Foto: Reuters/Guliver

Tik, tak, ovako otkucava vreme za generalne menadžere u NBA ligi koji mozgaju šta mogu da urade za preostalo vreme i poprave svoje ekipe. Ništa drugačije nije ni sa menadžerom Denver Nagetsa Kalvinom Butom.

Denver Nagetsi su popravili formu i počeli polako da liče na tim u ovom delu sezone, a od kraja februara imaju samo dva poraza. Svidelo im se ili ne, to ih i dalje ne čini pretendentima za titulu.

PROČITAJTE JOŠ:

Osim ako im se neko čudo ne osmehne, a Nikola Jokić počne da igra još i odbranu u rangu Dikembea Mutomba, Vilta Čemberlena ili što da ne Bena Valasa.

Svi znamo da se to neće desiti, ali prostora za promene još ima na drugim pozicijama gde bi se mogle popuniti neke rupe.

Kraj prelaznog roka je 25. mart što znači da uprava kluba ima još nedelju dana da popravi šta se popraviti može i onda proba da ode korak dalje u odnosu na prošlu godinu, što je 2020. bilo finale zapadne konferencije.

Po poslednjim informacijama koje stižu iz SAD, taj plan im ne deluje bogzna kako obećavajuće. Jer, Amerikanci pišu da se Denver interesuje za Arona Gordona, Džej Džej Redika i Pi Džej Takera.

Druga dvojica su korektni šuteri, ali veterani, dok Gordon poenterski igra svoju najslabiju sezonu u poslednje četiri godine, ali je dugoročno najzanimljivija akvizicija.

Jeste on atleta koji može da skoči preko svakog i da zakuca kao „zver“, ali za sedam godina u Orlando Medžiku nije napravio iskorak kao igrač koji nosi franšizu.

Umesto toga, u Orlandu je to više Nikola Vučević koji sa pozicije centra dominira reketom, dok Gordon kao krilni igrač može da pokriva više pozicija, ali nigde nije baš sila.

Ove godine ima 13,6 poena, sedam skokova i četiri asistencije u proseku, uz 42,5 posto šuta iz igre.

Bilo je, pre nekoliko sezona, situacija kada je zamišljeno da on može da bude prenosilac lopte na parketu i tada je porastao broj njegovih izgubljenih lopti.

Delovalo je to nekako trapavo. Kada je reč o tome kako bi se uklopio u Denveru, tu treba videti kakvu bi ulogu dobio.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

S obzirom na to da su prve napadačke opcije Nikola Jokić i Džamal Marej, jasno je da bi Gordon možda bio tek treća.

Za momka koji zarađuje 18,1 milion dolara ove sezone, nije malo. Ali, Denver ima više igrača kojima ugovori ističu na kraju sezone, pa će Nagetsi posle toga imati fleksibilnost.

Sa Gordonom bi mogli da igraju „small ball“, ali ostaje otvoreno šta bi sa njim dobili u odbrani i čime bi ga platili.

Priča se da bi u cenu trebalo da bude uključen Bol Bol, sin nekadašnjeg NBA asa Manute Bola. Ovaj trejd možda i nije tako sjajno rešenje, jer je Bol Bol veoma svestran igrač.

Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Ume da vodi loptu i dodaje, dobar mu je tajming na skoku za blokadu, a i šut mu ne manjka. Mora da dobije na kilaži ako je moguće i pomiri se sa tim da pored Jokića neće dobiti mesto startnog centra.

Na sve to, treba imati u vidu i Pola Milsapa, koji primarno pokriva poziciju krilnog centra i sa kojim bi Aron verovatno delio minutažu.

Pol je bolji defanzivac od Gordona, ali ima ugovor vredan deset miliona dolara do kraja sezone i vrlo je neizvesno hoće li ostajati i posle toga, pa bi se to mesto otvorilo od sledeće sezone.

Treba napomenuti i da je Gordon uglavnom u Orlandu do sada čuvao najbolje igrače protivničkih timova i može dobro da odradi posao i na bekovima.

Jedna od njegovih najvećih nedoumica su njegove povrede. One su ga mučile više puta tokom karijere i ako ostane zdrav, bio bi korektno pojačanje, ništa više od toga.

Ideja dovođenja Takera i Redika je zanimljiva. Ok je ako Denver hoće da igra u sitnijoj postavi na terenu, ali su mu potrebni šuteri koji će profitirati iz Jokićevih asistencija.

Srbin bi imao ko zna koliko dodavanja više da su saigrači bili konstantniji na šutu za tri, što Vil Barton, Majkl Porter Džunior, Geri Heris i ostali nisu baš uvek.

Nije ni Marej koji igra po sistemu toplo-hladno, što ne znači da mu treba dovoditi Redika. Džej Džej je nesumnjivo jedan od onih čistokrvnih trojkaša koji može da „sipa“ do 101 i nazad.

Foto: EPA/PAUL BUCK

Ali isti Džej Džej Redik ove sezone ima 36 godina i tek 36,4 posto šuta za tri poena. On će uvek moći da izlazi iz blokova i ispaljuje trojke.

Ima 8,7 poena po utakmici i bilo bi mu potrebno neko vaskrsnuće da bi bio pravo pojačanje.

U poslednjih 12 godina on igra najslabiju sezonu, jer je po pravilu bio dvocifren u poenterskoj koloni. U skladu sa godinama, ovako nešto ne treba da šokira, ali je samo godinu ranije bio skoro duplo bolji sa 15,3 poena.

Plata mu je tek paklena. Za ovakve brojke plaćati 13 miliona dolara deluje suludo.

Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

Pi Džej Taker je takođe veteran od 35 godina, samo „dva broja veći“ od Redika. Džej Džej igra beka, Taker pokriva poziciju krilnog centra, zahvaljujući konstituciji.

Nije najviši na svojoj poziciji, štaviše ima mnogo viših krila, pa i bekova od njega, ali je snažan i zna da se zagradi.

Uz to, ume da šutira spolja sa 35,9 posto uspešnosti u karijeri. I njegove brojke su u padu ove sezone jer je sa 6,9 poena pao na 4,4.

Njegova uloga bi u tom smislu bila takođe zamenska. Uđe kada starteri treba da se odmore i odigra dobru odbranu. Ali, to i dalje ne čini Denver timom šampionskog kova.

Foto: Tanjug/AP Photo/David Zalubowski

Postoji bojazan da se tako zbog novca ili seleri kepa i štednje prosipa talenat nekolicine igrača, posebno Jokićev u trenutku kad igra MVP sezonu, ma šta ko pričao.

Nagetsima je potreban još jedan ozbiljan starter i to u rangu Milsapa, samo mlađi. I sigurnije krilo od Porter Džuniora, igrač koji može da izmišlja rešenja u napadu kada Mareja „nema na parketu“.

Porter to ume tek sporadično ali je u odbrani nepouzdan. A svi znaju da se utakmice dobijaju napadom, ali se odbranom osvajaju titule.

Foto: Tanjug/AP/Ashley Landis

Zato je pametnije da Denver uleti sa malo više novca, makar i po cenu poreza na luksuz, ako već želi da u narednih nedelju dana dobije valjano pojačanje za ovu sezonu.

Ako ne, onda neka sačeka da Porter preleži dečje bolesti u odbrani i postane dobar igrača na oba kraja parketa i da Marej postane konstantniji.

Ukoliko se to desi, onda će sa tri igrača potencijala kojim raspolažu Jokić, Porter i Marej, Nagetsi svakako biti u priči za najviše domete u NBA.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar