Valensija je na krilima izuzetno raspoloženog Nikole Kalinića slavila protiv Crvene zvezde sa 91:71 (27:15, 22:27, 19:15, 23:14) u 20. kolu Evrolige.

U crveno-belom taboru je jedini raspoložen bio Džoni O’Brajant koji je meč završio sa 21 poenom, ali nije imao pravu podršku saigrača. Tokom čitavog meča je Zvezda bila u manjem (-5) ili većem (+20) zaostatku, ali su je greške skupo koštale. Meč je Zvezda završila sa čak 17 izgubljenih lopti. Ovim trijumfom je Valensija prekinula niz od šest poraza od crveno-belih u Evroligi i po prvi put je slavila protiv beogradskog kluba u elitnom evropskom takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo poluvreme je proteklo u apsolutnoj dominaciji Valensije koja je uspevala da kazni svaki, pa i najmanji propust u igri crveno-belih. Već u šestom minutu je Valensija imala +12 (19:7) i u tim momentima je nizala trojku za trojkom. Jedini koji je u tim momentima mogao da pogodi bio je O’Brajant, pa je većina akcija išla upravo preko njega.

Ipak, Valensija je kontrolisala potpuno dešavanja na parketu, te je stigla do 37:20. A onda u 16. minutu meča Nikola Kalinić dobija tehničku grešku nakon niza prigovora arbitrima i situacija na parketu se dramatično menja po njegovom odlasku na klupu. Do kraja poluvremena je Zvezda napravila seriju od 12:4 i tako istopila prednost na 49:42.

U trećoj deonici je Zvezda u nekoliko navrata imala i minus od pet poena, ali kao po pravilu bi usledila ekspresna reakcija Valensije. Jednu trojku je pogodio Derik Vilijams, sledeću Van Rosom kojom su Španci otišli na 61:51. U tim momentima se razigrao i Nikola Kalinić koji je do kraja ove deonice već imao 14 poena, uz dva skoka i sedam asistencija, pa deluje da je ona tehnička greška samo probudila inat u njemu da pokaže koliko zapravo može.

 

U četvrtoj deonici je Valensija kontrolisala sva dešavanja na parketu, a nije je omelo ni kada je Laberiju suđena tehnička greška. Upravo ovaj as je meč završio sa 16 poena (5/5 za dva) i uz Kalinića i Majka Tobija sa 13 poena bio najzaslužniji za trijumf domaćeg tima.

U Zvezdi je osim O’Brajanta dobru igru pokazao i Aleksa Radanov koji je postigao devet poena (3/5 iz igre), a nakon toga sledi nekoliko igrača koji su postigli po šest poena…

Crveno-bele već u ponedeljak čeka novi duel u Španiji jer će igrati protiv Real Madrida odloženi meč 19. kola.

Četvrta četvrtina: Valensija – Crvena zvezda 91:71

Dvorana: Fuente de San Luis Gledalaca: Bez prisustva publike Sudije: Boris Rižik, Elias Koromilas, Are Haliko

Valensija: Pradilja 0, Puerto 4, Laberi 16, Van Rosom 6, Tobi 13, Kalinić 14, Vives 5, San Emeterio 6, Vilijams 12, Hermanson 4, Sastre 11, Ferando 0.

C. zvezda: O’Brajant 21, Hol 2, Volden 3, Uskoković 0, Davidovac 5, Lazić 6, Rit 2, Radanov 9, Dobrić 6, Jagodić-Kuridža 6, Kuzmić 0, Kolom 11.

Evroliga, 20. kolo:

Anadolu Efes – Himki 99:60

Alba – Armani 70:84

Makabi – Baskonija 91:82

Petak:

Fenerbahče – PAO 100:74

CSKA – Barselona 75:88

Zenit – Žalgiris 77:65

Bajern – Real 76:81

Olimpijakos – ASVEL 63:69

Valensija – Zvezda 91:71

Foto: Screenshot Sofascore

 

Četvrta četvrtina: Valensija – Crvena zvezda 91:71

38′ Nova mini serija Valensije. Domaći tim je vezao šest poena i potpuno demotivisao crveno bele (87:69):

36′ Isteklo vreme. Zvezda je kombinovala, kombinovala i pogrešila. Na kraju je isteklo vreme i pre nego što su crveno-beli uputili loptu ka košu (83:69)…

35′ Lazićeva druga trojka. Nakon dugo vremena crveno-beli postižu trojku, a ova je delo kapitena Branka Lazića za 80:69.

33′ Druga tehnička za Valensiju. Nakon Kalinića je i Laberi zbog pritiska na sudije dobio tehničku, ali ga to nije omelo, te je u sledećem napadu pogodio dvojku za Valensiju (77:64).

32′ Odgovor Zvezde. Na mini seriju rivala, crveno-beli odgovaraju istom merom zahvaljujući Džoniju O’Brajantu i Kinu Kolomu. Ipak, crveno-beli su i dalje bili u velikom zaostatku (72:61).

31′ Mini serija na otvaranju. Na početku poslednje deonice je Valensija napravila seriju od 4:0 poenima Sastrea i Vilii tako vratila ogromnu prednost (72:57).

Treća četvrtina: Valensija – Crvena zvezda 68:57

30′ Kalinić ne staje. Probio je Džonija O’Brajanta i 14. poenom postavio rezultat 68:57.

29′ Zakucavanje Kalinića. Ona tehnička greška kao da je probudila inat u Kaliniću koji je realizovao nekoliko poslednjih napada Valensije, jedan od njih i zakucavanjem za 66:57.

27′ Izgubljena lopta Zvezde. Ognjen Kuzmić pravi faul u napadu u momentima kada su Zvezdi poeni bili preko potrebni. Sa druge strane, Nikola Kalinić briljira i iskustvom uspeva da iznudi slobodna bacanja za 64:54.

26′ Još jedna trojka! Van Rosom pogađa i vraća veliku prednost (61:51). Delovalo je da se Valensija ponudila i da pokazala slabosti, a onda su usledile brze trojke.

 

25′ Šetnja kroz reket, pa odgovor. Kino Kolom je školski uradio sve iznudio faul i postigao dva poena, ali je već u sledećem napadu sličnu akcije realizovao Kalinić za 58:51.

24′ Koš u poslednjoj sekundi. Derik Vilijams sada pogađa za tri poena, taman kada je Zvezda svela prednost na pet poena usledila je trojka za 56:48.

23′ Svi napadi Zvezde iz reketa. U momentima kada je O’Brajant bio u igri sve akcije su išle preko centra crveno-belih, kada bi on promašivao iz drugih prilika su saigrači uspevali da poentiraju.

22′ Nervoza kod domaćina. Još jednom O’Brajant postiže poene za 51: 46, ali je još bitnije što se videla nervoza na licima igrača Valensije koji kao da su mislili da su nakon 15 minuta završili posao protiv Zvezde.

21′ Poeni na obe strane. Džoni O’Brajant nastavlja da dominira u reketu i da pronalazi prave načine da poentira (51:44).

Druga četvrtina: Valensija – Crvena zvezda 49:42

20′ Furiozni kraj deonice Zvezde. Crveno-beli su bolje odigrali poslednjih nekoliko minuta četvrtine nakon isključenja Kalinića, pa su sveli prednost na pristojnih sedam poena (49:42). Ovu deonicu je Zvezda dobila sa 27:22, a u poslednjih četiri minuta su Beograđani napravili seriju od 12:4.

18′ Ko bi drugi? Džoni O’Brajant postiže trojku koja je pravi vetar u jedra crveno-belih, te je Valensija odmah zatražila minut odmora (47:36).

17′ Lazić! Čekalo se da se još neko pridruži O’Brajantu, a Lazić je trojkom spustio najveći minus od 17 na 47:33.

16′ Tehnička greška za Kalinića. Sudije su u jednom momentu prekinule igru jer je srpski košarkaš previše pričao. Dosuđena mu je tehnička greška, a kako je ovo bila treća lična preselio se na klupu. Ovo bi moglo da pomogne crveno-belima jer je krilni košarkaš bio jedan od najraspoloženijih sa sedam poena i sedam asistencija.

16′ Razoružani crveno-beli. Dejan Radonjić je tražio minut odmora nakon što su njegovi izabranici još jednom primili previše lake poene, nakon horoga Laberija za 46:30…

15′ Jedina svetla tačka. Džoni O’Brajant je jedini pogađao u ovim momentima za crveno-bele, te je već sakupio osam poena za osam minuta na parketu (44:30).

14′ Razlika „zaključana“ na 15 poena. U ovim momentima se igralo poen za poen, pa je razlika varirala od 13 do 15 poena. Tobi nastavlja da zasipa koš crveno-belih, a deluje da komunikacija u odbrani nije na zadovoljavajućem nivou.

13′ Problemi u odbrani. I dok napad crveno-belih ne deluje toliko problematično, u defanzivi Beograđani imaju velikih problema da isprate rivala. Lengston Hol je iz druge šanse pospremio jednu loptu za 37:24.

12′ Šuterska klinika San Emeteria. Zvezda uspeva da realizuje napade, ali ima ogromnih problema u odbrani. San Emeterio je pogodio drugu vezanu trojku, a onda je Majk Tobi to lagano pospremio u koš za 35:20, što je bila i najveća prednost Španaca do tog momenta.

11′ Priključio se Volden. Kori Volden je iznudio faul nakon šuta za tri poena i sva tri puta bio precizan sa linije za slobodna bacanja. Ipak, već u sledećem napadu odgovorio je San Emeterio trojkom van balansa za 30:18

Prva četvrtina: Valensija – Crvena zvezda 27:15

10′ Razlika u penalima. Prvu četvrtinu je obeležila velika prednost Valensije koja je gotovo potpuno izgrađena iz slobodnih bacanja. Crveno-beli nisu izveli niti jedan penal, dok je Valensija pogodila osam od devet pokušaja.

9′ Ponovo O’Brajant! Centar Zvezde je završio tri od četiri napada poslednjih napada crveno-belih, a u z njega se u strelce upisao i Aleksa Radanov (23:15).

8′ Konačno poeni! Džoni O’Brajant je uspeo da izgradi sebi poziciju pod košem, a onda i da pogodi i prekine seriju Valensije. Učinio je to u dva vezana napada i tako pokazao promenu u igri Zvezde koja sada šansu tražu iz reketa (23:11).

6′ Promašaj, pa kazna. Crveno-beli su odigrali sjajnu akciju, a Branko Lazić je promašio zicer. Valensija je to kaznila brzom trojkom Đoana Sastrea. Sudije su zatim i gledale da li je Lazić napravio nesportsku ličnu grešku na Lameriju, ali je ovaj igrač dobio dva slobodna bacanja i oba pogodio za 19:7.

5′ Nova trojka! Sem Van Rosom je ostao potpuno sam i kaznio je to trojkom. Izuzetno atraktivan duel u Španiji na otvaranju uz obilje lepih poteza i efikasnih pet minuta sa 12:7. Crveno-beli prave nešto više grešaka u napadu, a par propusta u defanzivi omogućio je Valensiji prednost.

4′ Pršte zakucavanja. Davidovac je odgovorio Kaliniću trojkom za 7:5 nakon duže akcije crveno-belih. Derik Vilijams je na kraju alej-up završio zakucavanjem za 9:5, a u sledećem napadu je zakucao i Jagodić-Kuridža za 9:7.

3′ Trojka Kalinića. Krilni košarkaš i bivši as Crvene zvezde pogodio je trojku uz zvuk sirene za 7:2.

2′ Mini serija Valensije od 4:0. Akrobatski pokušaj Voldena završio je u autu ispod koša. Dobrić je uspeo da preseče loptu, ali mu je u kontri izbijena lopta uz ruku. Derik Vilijams je pogodio dvojku iz okreta o tablu za 4:2.

1′ Krenuo je meč! Zvezda je odbranila prvi napad, dok je Ognjen Dobrić sa druge strane bio precizan za 0:2.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar