojke koje beleži iz meča u meč.

Ipak, on je potpuno drugačija vrsta zvezde jer je krenuo putem koji se ređe ide. Naime, nijedan veliki koledž ga nije otkrio jer nije bio na zvaničnim merenjima, a onda je pronađen slučajno u rodnoj Južnoj Karolini.

Džejms Kejn, danas skaut na Ajova Stejtu, otišao je na turnir sa namerom da gleda drugog igrača Tevina Brauna, a onda je stao u čudu.

U jednom trenuku je otišao da kupi kesicu čipsa, kada je čuo buku sa jednog terena blizu i prišao je da pogleda o čemu se radi. Istog trenutka je Kejn shvatio da je pronašao košarkaški dragulj.

Čuvao ga je kao tajnu sve dok nije potpisao za Marej Stejt, a onda je u drugoj godini Morant postao najbolji igrač NCAA Prve divizije prosečno je beležio više od 20 poena i 10 asistencija. Odveo je ekipu do druge runde „Martovskog ludila“ nakon što je upisao tripl-dabl sa 17 poena, 11 skokova i 16 asistencija. I da, bio je to njegov debi na turniru.

Mnogi nisu želeli da se kockaju sa Dža Morentom, a nije bilo nikakve dileme da će prvi pik na draftu 2019. godine biti Zajon Vilijamson, koji je najavljivan kao novi Lebron Džejms.

Memfis je odlučio da uzme momka koji je došao sa koledža koji ne daje tradicionalno NBA igrače. Memfis je tako napravio najbolji potez franšize možda i u čitavom veku.

Tako je počela priča mladića koji je osvojio nagradu najboljeg početnika 2020. godine, a ove godine je već postao i starter na NBA Ol-star. Ipak, sve ovo je samo početak.

BONUS VIDEO Jokićev trener iz Sombora o košarkaškoj akademiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar