Foto: Starsport

Košarkaši Srbije poraženi su 102:95 u finalu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre u Tokiju od Italije.

Italijani u Beogradu nisu pobedili, već su umalo ponizili naš košarkaški tim, iako je on na papiru jača ekipa.

PROČITAJTE JOŠ:

Na terenu se to ovog puta nije pokazalo, ali jeste bojazan da kada se suočimo sa rivalom koji igra bolji napad od Dominikane, Portorika ili Filipina – nastaju problemi.

Italijani su naš tim razmontirali šutem za tri poena, Srbija je igrala užasnu odbranu i sa takvom igrom nije mogla na Olimpijske igre u Tokio.

Pitanje pobednika u finalu rešeno je u drugom delu druge četvrtine kada je Italija vezala pet trojki bez odbrane, a onda je u trećoj otišla na 20+ razlike i Srbija nije uspela da dođe do čuda i preokreta.

„Orlovi“ su u finišu susreta uspeli da stignu Italiju kada je pokvarila šut za tri poena, ali je primila više od 100 poena, što će posle ovog meča otvoriti mnoga pitanja za stručni štab i Košarkaški savez.

Najefikasniji je kod pobednika bio Nikolo Manion sa 24 poena, Akile Polonara je ubacio 22, a Simone Fontekio 21. U timu Srbije je Danilo Anđušić ubacio 27 poena, Filip Petrušev je postigao 22, a Ognjen Dobrić 17.

Prvo poluvreme obeležila je užasna odbrana Srbije u igri jedan na jedan. Nije se znalo da li više problema zadaje Manion svojim prodorima, Fontekio u šutu za dva ili Polonara u šutu za tri poena.

Foto: Starsport

Naš tim je u ovom delu igre imao samo jedan pozitivan nalet i kada je on okončan sa dva promašaja Danila Anđušića posle tri njegove uzastopne trojke – problemi Srbije su se vratili.

Sporadično je bilo tu i dobrih momenata, poput nekoliko odbrana Dobrića ili ukradene lopte Petruševa, ali je bilo previše otvorenih šuteva Italije.

Uz to, nije se kontrolisao ni skok, a mali broj faulova pokazatelj je koliko odbrana nije bila u fokusu.

Bjelica je svojim poenima rano davao ritam napadu Srbije, a naši igrači su pokušavali da pritisnu Nikola Melija tako što su u uvodnim minutima ubacivali sve lopte na Bobana Marjanovića.

Ta taktika nije toliko prolazila pošto su Polonara i Manion za minut napravili seriju 7:0 za 14:7 u korist Italije.

Foto: Starsport

„Orlovi“ su uzvratili trojkama Dobrića i Micića za poen zaostatka, ali je Italija opet olako poentirala za +8, da bi prvu deonicu završila sa 28:22.

Druga četvrtina počela jednako loše jer selekcija šuta Srbije nije bila idealna, a mnogo se driblalo u pozicionom napadu.

Dve dobre odbrane pokrenule su dve kontre i poene posle kojih je 28:25 bilo za rivala Srbije. U tom momentu počeo je da pogađa Danilo Anđušić.

Tri trojke i još dva poena je nanizao do 36:32 za Srbiju sredinom druge četvrtine. To je, nažalost bila samo uvertira u seriju koju će imati Italija koja je sa pet trojki završila prvo poluvreme sa 57 ubačenih poena naspram 45 koliko je Srbija postigla.

Foto: Starsport

U tom periodu Srbija tri minuta nije postigla ni koš, a Italija je u poslednja dva i po minuta ubacila tih pet trojki.

Snajperski šut Italije nastavljen je i u trećoj četvrtini. Polonara i Meli su pogodili spolja, a prednost rivala Srbije samo je rasla.

Pas „orlova“ ka reketu nije išao, Polonara je igrao utakmicu života, pa su gosti posle tri minuta imali 19 poena prednosti.

Polonara je promašio jedan šut tek sredinom treće četvrtine, ali je tada prednost Italije već bila prevelika.

Petrušev nije pogodio trojku, Avramović polaganje u kontri, a Fontekio je prekinuo poenterski post jednih i drugih sa linije penala za 70:49 na nešto manje od pet minuta pre kraja treće četvrtine.

U finišu tog perioda Danilo Anđušić je pokrenuo nalet srpskog tima trojkama, pa je na početku četvrte deonice Dobrić pogodio uz faul i spustio zaostatak na 80:66.

„Orlovi“ su zaigrali čvršću odbranu, Kokoškov je uveo veoma nisku petorku i to se osvetilo. Italijani su uhvatili nekoliko skokova u napadu, Tonut je posle faula Anđušića pogodio sva tri slobodna bacanja i „azuri“ su posle dva minuta poslednje četvrtine opet imali +19.

Srbija je to smanjila zahvaljujući Filipu Petruševu i njegovim skokovima u napadu, kada se i videlo koliko su oni falili srpskom timu.

Tek tada se videlo malo energije u srpskom timu, igrala se nešto jača odbrana sa Kalinićem i Dobrićem, ali osim časnog poraza ekipa Igora Kokoškova nije mogla ništa više.

Srbija – Italija 95:102 (22:28, 23:29, 18:23, 32:22)

Dvorana: Aleksandar Nikolić, Beograd; Gledalaca: Do 5.000; Sudije: Lokateli, Roso, Kozlovskis

Srbija: Teodosić 5, Micić 8, Anđušić 27, Dobrić 17, Avramović 2, Kalinić 2, Bjelica 5, Petrušev 22, Marjanović 7. Selektor: Igor Kokoškov.

Italija: Manion 24, Tonut 15, Meli 5, Fontekio 21, Tesitori 2, Riči 3, Moraskini 0, Vitali 0, Polonara 22, Pajola 10. Selektor: Meo Saketi.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Šok u Beogradu, Srbija je ostala bez Tokija

Italija je bez mnogo problema sačuvala prednost, promašivala je trojke, ali je na kraju meč završen sa 102:95.

36′ Dva promašaja Teodosića, Italija čuva prednost

Petrušev tanak sa linije penala, Polonara pogađa slobodna bacanja, a onda i trojku 96:79 za Italiju na četiri minuta pre kraja.

34′ Srbiji treba čudo i skokovi u napadu

Trojka Dobrića, pa slobodna bacanja Petruševa posle ofanzivnog skoka. Tonut je zakucao posle izgubljene lopte Teodosića, a onda je Teo pogodio ispod koša pored Polonare – 91:75. Petrušev je potom uhvatio skok u napadu i dobio je faul – 91:76 za Italiju.

32′ Tehnička Anđušiću, ponovo beže Italijani…

Čvršća igra Srbije i izlazak iz bonusa za manje od minuta. Da sve bude još gore, Anđušiću je sviran faul zbog kog se pobunio pa je Stefano Tonut povećao prednost, a Fontekio se nadovezao za 85:66.

31′ Dobrić uz faul!

Odmah u prvom napadu pogađa Dobrić pod košem za 80:66 u korist Italije.

Treća četvrtina:

30′ Ne, ne i ne! Nova trojka Maniona

Slaba je uteha koš Kalinića jer Manion uz Polonaru igra meč karijere u reprezentaciji. Pogodio je hladnokrvno, pa je treća deonica završena 80:63 u korist Italije.

29′ Anđušiiiiiiiiić!

Nova trojka beka Srbije, Fontekio nije uspeo da odgovori, a Dobrić je fauliran u reketu – 77:61 za Italiju.

28′ Konačno malo energije u timu Srbije

Nekoliko korektnih odbrana ne može da popravi utisak do sada ali poeni sa slobodnih bacanja Teodosića i Dobrića, a onda i trojka Anđušića – 77:56 za Italiju.

26′ Poeni Fontekija, Teodosić i Kalinić greše

Raste prednost Italije. Fontekio poentira sa linije za slobodna bacanja, Kaliniću ispada lopta posle dodavanja Teodosića. Pajola je ubacio trojku iz ugla – 73:49 za Italiju.

Foto: Starsport

24′ Ne ide pas u reket, rampa Petruševa

Nikako naši ne mogu da probiju odbranu Italije dodavanjem, već nekoliko minuta bez poena i jedni i drugi. Petrušev je jedino udario lepu rampu Manionu – 68:49 za Italiju.

22′ Anđušić i Petrušev rešavaju

Konačno malo timske igre u napadu, ali pogađaju i Manion i Polonara – 68:49 za Italijane.

21′ Strašna rampa Dobrića, pa dve trojke Italije

Italija šutira trojke 11/21, nestvarno! Dobrić je zaustavio Maniona u prodoru, a onda su Meli i Polonara ubacili po trojku – od lošeg ka gorem za Srbiju 63:45 za Italiju.

Druga četvrtina:

20′ Poluvreme završeno serijom trojki Italije

Nastavlja se horor u odbrani Srbije i četiri vezane trojke Italije. Otišli su „Azuri“ na +11 posle koša Polonare (54:43), što je najveća prednost do sada. Micić je ublažio zaostatak, ali je Pajola ubacio i petu trojku u nizu – 57:45 na kraju poluvremena.

18′ Odlepili su se Italijani

Dve trojke, prvo Polonara, onda i Tonut. Italija napada stranu gde je sada Boban Marjanović koji je u napadu ubacio jedan koš iz odbojke i jedan iz okreta, a onda i sa slobodnih bacanja – 48:43 za Italiju.

17′ „Azurima“ prekinuta serija 8:0

Ognjen Dobrić je fauliran na šutu, a onda su sudije procenile da je napravio faul na Fontekiju – 42:38 za Italiju.

Foto: Starsport

16′ Micić ispada opet na prvom koraku…

Manion lako prolazi u reket i najviše problema pravi našem timu. Italija opet vodi – 37:36. U međuvremenu je Anđušić promašio dve trojke, jednu iz teške pozicije, jednu iz brzopletog šuta. Sada imamo i problem u skoku.

15′ Polonara ubacuje trojku

Veoma hladnokrvno ubacuje šut sa distance Akile Polonara, posle čeg asu i jedni i drugi odigrali nekoliko loših napada – 36:35 za Srbiju.

14′ Anđušić „sipa“ trojke!

Bravo Danilo! Tri trojke iz tri šuta, a onda ulazi pod koš i dobija faul na šutu. Italijani žure u napadu i postaju nervozni – 36:32 za Srbiju.

Foto: Starsport

12′ Dve kontre Srbije, mnogo nervoze i nestrpljenja

Selekcija šuta nam nije dobra, ali zato dve kontre prolaze i završavaju se poenima Alekse Avramovića i Ognjena Dobrića – 28:25 vodi Italija.

11′ Dva loša napada Srbije, možda je bio i faul

Dobrić je probao da prođe i solo prodorom završi akciju. Udario je u dvojicu igrača Italije koja ne pogađa trojke u prvom minutu druge deonice.

Prva četvrtina:

Foto: Starsport

10′ Nije dobro, Italija vodi posle 10 minuta

Petrušev pogađa slobodna bacanja, Srbija prilazi na četiri poena zaostatka na 40 sekundi pre kraja. Micić je šutnuo er-bol, a Italijani su za pet sekundi poentirali iz prodora za 28:22.

9′ Tri penala za Vasu, Italijani imaju odgovor

Dobro je iznudio faul na šutu za tri poena, pa je Srbiji još bolje došla laka trojka. Ne valja što Tonut uzvraća trojkom – 26:18.

Foto: Starsport

8′ Opet serija Italije…

Previše lako sa strane pomoći probijaju igrači Italije i tu primamo poene. Manion se čeono prošetao do obruča i pogodio uz faul. Usledilo je polaganje Tonuta, pa kucanje Tesitorija – 23:15 za Italiju.

7′ Dve trojke u seriji, Srbija potpuno prišla!

Posle trojke Micića, Dobrić je ubacio trojku za 16:15, Meo Saketi je tražio tajm-aut.

Foto: Starsport

6′ Konačno prekinuta serija!

Fontekio je nastavio seriju Italije do 16:7, ali je onda Srbija konačno uzvratila. Dobrić je pronašao Petruševa, ovaj je bio siguran sa poludistance, a onda je Vasa Micić ubacio trojku – 16:12 vodi Italija.

5′ Brzih sedam poena Italije, pa faul u napadu

Serija Italije 7:0, počela je trojkom Polonare, a onda je Manion prošao do koša i položio loptu u obruč, pre nego je pogodio i sa poludistance iz driblinga – 14:7 za Italiju. Uz to, Aleksi Avramoviću je dosuđen faul u napadu.

Foto: Starsport

4′ Sve lopte na Bobija

To je za sada taktika srpskog tima, da bi Meli dobio faulove. Fontekio je pogodio za dva, Bjelica za tri i 7:7.

2′ Odličan Bjelica!

Lepo je „Beli“ zazidao čuvara pod košem, pa meč otvaraju visoki igrači svojim poenima. Ognjen Dobrić je udario rampu, a onda je asistirao Marjanoviću za kucanje – 5:4 za Italiju.

1′ Po jedna izgubljena lopta na početku

Igrači Srbije su ukrali loptu, ali su je na drugoj strani izgubili pri šutu. Nikolo Meli je ubacio prve poene za Italiju – 2:0.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare