Foto: Aba league/Dubai

Uprkos sve češćim pričama o kraju regionane lige kakvu poznajemo, na početku nove sezone smo dobili ABA spektakl koji je odjekno daleko van granica regionalne košarke.

I sama utakmica je prevazišla okvire regiona čime je ispisana nova stranica istorije košarke na Jadranu, a novi projekat arapskih milionera počeo je na spektakularan način. Dubai je u „Koka-kola“ Areni u mečiu koji je podsetio na NBA stabdarde srušio Crvenu zvezdu rezultatom 86:84.

Bio je ovo prvi zvanični meč u istoriji za novoformirani klub Dubai, kao i prvi meč neke ekipe sa Bliskog istoka u ABA ligi.

PROČITAJTE JOŠ

Utakmica koja je mogla da zadovolji i najzahtevnije ljubitelje košarke imala je mnogo veći značaj od same igre.

Projekat iz Dubaija ušao je u ABA ligu sa ciljem da to bude samo prva stanica u tome da postane krucijalan deo Evrolige iako joj geografski ni najmanje ne pripada.

Kao deo razvoja košarke na Bliskom istoku, Dubai sa srpskim znanjem i podrškom želi da napravi evoluciju i ulaskom na tržište Evorolige donese pre svega kapital, ali i novu dimenziju spektakla. Iako je to trenutno i dalje u magli zbog protivljenja evropskih velikana, čini se da će to biti pitanje vremena, a u Dubajiu su pokazali da misle ozbiljno.

Napravljena je respektabilna ekipa za uslove regionalne košarke koja je već u prvom meču srušila zvaničnog šampiona i tim koji pretenduje na plasman na Fajnal-for prema ambicijama aktuelnog rukovodstva.

Dubai je od prvog do poslednjeg minuta bio bolji tim od skupine prekaljenih evroligaša koja je na čist kvalitet uspela da ubedljivo izgubljen meč uvede u dramu, ali ne i da „ukrade“ pobedu.

Foto: ABa league/KK Dubai

Kombinacija iskusnih igrača iz regiona predvođena Klemenom Prepeličem, uz Danila Anđušića, Nemanju Dangubića i Aleksu Uskokovića i potpomognuta nekolicinom sjajnih Amerikanaca, Davisom Bertansom i Avudom Abasom koji je do skora igrao Evroligu, pokazala je da može da parira najačima iako je tim oformljen pre nekoliko meseci.
Jurica Golemac je uspeo da sklopi atraktivnu ekipu koja igra brzu i napadačku košarku zabavnu za gledaoce.

A oni su bili posebna priča. U dvorani izgrađenoj u NBA stilu koja ima kapacitet 17.000 mesta bilo je 15.000 navijača koji su platili veoma skupe ulaznice da bi uživali u spektaklu sa Zvezdom.

To je bio i znak čelnicima Evrolige da utakmice ovog kalibra mogu da privuku značajan broj navijača na „Bliskom istoku“ koji su bili i veoma bučni u pojedinim momentima, a čitav ambijent je ličio na NBA spektakl.

Kada je o samom meču reč, najbolji u pobedničkom sastavu bio je Nejt Mejson sa 18 poena. Avudu Abas ga je pratio sa 17, dok je neverovatni Kelemen Prepelič imao 16 poena i deset asistencija.

Nikola Kalinić, KK Crvena zvezda
Foto: Dubai/ABA league

Istorijski prvi poen za Dubai postigao je sa linije slobodnih bacanja Aleksa Uskoković koji je bio precizan jednom u dva pokušaja.

Ovo je bio i šamar za košarkaše Crvene zvezde koji su posle mlakih priprema, jednako takodelovali i u prvoj zvaničnoj utakmici.

Iako bi za utehu moglo da se uzme da su borjni evroligaši od Pariza, preko Monaka, Bajerna, Albe, Real Madrida doživeli poraze na startu sezone, sigurno nije prijatno da posle pompezno najavljenih ambicija sezona krene pre svega jako lošim izdanjem velike većine igrača.

“Odlična ekipa Dubaija. Očekivana ili neočekivana pobeda, kako za koga.Imaju dobar domaći teren. Nisu nas iznenadili. Videćemo iz kojeg smo razloga loše počeli utakmicu“, rekao je Nikola Kalinić posle meča i jasno stavio do znanja da poraz mora ozbiljno da se shvati.

Sa druge strane, Anđušić je blistao posle pobede i poslao poruku da neće biti svejedno nikome protiv Dubaija.

“Velika pobeda za ceo klub, grad i Emirate. Mnogi su bili skeptični šta ovaj klub može da bude u budućnosti. Pokazali smo već u prvom kolu da smo tu, da smo se pojavili i da svi moraju da računaju na nas. Opet, ovo je samo jedna utakmica, a predstoji nam cela sezona. Odigrali smo sjajno protiv šampiona i koja pretenduje da napadne Fajnal for Evrolige. Pozitivna stvar za nas, ali nema opuštanja. Večeras možemo da slavimo, ali se već od sutra okrećemo pripremi nove utakmice”.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar