Foto: REUTERS/Kevin Jairaj/Guliver

Ove godine ćemo gledati potpuno drugačiji NBA Ol-star koji će umesto tri dana, trajati samo jedan (7. mart) i videćemo samo meč najvećih zvezda. Javnost u Srbiji očekuje da mesto u startnoj postavi Zapada zauzme naš Nikola Jokić, centar Denver Nagetsa, ali je uz njega mogao da bude i Boban Marjanović da nije došlo do promene NBA pravila.

Krivac za promenu bio je Zaza Pačulija koji je tokom glasanja 2017. godine brzo sakupio 439.675 glasova i tako ubedljivo pretekao neke od velikih zvezda NBA lige poput Demarkusa Kazinsa, Entonija Dejvisa ili Marka Gasola koji su bili među favoritima da zauzmu ovu poziciju pod košem.

PROČITAJTE JOŠ

NBA liga je tada odlučila da hitro reaguje i promeni pravila kako se ne bi desilo da veteran koji beleži samo šest poena po susretu nađe mesto u startnoj postavi umesto većih zvezda. Da bi sprečila ovaj, za nju poražavajući ishod, NBA liga je odlučila da uvede popularno „Zaza pravilo“ (postoji još jedno pravilo koje je košarkaš iz Gruzije „doneo“, ali ono nije vezano za Ol-star).

Po ovom pravilu se više ne računaju samo glasovi navijača, kao što je do tada bio slučaj.

Danas glasovi navijača čine 50 odsto odluke, dok drugu polovinu glasova daju aktuelni igrači i izabrana medijska komisija. Na taj način je liga našla način da se zaštiti od glasanja koje bi moglo da pogura neke igrače koji ne spadaju u 24 elitnih u ligi.

To su učinili nakon što je te 2017. godine Zaza bio ispred mnogih drugih igrača nakon prvog preseka, a ispred njega su tada bili samo Stef Kari sa 523.597 glasova, Džejms Harden sa 519.446, te Kevin Durent sa 541.209. Zaza je imao više od 100.000 glasova više od Kavaja Lenarda koji je nakon prvog preseka imao 341.240 glasova!

Da ovo pravilo nije formirano lako smo mogli da vidimo da velika baza navijača koju ima NBA „progura“ na utakmicu svih zvezda ljubimce publike poput Aleksa Karuza ili našeg Marjanovića.

Najveću šansu da se nađe na NBA Ol-star je Marjanović imao 2019. godine kada je njegova popularnost „preko bare“ bila na vrhuncu. Tada smo bili svedoci formiranja velikog broja stranica na društvenim mrežama koje su promovisale glasanje za Marjanovića kao startera na Ol-star meču.

Jedan od tih naloga je još uvek „živ“.

U tim momentima su se mnogi hvalili što su poverenje ukazali upravo Marjanoviću, a da nije došlo do promene pravila možda smo mogli Bobija da ove godine gledamo na drugom meču „svih zvezda“.

Ipak, srpski centar sada nema toliko glasova kao što bi imao pre dve godine, ali razlog toga je i što je liga destimulisala da se ljubimci publike nađu među najboljima.

Verovatno je dobra stvar što se navijači ne pitaju u potpunosti kada se određuje najbolji tim, ali sa druge strane je poenta ovog meča da simpatizeri vide igrače koji su im najdraži na terenu.

Retko se dešava slučaj poput Bobijevog da je košarkaš toliko popularan, iako nije među najboljim igračima u prvenstvu.

Sećamo se da NBA ligi nije smetalo kada je Jao Ming dominirao na glasanju jer su milioni Kineza glasali za sunarodnika, delom i zbog toga što se liga tek širila na ovo tržište. Ipak, kada je na red došao Zaza iz Gruzije liga je zatvorila vrata ovakvom tipu glasanja.

Marjanović je glasanje 2019. godine završio sa 133.533 glasova i bio je u top 30 visokih igrača, a bio bi i daleko bolje plasiran da su navijači znali da mogu „da isteraju svoje“. Dobija Bobi često i glasove kolega, pa obično taj deo završi sa dva ili tri glasa…

Kada je u pitanju ovogodišnje glasanje Jokić se nalazi na drugom mestu liste visokih igrača. Ispred njega je očekivano Lebron Džejms, sa 2.288.676 glasova, centar iz Sombora ima 1.477.975, a prvi sledeći je Kavaj Lenard sa 1.285.777, dok je četvrti na listi Entoni Dejvis sa 1.192.881 glasom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar