Dejan Musli
Foto: EPA-EFE/GEORGIA PANAGOPOULOU

Samo jedan potez na meču Andore i Gran Kanarije bio je dovoljan Dejanu Musliju da se nađe na svim sportskim portalima.

Janis Burusis je posle finte srpskog internacionalca izgledao kao Bambi na ledu u Diznijevom animiranom filmu. Čak ni poraz “kneževa” sa severa Pirineja od “kanarinaca” nije mogao da umanji lepotu ove Muslijeve minijature…

“Kao u svakom sportu, kada ste na terenu, jednostavno ne razmišljate unapred o potezima, već je cilj da odigrate dobar pas, dribling, pogodite koš, pa tako u prvom momentu, zapravo dok mi nekoliko sati posle meča nisu počele da stižu poruke sa linkom, nisam bio svestan kako je to izgledalo sa strane. Naravno, izlišno je da napominjem da nijednog trenutka nisam ni pomislio da fintom na bilo koji način ponizim Janisa Burusisa, jednog od najboljih evropskih centara u poslednjoj deceniji. Jednostavno, to je košarka”, kaže za Nova.rs Musli koji bi rado menjao taj potez za pobedu Andore, “Da smo trijumfovali, učvrstili bismo se na poziciji koja garantuje plej-of.”
Ovako, njegov tim u nastavku ACB lige očekuje žestoka borba.

“Bez obzira na ovaj poraz, uspeli smo dobro da izguramo dosadašnji deo sezone. Stigli smo do polufinala Kupa kralja, probili se do Top 16 faze Evrokupa, u igri smo za plej-of ACB lige i pored toga što smo igrali istovremeno na dva fronta. Sada će, bar što se tiče ritma, da nam bude malo lakše, jer nećemo imati više izlete u Evropu.“

Ni u klubu koji igra tek šestu sezonu u ACB ligi, ne kriju da su zadovoljni dosadašnjim rezultatima.

“Jesu. Da li je moglo bolje? U Srbiji smo naučeni da ukoliko ne držite trofej u rukama, ma koliko daleko dogurali u nekom takmičenju, znači da je moglo bolje. Nastavljate da radite i da se trudite da uvek napravite korak unapred.”

Srpska kolonija u Andori
Bez obzira koliko se neko brzo navikne na neku sredinu i dobro govori loklani jezik, uvek je lakše kada u ekipi ima sunarodnike, što se Dejan uverio u Andori, kome su saigrači naš reprezentativac Dejan Todorović i “srpski zet” Bandža Si, koji je letos stigao iz Partizana.
– Naravno da znači kada imate u ekipi još nekog vašeg. Često smo zajedno i van terena, pričamo o svemu ne samo o košarci. Srbija je česta tema. Bandža zna da pomene i Partizan, za koji ima samo reči hvale.

Iako se prošle jeseni, posle dve sezone, vratio u ACB ligu, u kojoj je svojevremeno bio statistički najkorinsiji igrač, Dejan je i tu napravio korak unapred.

“Želeo sam opet da zaigram u, nema sumnje najkvalitetnijoj ligi u Evropi. Uz to, igram za trenera Ibiona Navara, s kojim sam imao sjajnu saradnju u Manresi u čijem dresu sam zaslužio pomenutu nagradu. Došao sam na dobro poznato tle, čiji stil života mi izuzetno odgovara. Sugrađani izuzetno vole košarku koja je glavni sport u gradu.”

Od kraja novembra Musli se posebno vezao za Andora la Velju, koja je postala rodni grad ćerke Dore.

“Za supruga Ivanu i mene, ćerka je postla naš centar sveta. Da ne ponavljam što su već drugi rekli, koliko se od tada naš život promenio, postao bogatiji. Trudim se, koliko mogu zbog profesionalnih obaveza, da pomognem Ivani. Da li nekad stigne umor? Da, kao sve roditelje. Ali dovoljan je samo jedan Dorin osmeh da ga “obriše”.