Luka Dončić, Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić Foto:USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia/Gregory Shamus / Getty images / Profimedia

Sve majstor do majstora košarke

Luka Dončić imao je partiju za pamćenje, pošto je u pobedi Dalas Maveriksa nad Njujork Niksima rezultatom 126:121 postavio novi lični, ali i balkanski rekord po broju poena u NBA ligi.

Slovenac je od početka sezone jedan od glavnih kandidata za MVP nagradu, ali ga je NBA liga malo potcenila u poslednje vreme, te izbacila iz prvih pet na listi u trci za prestižnu individualnu nagradu.

To mu ipak nije smetalo da protiv Njujorka zablista, pa je upisao 60 poena, 21 skok i 10 asistencija. Na parketu je proveo više od 47 minuta, pogodio 21 od 31 šuta, 2/6 za tri i 16/22 za jedan poen. Pokupio je i dve ukradene lopte i jednu blokadu, a sa njim na terenu je Dalas imao +7. Povrh svega toga postigao je neverovatan koš za produžetak i to nakon odbitka i namerno promašenog slobodnog bacanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Niko nikada nije upisao tripl-dabl sa većim brojem poena u istoriji NBA lige, a ujedno je Dončić pretekao i Dirka Novickog kao člana Dalasa sa najviše poena na jednoj utakmici – Nemac je svojevremeno ubacio 54, dok je Luka sada i to nadmašio.

Dončić je tako na listi igrača sa prostora bivše Jugoslavije izbio na prvo mesto nadmašivši sam sebe, pošto je u februaru prošle godine protiv Los Anđeles Klipersa imao 51 poen. Poznato je da su Klipersi Slovencu jedan od omiljenih rivala, izbacivao ih je i u plej-ofu, a skoro na svakoj utakmici protiv njih beleži nove rekorde.

Iza Dončića po poenterskom učinku u NBA ligi od igrača sa prostora SFRJ nalazi se Nikola Jokić, koji je po treći put zaredom jedna od glavnih favorita da bude najkorisniji igrač lige.

Jokić predvodi ligu po tripl-dabl i dabl-dabl učincima ove sezone, a Denver je prvi na Zapadu zahvaljujući njemu.

Ove sezone rekord poena mu je 43 protiv Vašington Vizardsa, ali je najbolje odigrao još u februaru 2021. imao 50 poena i 12 asistencija protiv Sakramento Kingsa. Jokić je tada šutirao 60,6 odsto iz igre, a zanimljivo je da je imao samo sedam slobodnih bacanja.

Osim ta dva puta, srpski centar je još u 13 navrata prelazio kotu od 40 poena, a prema procentima šuta je jedan od najboljih u ligi još od kada je došao na tlo Amerike.

Bojan Bogdanović drži treće mesto na listi najefikasnijih Balkanaca „preko bare“. On je u dresu Jute u julu 2021. zatrpao koš Denvera sa 48 poena za 39 minuta na parketu. Popularni „Babo“ ubacio je tada osam trojki iz 11 pokušaja, imao je skoro 70% uspešnog šuta iz polja, a penale je pogađao bespekorno – 8/8.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatski krilni igrač je imao još jednu partiju sa 40+ poena. To je bilo još 2016. u dresu Bruklina kada je Filadelfiji dao 44 poena.

Isti poenterski učinak imao je svojevremeno i Dražen Petrović, kada je u dresu Nju Džersi Netsa Hjustonu ubacio 44 poena uz šut iz igre 17/23. „Košarkaški Mocart“ važio je za velikog radnika i elitnog šutera, ali ga je prerana smrt i automobilska tragedija sprečila da još godinama „žari i pali“ NBA ligom.

Iza Dražena nalazi se Nikola Vučević sa 43 poena koja je dao u dresu Orlanda i to svom sadašnjem timu Čikagu. Crnogorski centar je imao i 19 skokova na tom meču, ali sa Orlandom nikako nije mogao da napravi nikakav veći uspeh, iako je bio apsolutni lider tima.

Sada u dresu Čikaga Vučević više nema istu ulogu, o čemu najbolje svedoči podatak da je 15 od 16 poenterski najefikasnijih partija imao u Orlandu.

Nakon prve petorice igrača sa prostora bivše SFRJ ređaju se Peđa Stojaković (42), Goran Dragić (40), Dino Rađa (36), Bogdan Bogdanović (35), Toni Kukoč (34), Vlade Divac (34)…


Najviše poena igrača sa ovih prostora u NBA ligi:

Dončić 60 (51, 50)

Jokić 50 (49, 47)

Bojan Bogdanović 48 (44, 38)

Dražen Petrović 44 (39, 38)

Nikola Vučević 43 (42, 41)

Predrag Stojaković 42

Goran Dragić 40

Dino Rađa 36

Bogdan Bogdanović 35

Toni Kukoč 34

BONUS VIDEO Pas Nikole Jokića kroz noge bez gledanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar