vujošević
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Vujošević i te kako zna kako je biti u ulozi selektora

Duško Vujošević, legendarni trener Partizana i nekadašnji selektor ekipe Srbije i Crne Gore na Evrobasketu u Švedskoj, prokomentarisao je za Nova.rs spekulacije o tome da nam je u reprezentaciji potreban stranac koji može da napravi razliku na terenu.

PROČITAJTE JOŠ:

Vujošević kaže da stranci jednostavno ovde, „nisu bili praksa“, a ova koju smo gajili godinama, do sada je davala rezultate.

„Možda bi bio potreban što se tiče pozicija igre i svega toga. Nisam ulazio u te detalje, jer jedino pravo da sastavlja tim ima onaj ko odgovara za rezultate, a to je selektor. Mislim da je dosadašnja praksa bila da stranci ne igraju za reprezentaciju i lično da se pitam ostao bih pri tome. Ne bih to menjao“, kaže Vujošević za Nova.rs.

On podseća na košarkašku tradiciju ovog podneblja i ističe da nema potrebe da se bilo šta u odabiru, bar onom po pasošu, menja.

„Uvek smo mi imali tu tradiciju, od momenta kad postoji mogućnost da stranac igra za reprezentaciju. Reprezentaciju treba da predstavljaju igrači koji su rođeni u toj zemlji. Kod nas je košarka bila nacionalni sport i praksa je potvrđena i kroz dobre rezultate“, dodao je legendarni trener Partizana.

Kada je reč o činjenici da su Španci doveli Lorenca Brauna, a da je novopečeni Turčin postao Šejn Larkin, Vujošević kratko ističe: „Svako radi ono što misli da treba“.

Srbija do sada u svom sastavu nije imala nijednog stranca, ali je selektor Svetislav Pešić nekoliko puta poslednjih meseci isticao da ostavlja tu mogućnost otvorenom.

BONUS VIDEO Ovacije Duletu Vujoševiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare