Svetislav Pešić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kada se Miloš Teodosić skida sa spiska, selektor ne sme da ćuti.

Miloša Teodosića nećemo gledati u dresu reprezentacije Srbije na predstojećem Evrobasketu. Neće biti prvi put da legendarnog kapitena nema u nacionalnom timu, ali po prvi put to neće biti zbog povrede kao što je to bilo u nekim ranijim slučajevima.

PROČITAJTE JOŠ

Teško da je iko mogao da zamisli scenario u kojem selektor možeda donese odluku da mu ne treba jedan Miloš Teodosić, igrač koji je svoje ime večno utkao u istoriju srpske košarke, ali je još jedna košarkaška legenda, Svetislav Kari Pešić doneo takvu odluku.

Selektor koji je Srbiji doneo poslednje košarkaško zlato pre 20 godina preuzeo je na sebe odgovornost da posrnulu srpsku košarku vrati na tron.

Veliko je košarkaško ime Svetislav Pešić, veće nego što se rečima može izraziti i teško da bilo ko može da ospori njegove odluke.

Negova trenerska biografija deluje nestvarno, a njegovi uspesi protežu se kroz nekoliko decenija i košarkaških epoha.

Nije se slavni Piroćanac libio ni ranije da preseče i otpiše igrače koji mu nisu bili po volji. Svi se sećaju slučaja Vladimira Radmanovića kojeg je na vrhuncu karijere izbacio iz reprezentacije tokom Svetskog prvenstva u Indijanopolisu ili to da je godinu dana ranije iznenada odlučio da umesto Miroslava Berića pozove Vladu Šćepanovića, a da se pred prvenstvo zahvali legendarnom Aleksandru Đorđeviću koji je bio na zalasku karijere.

Miloš Teodosić i Svetislav Pešić Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

I svaki put bi se vratio sa zlatnom medaljom i potvrdom da su njegove odluke bile ispravne, makar na rezultatskom planu.

Velike su šanse da to ponovi i ove jeseneni i Srbiji donese toliko čekano zlato sa Evropskog prvenstva, ali odluka da otpiše Miloša Teodosića nije pitanje trenerskog znanja, već manira.

Možemo mi da diskutujemo do ujutru, da li je u odluka da se Miloš Teodosić otpiše sa spiska dobra u košarkaškom smislu, ali kada je donese trenersko ime kao što je Svetislav Pešić teško da u toj priči imamo šta da radimo.

Zapravo, teško da iko sumnja u ispravnost da sa košarkaške strane Pešić otpiše Teodosića, ali je način na koji je to urađeno u najmanju ruku diskutabilan.

Kada za tu odluku saznamo posredstvom društvenih mreža, preko objava razočarane supruge i lamenta njegovih bivših i sadašnjih saigrača u reprezentaciji koji su evidentno razočarani zbog takve odluke, onda čitava priča dobija novu dimenziju.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Ako ni zbog čega drugog, onda zbog činjenice da je Miloš Teodosić započeo pripreme kao kapiten reprezentacije čiji je bio esencijalni deo više od jedne decenije i ključan igrač u osvajanju brojnih medalja posle nekoliko katastrofalnih rezultata nakon uspeha u Indijanapolisu.

Teodosić je od kadetskih dana svakog leta igrao za reprezentaciju i uvek se odazivao za svaku akciju, pa je u najmanju ruku informacija o njegovom otpadanju sa spiska mogla da dođe i od selektora lično uz upriličenu adekvatnu konferenciju.

Umesto što se od trenutka pojavljivanja ove informacije nagađalo o razlozima ovakve odluke jer je prosečnom navijaču  teško poverovati da oni mogu biti košarkaške prirode, Pešić je sve mogao da reši jednim obraćanjem javnosti i otkloni sve dileme.

Ovako, atmosfera oko reprezentacije koja je bila prilično euforična zbog činjenice da je trebalo da gledamo najbolje što Srbija ima i da predvođenja sa nekoliko MVP-ija, i Teodisćem između ostalog konačno osvoji krov Evrope, naglo je splasnula.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ovako se u ekspresnom roku stvorila negativna atmosfera koja je od euforije prerasla u ljutnju, bes, zbunjenost i nevericu jer je kao gorm iz vedra neba bez ikakvog objašnjenja Srbija ostala bez voljenog kapitena.

Umesto toga, selektor je odabrao da iza zaključanih vrata u Staroj Pazovi sprema ekipu i da o svemu priča tek za nedelju dana pred meč za Slovenijom ostavljaljujući prostor za dodatno pogrošanje atmosfere i brojne teorije zavere.

Jer, u vazduhu sada stoji pitanje da li su Nemanja Nedović, Nikola Kalinić i drugi koji su se na neki način oglasili zapravo pobunili protiv takve odluke, ili je to bio samo gest prijateljskog saosećanja.

Koliko god to čudno zvučalo, ali je ovo reprezentacija svih nas – igrača, navijača, medija…

Košarkaška selekcija je oduvek bila čedo koje se volelo više od svih drugih, pa je za sve zbunjujuće ćutanje košarkaške legende kakva je Kari Pešić. On je taj koji donosi odluke, ali je mogao i javno da stane iza njih.

Ovako je ostao gorak utisak.

BONUS VIDEO Nikola Jokić na okupljanju reprezentacije Srbije 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare