Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Odbrana i timski duh. Toliko jednostavne, ali i toliko komplikovane disciplina za ekipu Denver Nagetsa.

Nedostaci su bili evidentni još u pripremnim utakmicama, rupa je bilo mnogo, a kada se na to nadovežu i brzopleto izgubljene lopte u napadu dobija se jedna opšta katastrofa.

Ti parametri, uz izostanak dva veoma bitna košarkaša u rotaciji, doveli su Nagetse na rub ispadanja već u prvoj rundi plej-ofa.

Zapravo, morala je da se dogodi peta utakmica, pri rezultatu 3-1 za Jutu da se sastav trenera Majka Melouna konačno pretvori u tim.

I da zaigra za čast.

Nagetsi su teškom mukom dolazili do prednosti, a veoma lako su je gubili, toliko da je izgledalo gotovo nemoguće da se išta pozitivno dogodi za njih.

Foto: Tanjug/Mike Ehrmann/Pool Photo via AP

Iako je prva četvrtina Nikole Jokića najavila da je došlo vreme za sve ili ništa, činilo se da će i ovoga puta, kao u četvrtom meču, ishod biti loš.

Za uvodna četiri minuta meča Denver je uspeo da stekne zaostatak od deset poena, što usmerava samo na jedan ishod ukoliko se nastavi u tom ritmu.

Onda se desio Jokić. Izvlačio je Rudija Gobera van reketa, terao ga da trči, da ga juri između linije za slobodna bacanja i dela terena odakle se računa pogodak za tri poena.

I uspevao je da pomuti razum svom protivniku, ubacio je 21 poen u prvom kvartalu, bez promašaja, uz trojku sa gotovo devet metara u poslednjim sekundama deonice.

Do poluvremena je zaostatak u odnosu na Jutu bio na ivici dvocifrenog, u nastavku je stigao i do 15 poena.

Foto: Tanjug/Mike Ehrmann/Pool Photo via AP

Isijavalo je iskustvo Majka Konlija i Džoa Inglsa, Jokić je izašao iz ritma, nikoga nije bilo da postiže poene, a odbrana je davala naznake starih boljki.

Do momenta kada se „upalio“ Džamal Marej i preuzeo kontrolu, a sa klupe na teren ušao Pi Džej Dozir, momak koji je retko dobijao šanse u aktuelnom plej-ofu.

Energijom koja je dolazila sa obe strane terena Denver je konačno zaličio na sebe i paralisao protivnika.

I to protivnika koji obično baš takve metode koristi da bi stigao do povoljnog rezultata.

„Energija nam je pobedila utakmicu. I Džamal“, kratko je prokomentarisao Jokić.

Foto: Tanjug/Mike Ehrmann/Pool Photo via AP

Odbrana u drugom poluvremenu je bila nesvakidašnje dobra za standarde Denvera, što je konstatovao i trener Meloun.

„Primili smo 44 poena, 40 iz polja, nijedan kontranapad nismo dozvolili… Ponosan sam na vas, momci“, rekao je Meloun svojim igračima u svlačionici.

Komentar na igru u odbrani u drugom poluvremenu imao je i Nikola Jokić.

„Ponekad mi i ne znamo šta tačno radimo, ali čuvamo leđa jedan drugome“, iskreno je rekao reprezentativac Srbije.

Čak i kada je izgubio šuterski ritam, Jokić je ostao na visini zadatka što se timske igre tiče, a najbolji pokazatelj toga je blokada nad Goberom u 35. minutu meča pri rezultatu 86:82 za Jutu.

Foto: Tanjug/Mike Ehrmann/Pool Photo via AP

Da je francuski reprezentativac pogodio u tom trenutku prekinuo bi seriju od četiri uzastopna poena Denvera, koju je potom produžio Marej i dao timu samopouzdanje i impuls za dalju borbu.

Takav pristup je Melounovoj ekipi doneo sedam više šuteva i četiri više pogodaka, a disciplina je kao rezultat dala i svega 16 slobodnih bacanja na kontu rivala.

Meloun je posle prethodne utakmice apostrofirao upravo taj segment, ne želeći da govori o sudijama, ali je napomenuo da mora da vidi kako da pomogne Jokiću u nameri da on dobije više prilika za šuteve sa penala.

U ovom meču srpski centar nije imao niti jedno slobodno bacanje, ali je zato pogodio sedam trojki i imao svega sedam promašaja u šutu iz igre, za ukupno 12 pogodaka iz 19 pokušaja.

Dakle, energija, briga o saigraču, fokus, samopouzdanje. Nagetsi su pokazali da mogu da imaju te elemente, samo je pitanje da li će se i kada oni spojiti u jednu kompaktnu celinu koja donosi rezultat. Prilika da dokažu da ovo nije samo incident desiće se već u četvrtak od 22.00 u novoj utakmici na život ili smrt u seriji sa Jutom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar