Foto: Tanjug/(AP Photo/Jack Dempsey)

Denver Nagetsi trenutno su najbolji tim u Zapadnoj konferenciji NBA lige, a Nikola Jokić igra još jednu sezonu u MVP ritmu.

Srpski centar imao je tri tripl-dabl učinka u poslednja četiri meča, a Denver je u poslednjih osam susreta slavio čak sedam puta.

Nagetsi su trenutno na skoru od 21 pobede i 11 poraza, drže vrh svoje konferencije, a najveća pretnja za sada su im neočekivano Nju Orleans Pelikansi i Memfis Grizlisi.

Prošle sezone NBA liga je procenila da Denver nije dovoljno atraktivan tim da bi bio deo božićnog programa, ali ovoga puta stvari su se promenile. Denver je bio čak i domaćin Finiksu, a viđen je meč za pamćenje.

PROČITAJTE JOŠ:

Jokićev tim slavio je sa 128:125 nakon produžetka, a Srbin je imao još jednu partiju za istoriju. Na terenu je proveo 38 minuta, postigao je 41 poen, a imao je i po 15 skokova i asistencija. Niko nikada u dresu Nagetsa nije imao više poena na Božić, a uz to je Jokić stigao i do najviše poena u jednom tripl-dablu na Božić u istoriji NBA. Meč je završio sa 16 od 25 pogođenih šuteva iz igre, te 2/4 za tri poena. U samoj završnici birao je inteligentna rešenja, nije forsirao, već je i razigravao.

To je bila samo jedna od tri Jokićeve briljantne partije prošle nedelje, pošto je u pobedi protiv Memfisa imao po 13 poena, skokova i asistencija, dok je pošteno „uništio“ i Portland sa 29 poena, 11 asistencija i osam skokova.

Zbog svega toga, srpski centar je sam sebe približio trećoj uzastopnoj MVP nagradi, te je u toj trci trenutno drugi iza Janisa Adetokumba, a ispred Džejsona Tejtuma, Kevina Durenta, Dža Morenta…

PROČITAJTE JOŠ:

Jokić je blizu toga da ima tripl-dabl proseke u sezoni, a trenutno mu fale samo asistencije, kojih ima 9,4 po meču i po tome je najbolji kada je o centrima reč.

Po tripl-dablovima je trenutno najbolji u sezoni zajedno sa Lukom Dončićem, a samo su dvojica košarkaša u istoriji uspela da završe sezonu sa takvim brojakam u proseku – Oskar Robertson i Rasel Vestbruk. Jokić je drugi po broju dabl-dablova sa 22, odmah iza Domatasa Sabonisa koji ima jedan više, a najbolji je igrač u ligi u +/- statistici.

Sa Jokićem na terenu svi izgledaju bolje, iako se na početku sezone postavljalo pitanje kako će biti raspoređene usloge u Denveru, pošto su se na teren nakon teških povreda vratili Džamal Marej i Majkl Porter Džunior.

Denver Nagets
Denver Nagets; Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski)

Opterećivanje brojkama Jokića nikada nije zanimalo, pa je i izjavama i postupcima na terenu više nego jasno stavio doznanja svima da je cilj samo titula, a ne individualni učinci. Marej ne briljira, ali polako pronalazi ofanzivni ritam i sa Jokićem je glavno rešenje u napadu, pogotovo u neizvesnim završnicama. U poslednjih sedam susreta, Marej je pet puta prebacivao granicu od 20 poena, dok je imao i dve loše partije sa pet i šest poena. Ne treba zaboraviti da Kanađanin i dalje nije u ritmu kao pre dve sezone, te da bi do plej-ofa njegove igre trebalo da budu još bolje i konstantnije.

Što se Portera tiče, on je mesec dana imao probleme sa petom i bio je van sastava na 13 mečeva. Pošteno je reći da Porter ove sezone ne igra u skladu sa očekivanjima i visinom ugovora, te da na terenu često odskače nekim nerezonskim potezima i šutevima. To do sada nije koštalo Denver, ali teško da bez njegovih boljih učinaka na oba dela terena Denver može do borbe za titulu.

Ono što raduje u Koloradu su igre Erona Gordona i Kentavijusa Kaldvela-Poupa, koji se odlično razumeju sa Jokićem na terenu i znaju da ga prate. Naime, Jokić i Gordon su na poslednja 23 meča svaki put imali preko 50 odsto šuta iz igre pojedinačno i tako su napravili najduži takav niz u poslednjih 30 godina. Pre njih su to uspeli da urade samo Robert Periš i Kevin Mekhejl koji su u dresu Boston Seltiksa vezali 18 takvih utakmica u sezoni 1990/91.

AP Photo/Jack Dempsey

Gordon je jedan i od stubova odbrane Denvera, te ga možemo označiti i kao potencijalnog „x-faktora“ u sezoni kada Denver nikada jače napada titulu.

Što se Poupa tiče, on je baš ono što je trebalo Denveru prethodnih sezona – pouzdani šuter i čovek koji ne traži mnogo lopte u svojim rukama. Odlično se kreće na terenu, sluša Jokića i dobija loptu u pozicijama koje su mu pogodne za šut. Redovno je dvocifren kada su poeni u pitanju, te je više puta isticao koliko Jokić znači njemu i siagračima zbog inteligencije i košarkaške magije koju poseduje.

Denver konačno ima i klupu koja može kvalitetno da odradi minute kada se starteri odmaraju, a problem može biti odbrana, pogotovo kada dođe do onih ključnih mečeva u konačnoj borbi za poziciju na tabeli, odnosno kasnije u plej-ofu.

Nikola Jokić
Foto: Tanjug/AP/Photo/David Zalubowski)

Ni prethodnih sezona Nagetsi nisu briljirali u defanzivnom segmentu, što ih je uglavnom i koštalo visoke pozicije na kraju. Ove sezone situacija je malo drugačija, a kao dobre opcije za taj deo igra pokazali su se Kristijan i Brus Braun, letošnje pridošlice. Pored njih tu je Džef Grin, veteran, ali on će biti van terena narednih mesec dana zbog frakture leve ruke.

Kada se pogleda sve, Denver nikada nije izgledao zrelije za titulu. Ipak, put do nje je veoma dug, a izazovi će tek doći, pošto sezona u NBA odavno nije bila neizvesnija. Jokić će bez sumnje nastaviti da pleše u MVP ritmu, postoji šansa da osvoji i treću nagradu u nizu, a od forme saigrača i kvalitetne odbrane će mnogo toga zavisiti.

BONUS VIDEO Nikola Jokić protiv Memfis Grizlisa – Hajlajts

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar