Foto: Tanjug/AP Photo/Matt Slocum

Mnogi bi rekli da sezona u NBA nikad nije bila neizvesnija, što pokazuju i rezultati

U obe konferencije NBA lige vlada velika bitka za mesta u plej-of, pa čak i ako je sada tek decembar i nismo još ni na pola sezone, mnogi timovi moraju da popale sve motore kako ne bi prerano ispali iz trke.

Opšte je poznato koliko je prednost domaćeg terena bitna kada dođu na red oni najvažniji mečevi u sezoni, a sada se na vrhu lige nalaze Denver Nagetsi, sa liderom Nikolom Jokićem, odnosno Boston Seltiksi, sa sjajnim Džejsonom Tejtumom.

Pored toga što timovi skoro u svaki meč ulaze „na krv i nož“, velika neizvesnost vlada i oko toga ko će biti MVP.

PROČITAJTE JOŠ:

U prethodne dve sezone tu titulu osvajao je Nikola Jokić, ali je njegova individualna borba bila pre svega sa Janisom Adetokumbom i Džoelom Embidom. Slika oko toga ko će biti glavni kandidati za najkorisnijeg igrača u najjačoj ligi na svetu u prethodnih nekoliko sezona brzo se kristalisala, dok je sada znatno više kandidata.

Teško je reći ko je u dosadašnjem toku sezone bio najbolji, ali prema zvaničnoj listi glavni favorit u trci je Adetokumbo. On je sa Milvoki Baksima trenutno na skoru 22-11, a Janis ima prosek od 31,6 poena, 11,2 skoka i 5,1 asistencije po meču.

Suvišno je govoriti o njegovom uticaju na igru, a trenutno je na najboljem poenterskom učinku u proseku tokom karijere. Ove sezone imao je pet partija sa 40 ili više poena, ali svega jedan tripl-dabl.

Janis Adetokumbo, Kevin Durent
Janis Adetokumbo, Kevin Durent; Foto: Tanjug/AP Photo/Morry Gash

Drugi u trci je Nikola Jokić, koji je znatno skočio na listi zbog partija koje pruža u decembru mesecu. Jokić je lider lige kada su tripl-dablovi u pitanju, niko od centara mu nije ni blizu kada je reč o proseku asistencija, a na putu je da ima istorijsku sezone. Naime, Srbin bi mogao da bude prvi igrač posle Rasela Vestbruka koji je imao tripl-dabl u proseku i za sada mu u tome nedostaju samo asistencije.

Jokić je lider lige po broju skokova, niko mu ne parira ni po indeksu (37,1), a „najveći je krivac“ za to što Denveru svi gledaju u leđa na Zapadu.

Teško je reći koja Jokićeva partija je najbolja ove sezone, jer i kad ima 13 poena on upiše po isto toliko skokova i asistencija, a njegov tim ubedljivo slavi.

Jokić nije neko ko po svaku cenu juri individualne brojke, tim mu je uvek na prvo mesto, a njegov učinak i uloga u timu nije se promenila ni po povratku Džamala Mareja i Majkla Portera Džuniora, koji sada treba da se uigraju i dodatno olakšaju posao Jokiću.

Iza Jokića i Janisa nalazi se Džejson Tejtum, koji je sa Bostonom trenutno prvi u celog ligi sa 24 pobede i samo deset poraza.

Krilni igrač Bostona ima 31 poen u proseku, ubedljivo je najbolji u svom timu, prvi je u +/- rejtingu, a među 10 najboljih je u trojkama u celog ligi.

Pored toga nalazi se među pet najboljih poentera u ligi i ima najveći prosek poena u istoriji Seltiksa. Što se tiče procenata iz igre, šutira sa skoro 50% uspešnosti, a ima i prosek od osam skokova i četiri asistencije po meču.

Tejtum je dugo po mišljenju analitičara bio i prvi u trci, ali je usledio blagi pad u igri, pet poraza u šest mečeva, te je sada iza Jokića i Janisa. Ipak, važno je napomenuti da Boston izgleda najbolje od svih timova do sada, a Tejtum je samo četiri puta od početka sezone bio ispod 20 poena.

Na četvrto mesto u trci nedavno je skočio Kevin Durent, koji ponovo „žari i pali“ ligom u paru sa Kajrijem Irvingom, koji se primirio i više ne provocira van terena.

Durent predvodi Bruklin sa više od 30 poena po utakmici, ima i skoro sedam skokova, a ne zaostaje mnogo ni u asistencijama – više od pet u proseku. Durent važi za jednog od onih igrača koji kada ga služi šut prosto izgleda kao nemoguć za čuvanje.

Koliko god dobri bili u odbrani, on će uspeti da se podigne preko vas i „pocepa“ mrežicu. Popularni KD je nedavno pretekao Tima Dankana po broju poena, odnosno Kobija Brajanta po broju postignutih trojki.

Netsi su sada treći na Istoku (u izboru MVP-a važna je i pozicija tima), ali su u decembru najbolji po ofanzivnom rejtingu i čini se da je Durent konačno našao „žicu“ sa Irvingom i Benom Simonsom.

Listu od pet (trenutno) najvećih kandidata za MVP-a zatvara Dža Morent, koji sa Memfisom preti Jokiću i Denveru sa skorom 20-12.

Morent pokazuje da njegove igre u prethodnoj sezoni nisu bile samo kratkotrajne, a eksplozivnost, prodornost i skočnost su na zadivljujućem nivou. Po poenima je trenutno 13. dok je po asistencijama (u proseku) trenutno peti. Malo ko očekuje da će on do kraja sezone biti u vrhu po šansama za MVP trofej, ali kako Memfis igra sa njim ništa nije nemoguće.

Dvojica koja su znatno pala na listi u poslednjih nekoliko nedelja su Luka Dončić i Džoel Embid. Slovenac je uz Jokića najbolji po tripl-dablovima, Dalas predvodi u gotovo svakoj kategoriji, a nedavno je Hjustonu „sipao“ 50 poena.

PROČITAJTE JOŠ:

Ne postoji neki veliki razlog niti pad u Dončićevoj igri zbog koje je „morao“ da padne ovako nisko, pa se očekuje da ga NBA više ceni u narednom periodu i da se do kraja sezone ozbiljno umeša u MVP borbu.

Kamerunac je trenutno najbolji strelac lige, fali mu tek 0,3 skoka u proseku kako bi imao dabl-dabl, a jedino mu asistencije nisu specijalnosti.

Uz sve pomenute, prvih 10 kandidata za MVP-a dopunjuju Zajon Vilijamson, Donovan Mičel i Devin Buker.

Specijalizovani košarkaški sajt „Basketball Reference“ je sastavio tabelu u kojoj su prikazani podaci kroz 16 parametara. Zanimljivo je da je Jokić vodeći u 12 kategorija, Dončić i Janis u po jednoj, Tejtum u tri, a Embid ni u jednoj.

Kompletnu tabelu pogledajte ispod.

BONUS VIDEO Nikola Jokić protiv Memfis Grizlisa – Hajlajts

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar