"Utakmica s Italijom pokazala je da kod nas na Balkanu ne može da prođe demokratija. Previše demokratije bilo u ekipi, i na terenu i van terena. To je Kokoškovu moglo da prođe sa Slovencima, koji ipak nisu Balkana", smatra iskusni košarkaški trener Vlade Đurović u analizi neuspeha Srbije u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Đurović je napravilo paralelu sa ženskom košarkaškom reprezentacijjom Srbije i njenim nastupima na nedavno završenom Evropskom prvenstvu, kada je osvojeno zlato.

„Ženska košarkaška reprezentacija je atletski slabija od Francuske jedno sedam puta, a od Španije, Belgije i Italije bar dva-tri puta. A one su pobedile i idu na Olimpijske igre, a muškarci ne. Tamo nema demokratije, tamo je Marina Maljković. Ali Francuska, koja je ubedljivo jača od naše ekipe, da je imala trenera koji je malo stroži, to bi bilo drugačije“, rekao je Đurović Tanjugu.

On ističe da je neodlazak u Tokio težak udarac za spsku košarku, ali da će se će igra pod obručima oporaviti od toga.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kad sam jutos išao u samoposlugu da kupim novine, troje ljudi me srelo i pitalo s tri različita epiteteta: da li ste gledali onu katastrofu, kako ćemo da se oporavimo od ovog šamara i da li ste videli onu bruku. Mnogo je težak udarac za našu košraku, ne kažem da je to tolika katastrofa, da ne možemo da se opravimo. Opravićemo se mi, jer se ovde uvek javljaju talenti. Evo, juniorska reprezentacija koja iga na SP u Letoniji, napraviće rezultat i bar dva igrača iz te reprezenatcije će otići u NBA. Biće uvek igrača kod nas.“, kaže Đurović.

„Drugo, svi naši glavni igrači Bogdanović, Jokić, Milutinov, Lučić, niko nema preko 30 godina, vratićemo se mi. Sigurno da treba se sedne i da se napravi ozbiljna analiza i da vidimo kako ćemo dalje.“

Proslavljeni stručnjak pohvalio je sve igrače koji su došli da igraju za nacionalni tim.

„Gledam igrače, došli su umorni, neko će reći i Italijani su. Oni su se odazvali, mogli su da budu nekom ostrvu, da se oni lepo provedu. Ali oni su došli i igrali su. Za dublju anallizu je kako ćemo dalje. Nije moje da ja pričam kako je trebalo da igramo sa Italijom, ja sam dugo penzioner“.

PROČITAJTE JOŠ:

Italija je sinoč pobedila Srbiju 102:95, uz odličan šut sa distance.

„Italija je igrala košarku iz vremena kad sam ja bio trener. Saketi je godinu-dve stariji od mene. Oni su igrali otvorenu košarku s porodorima, jer su videli da je naš reket potpuno prazan. Ako se protivnik povuče da bi branio prodor, on se digne i ubaci skok šut. To je ono najjednostavnije. To je ono što je govorio i Radmilo Mišović, ako ti igrač priđe, ti ga obiđeš. Ako je daleko, ti šutneš“. Italijani su igrali fantastičnu utakmicu, pogađali su neverovatne šuteve. Naša odbrana je morala biti jača, mi nismo ušli ratnički u utakmicu. Ni na poluvremenu se u svlačionici nismo dogovorili, nakon prevrnutog stola za masiranje, neke vike. Bolje da su se posvađali, pa izašli. To bi bilo mnogo bolje nego: „momci, moramo bolje u odbrani“. To kod nas ne ide. Trebalo je da uđemo ratnički, da se potučemo, da svi izađu s pet grešaka. U dvorani je bila izvanredna atmosfera, publika je htela da pomogne“.

Đurović kaže da je timu najviše nedostajao Bogdan Bogdanović.

„Najviše su nedostajale njegove trojke. One više znače nego Anđušićeve. Njemu svaka čast, ali drugačije je kad ih da Bogdanović. On bi svojim primerom, borbenošću pokazao drugima. Za Jokića nisam siguran da fali, jer on nije igrač koji bi mogao da prati Polonaru na 10 metra od koša i da igra neki stav, isto kao i Marjanović. Ne znam koliko bi on pomogao, pa ni Milutinov. Lučić bi sigurno pomogao svojom borbenošću. Treba nam dublja analiza, rukovodstvo KSS, stučni štab, da vidimo šta nije bilo dobro, šta je nedostajalo da to popravimo“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Đurović upozorava da kult reprezentacije mora da se neguje.

„Bez obzira na to što imamo talente, plašim se da se taj kult reprezenatacije, kod te dece, Pokuševskog, Smailagića, ne znači ništa. Drugo je kad ti Jokić kaže da je umoran, a drugo kad to kažu klinci od 18 godina. Ne sme da se izgubi kult reprezentacije. Kad igraš za svoj kub, to je nešto drugo, a najveća čast je igrati za dreš reprezentacije. Kult mora da se održi. Ove naše devoje to najbolje pokazuju, pa još kad dođe Amerikanka koja peva himnu na našem jeziku šta više da se priča“, zaključio je Đurović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar