Foto: KSS/Marko Metlas

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Partizan u polufinalu Kupa Radivoja Koraća sa 79:78 i revanširali se večitom rivalu za poraz u prošlogodišnjem finalu ovog takmičenja. Crveno-beli će u borbi za trofej "Žućkove levice" igrati protiv Mege, koja je ranije pobedila Vojvodinu.

PROČITAJTE JOŠ:

Meč je rešen u napetoj završnici četvrte četvrtine, nakon što je Zvezda u trećoj nadoknadila 11 poena zaostatka za Partizanom i sa -3 ušla u odlučujuću deonicu.

Ništa manje se nije ni očekivalo od derbija koji se po pravilu igra „na jednu loptu“ i do poslednjeg minuta. Tako je bilo i sada, bez obzira na objektivne teškoće crveno-belih i čak pet odsutnih igrača.

Rašon Tomas je na prelazu između treće u četvrtu četvrtinu „izmišljao“ poene crno-belih i održavao prednost Partizana koji je vodio tokom čitavog meča, na drugoj strani je fantastičan bio Dejan Davidovac, pa se sve nekako svelo na to ko je u finišu više grešio i ko je bolje pucao slobodna bacanja.

Zvezda je preživela i jako loš šut tokom čitavog meča jer je bila između 35 i 40 posto realizacije, dok je Partizan izgubio 22 lopte. Davidovac je u poslednjim trenucima pogodio odlučujuća dva slobodna bacanja, ali je i Partizan imao veliku šansu da dobije posle nekoliko ofanzivnih skokova u poslednjem minutu.

Najefikasniji su bili Džordan Lojd sa 24 poena, Davidovac ga je ispratio sa 19, dok je Ognjen Kuzmić uz šest poena imao i sedam skokova, ali od kojih je šest bilo u napadu.

Partizanu nije pomogao ni raspoloženi Ognjen Jaramaz sa 18, te Markus Pejdž sa 16 poena. Erik Mika je ubacio 11 poena i dodao tome pet skokova, dok je spomenuti Tomas na kraju završio sa devet poena i sedam uhvaćenih lopti.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Prvo poluvreme obeležio je fantastičan šut igrača Partizana u kom su prednjačili Pejdž i Jaramaz.

Svako od njih dvojice je pravio razliku na svoj način, Markus pre svega šutem, Jaramaz organizacijom igre i pravljenjem viškova.

Zvezda je imala problema sa slobodnim bacanjima, a veoma bitne penale promašio je Ognjen Dobrić u trenutku kada je njegov tim mogao da izjednači na kraju prve četvrtine.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Crno-beli su konstantno bili u prednosti i igrali su smirenije i strpljivije. Ispočetka su igrači Zvezde brzali i posle po pet poena Lojda i Pejdža, Partizan je otišao na 11:5 i odlepio se zahvaljujući Nemanji Dangubiću.

U drugom delu prve četvrtine Partizan je malo popustio u napadu, Zvezda se vratila zahvaljujući roli Džonija O’Brajanta, ali je Jaramaz svojom serijom od pet poena doneo crno-belima sedam poena prednosti.

Sa slobodnih bacanja je Simonović primakao svoj tim do 21:18, a Dobrića je Trifunović faulirao na šutu za tri poena. Međutim, Ognjen je pogodio samo jedan penal, a Partizan je za preostalih sedam sekundi ubacio četvrtu trojku iz pet šuteva hicem Jaramaza i posle deset minuta vodio 27:22.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

U drugih deset minuta igralo se tvrđe, mada su crno-beli odmah pogodili trojku. Aleksa Uskoković je sa dva lepa prodora i ukradenom loptom za kontru Davidovca pokrenuo Zvezdu, ali je to bilo kratkog daha. Tek koliko da crveno-beli dođu do 30:28.

Posle Pejdža, Dangubića i Jaramaza, svoju seriju je napravio i Rade Zagorac. On je odmakao svoj tim na 35:28 sredinom druge deonice, posle čega se Zvezda nije primicala do poluvremena.

Obe ekipe su imale period sredinom četvrtine kada niko ništa nije mogao da pogodi i ta serija je potrajala dobra dva, tri minuta, te je Partizan posle dvadeset minuta vodio 46:40.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Sjajno je u završnici odigrao Ognjen Kuzmić i da nije bilo njegovih nekoliko ofanzivnih skokova posle kojih je ubacio četiri poena, a jednom i asistirao za trojku Lojda, možda bi Partizan vodio i više.

Treća četvrtina počela je lošim napadima na obe strane. Davidovac je promašio relativno lak šut sa tri metra, pa onda i trojku, Tomas je napravio korake i tek je Mika posle tri minuta upisao prve poene za jednu od ekipa.

Trojkom Dangubića Partizan je posle tri i po minuta otišao na +11, što je bila prva dvocifrena prednost – 51:40. Tek tada su Uskoković i O’Brajant ubacili po trojku, dok se Davidovac propisno ispromašivao i jednom usput izgubio loptu.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Crno-beli su i pre kraja treće četvrtine izgubili čak 14 lopti, a Zvezda je zahvaljujući seriji grešaka rivala uspela da priđe na 53:48, košem Davidovca posle ofanzivnog skoka.

Dejan je odmah zatim ubacio trojku za seriju Zvezde 11:2 i 53:51. Međutim, baš kad su crveno-beli dobro uštopovali Tomasa u sledećem napadu, putbek zakucavanje je izveo Vil Mozli.

Tomas je pre kraja pogodio trojku kojim je prekinuo nalet Zvezde, ali je Lojd u poslednjih nekoliko sekundi trećeg perioda posle greške Perkinsa dobio faul i sa dva penala primakao Zvezdu na 58:55 pred završnih deset minuta.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

Tokom poslednjih deset minuta viđena je prava „ludnica“, posebno u završnih šezdesetak sekundi. Džordan Lojd je srećnom trojkom u tom periodu doneo prvu prednost Zvezdi 71:70 na oko tri minuta pre kraja.

Prethodno je Davidovac u nekoliko navrata dobio 2+1 situaciju i potpuno je zaboravio onog „Dedu“ koji je počeo meč silnim promašajima. Crveno-beli su se tako održavali u igri sve do poslednjeg minuta.

Tada je Partizan poenima Jaramaza sa linije za slobodna bacanja došao do poena prednosti 76:75, posle nekoliko minuta rezultatske „klackalice“.

Usledio je faul i nad Lojdom, a momak koji je promašio samo jedno slobodno bacanje od 12 izvedenih lako je okrenuo rezultat u korist Zvezde na 47 sekundi pre poslednje sirene.

Pejdž je na pola minuta pre isteka regularnih 40 minuta promašio trojku, pa i šut za dva, a Zagorac polaganje i tek posle trećeg ofanzivnog skoka Tomas je iznudio faul i dao dva poena.

Međutim, to nije bilo dovoljno crno-belima jer je Jaramaz napravio peti faul pri probijanju bloka i Davidovac je oba puta sa penala bio precizan.

Partizan – Crvena zvezda 78:79 (27:22, 19:18, 12:15, 20:24)

Hala: Spens, Novi Sad; Bez publike. Sudija: Ilija Belošević.

Partizan: Pejdž, Dangubić, Jaramaz, Zagorac, Veličković, Perkins, Janković, Tomas, Mozli, Mika, Trifunović. Trener: Sašo Filipovski.

Crvena zvezda: Lojd, Simonović, O’Brajant, Vujičić, Uskoković, Davidovac, Dobrić, Radanov, Jagodić-Kuridža, Simanić, Lazić, Kuzmić Trener: Dejan Radonjić.

Četvrta četvrtina:

40′ KRAJ! Drama i pobeda Crvene zvezde!

Penal završnica pripala je crveno-belima koji su poenima Dejana Davidovca definitivno rešili meč u svoju korist na deset sekundi pre kraja. Faul na Davidovcu je pri probijanju bloka napravio Ognjen Jaramaz koji je morao van igre, pa crno-beli nisu imali pravog igrača da im organizuje poslednji napad i crveno-beli su slavili.

38′ Klackalica!

Opet vodi Partizan, poentirao je Erik Mika, dok je Lojd bacio er bol u završnici napada. Još dva i po minuta do kraja.

37′ Vodi Zvezda!

Trojka Lojda uz mnogo sreće i tek prvo vođstvo Zvezde 71:70. Fauliran je zatim Pejdž koji je oba puta bio precizan sa linije bacanja (72:71 Partizan). Kuzmić je potom nepropisno zaustavljen pod košem na ziceru. Sudije su pregledale snimak posle čega je ostao običan faul na centru Zvezde – 73:72 za Zvezdu.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

35′ Jaramaz siguran, ništa manje ni Davidovac

Dva penala za Jaramaza, pa onda horog Davidovca za nastavak drame – 70:68 za crno-bele.

34′ Davidovac dominira, „sevaju“ trojke!

I još jednom 2+1 za Davidovca koji je baš razgoropadio od uvodnih promašaja iz treće četvrtine. Po trojku su pogodili Pejdž i Simonović – 68:66 za Partizan.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

33′ Uskoković sjajan

Pogađa sa poludistance posle greške Dangubića i treći put vraća Zvezdu u igru – 63:60 za Partizan.

32′ Koš Jaramaza, Davidovac „vadi“ Zvezdu!

Ofanzivni skok Davidovca koji je posle poena Jaramaza uspeo da pogodi i iznudi faul. Dangubić je potom napravio korake, peti ili šesti kiks tima Partizana – 63:58.

31′ Pogodak Tomasa, promašaj Dobrića

Nije uspeo da spusti dovoljno „mekano“ loptu u koš Dobrić, prethodno je Tomas bio precizan i već neko vreme samo on „radi“ u ekipi Partizana.

Treća četvrtina:

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

30′ Tomas trojkom izvukao Partizan iz krize

Lojd je ubacio dva slobodna bacanja na minut i šest sekundi pre kraja, ali je Tomas devetom Partizanovom trojkom na meču vratio prostor „za disanje“ svom timu (58:53). Jagodić-Kuridža nije ubacio trojku iz ugla, a Perkins nije uspeo da za pet sekundi izvede loptu, pa je Lojd u završnici iznudio faul i slobodna bacanja – 58:55 za crno-bele.

28′ Serija Zvezde 11:2, samo dva poena prednosti za Partizan

Trojka Davidovca, trebao mu je prethodni pogodak da uđe u ritam. Time je produžio seriju crveno-belih na 11:2 (53:51 za Partizan), ali je u ubrzo prekinuo Vil Mozli putbek zakucavanjem posle promašaja Tomasa – 55:51.

27′ Partizan muče izgubljene lopte, Zvezda prepolovila minus

Imaju ih 14 crno-beli. Džoni O’Brajant je ubacio trojku i malo približio Zvezdu, dok je Davidovac promašio i četvrti šut u ovoj četvrtini. Tek je iz petog pokušaja i posle ofanzivnog skoka pod obručem rešio akciju – 53:48 za Partizan.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

25′ Uskoković pogađa trojku

Sedam poena za Zvezdinog beka i prva trojka i poeni za Zvezdu posle četiri i po minuta u drugom poluvremenu. Pejdž nije ovog puta uspeo da vrati trojku, a Jaramaz je napravio faul na Lojdu – 51:43.

24′ Trojka Dangubića i prvi dvocifreni plus Partizana

Još jednom je promašio Davidovac, Dangubić nije propustio da ubaci trojku, osmu Partizanovu i to je 51:40 za crno-bele. Zvezda četiri minuta bez poena.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

23′ Dva i po minuta bez koša

Neće Davidovac spolja, neće ni Mika iznutra. Niko za sada ne može da pogodi koš. Tek je Mika na pragu četvrtog minuta prekinuo ovaj niz – 48:40 za Partizan.

21′ Dobra odbrana, loš napad Tomasa

Zaustavio je napad Zvezde i naterao Kuzmića na šut iz očaja, a u sledećem napadu napravio korake posle ofanzivnog skoka svoje ekipe.

Druga četvrtina:

20′ Zagorac siguran s penala, četvrti skok u napadu Kuzmića

Opet poentira centar Zvezde posle skoka u napadu i trenutno on jedini drži svoj tim u igri. Jaramaz je pogodio za dva iz svog karakterističnog stepbeka, dok je Veličković na preuzimanju visoko faulirao Lojda – 46:40 za Partizan.

19′ Pejdž sve pogađa, Kuzmić sve hvata!

Odmah je na trojku Lojda vratio Pejdž svojim dalekometnim hicem. Zvezda promašuje i slobodna bacanja. Jagodić-Kuridža nije ubacio nijedno od dva. Lazić je promašio čistu trojku, ali Kuzmić opet hvata skok u napadu i poentira – 42:36 za Partizan.

Foto: KSS/Nebojsa Parausic

18′ Kuzmić uhvatio bitan skok u napadu

Jagodić-Kuridža je promašio trojku, Kuzmić je posle ofanzivnog skoka bacio povratnu za Lojda, a ovaj je dao trojku i prekinuo dug post pogodaka iz igre za Zvezdu – 39:34 za crno-bele.

17′ Lojd polovičan s penala, faulovi u napadu remete Zvezdu

Posle faula je pogodio jedno od dva slobodna bacanja, a onda je jako dobro sačuvao Dangubića i ostavio Partizanu samo desetinku za napad. Pogodio je Pejdž, ali to nije bilo dovoljno za izbačaj i pogodak je poništen. Jagodić-Kuridža, pa Kuzmić, crveno-beli u lošim momentima prave faulove u napadu.

16 Zvezda i Partizan dugo bez poena

Kratak zastoj i kod jednih i kod drugih. Više neiskorišćenih napada sve do koša Vila Mozlija za 39:30. Promašivali su igrači sa distance, pa je Lazić bio neprecizan i u prodoru i sve je to kaznio Mozli kada je ostao zaboravljen na ziceru.

14′ Jaramaz pogađa uz mnogo sreće

Veličković nije hteo da šutira, poslao je povratnu za Jaramaza iz otvorene pozicije, a ovaj je ušao do linije penala i odatle šutnuo za dva. Lopta se od obruča odbila visoko i ipak se vratila u njega – 37:30.

13′ Odmiče opet Partizan

Zagorac triput siguran sa linije za slobodna bacanja. Rade je nanizao pet poena i vratio prednost Partizana na sedam poena (35:28), sve do koša Džordana Lojda – 35:30 vodi Partizan.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

12′ Uskoković pokrenuo Zvezdu

Novo polaganje Uskokovića, pa onda njegova ukradena lopta i kontra za Davidovca. Zvezda se očas posla vratila u igru – 30:28.

11′ Nova trojka Partizana!

Ne greše crno-beli spolja, videlo se od samog početka. Ovog puta je precizan bio Džoš Perkins. Aleksa Uskoković je na drugoj strani imao veoma lep prodor – 30:24 za crno-bele.

Prva četvrtina:

Foto: Vanja Keser/ STARSPORT

10′ Partizan trojkama završio četvrtinu

Loš šut O’Brajanta, pa faul igrača Partizana i poeni za Zvezdu i Simonovića sa linije za slobodna bacanja (21:18). Perkins kao da je imitirao Dangubića od malopre pa je čeono promašio ceo koš. Simonović je zatim spustio loptu za O’Brajanta, a ovaj se pod košem iskupio košem uz faul Rašona Tomasa za 21:21.

Prethodno je pored Vila Mozlija, Džoni O’Brajant promašio ispod koša. Veličković je preko Veličkovića dao četvrtu trojku iz pet šuteva, ali je Trifunović faulirao Dobrića na šutu za tri poena, osam sekundi pre kraja. Ognjen je ubacio samo jedno od tri bacanja.

Jaramaz je četvrtinu završio trojkom, pa je to peti pogodak spolja od šest šuteva. Inače, koš je dao baš preko Dobrića – 27:22 za Partizan posle deset minuta.

8′ Serija trojki!

Prvo Jaramaz, onda Jagodić-Kuridža, sada i Pejdž iz naskoka! Igrači obe ekipe su solidno raspucani na startu meča, ali za sada nešto bolje ide Partizanu koji ima 21:14. Prekršaj napravljen i na O’Brajantu – 21:16.

7′ Jaramazovih pet uzastopnih poena

Posle dva penala realizovana usled faula Jaramaz pogađa i stepbek trojku (18:11). Jagodić-Kuridža mu je odmah uzvratio trojkom – 18:14 za Partizan.

6′ O’Brajant iz nemoguće pozicije

Za momka njegovih gabarita, nekoliko driblinga, a onda i pun okret i šut deluje kao veoma težak zadatak. Džoni je to pogodio i primakao Zvezdu na dva poena. Jaramaz je na drugoj strani fauliran.

aba
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

5′ Kuzmić promašuje zicer

Uhvatio je centar Zvezde ofanzivni skok posle lošeg pokušaja Lojda. Veličković ga sprečava da postigne koš iz reketa. Lazić i Lojd su relativno brzo napravili po jedan faul. Mika ubacuje i četvrti poen.

4′ Poentira i Mika, 6:0 serija Partizana

Brzaju igrači Zvezde u napadu, koriste to u ekipi Partizana. Mika je na snagu napravio sebi prostor u reketu i pogodio za dva, pa je postao treći igrač crno-belih koji se upisivao u strelce. Jagodić-Kuridža je iz sredine pogodio dugu dvojku i prekinuo seriju rivala – 11:7 za crno-bele.

3′ Er bol pa daleka dvojka Dangubića

Dangubić posle viška koji je napravio Pejdž promašuje iz ćoška ceo koš, a onda daje teži šut i dugu dvojku. Posle serije Pejdža vezao je i četvrti poen Dangubić u kontri posle prodora.

2′ Serije Pejdža i Lojda!

Kao da se „napucavaju“ međusobno Džordan Lojd i Markus Pejdž. Bek Partizana je pogodio trojku i upisao peti poen, odmah je uzvratio trojkom i Lojd za 5:5.

1′ Prvi poeni za Partizan

Lojd nije pogodio trojku, Pejdž iz okreta uspeva da ubaci težak šut sa poludistance i postiže prve poene za Partizan. Lojd se zatim iskupio poenima iz prodora.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare