Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Novi sastanak ABA lige inicirao je novo saopštenje Crvene zvezde koja "sa iskrenim žaljenjem konstatuje da opstrukcije Partizana utiču na napore ostalih klubova da sačuvaju ABA ligu".

„Zbog dezinformacija koje se konstantno iznose u javnosti od Ostoje Mijailovića, a u neslaganju sa činjenicama i istinom iznosi samo uvrede, primorani smo da informišemo javnost da je Crvena zvezda tužila ABA ligu još početkom 2020. godine (3. marta) kada nisu sprovedene jednoglasno usvojene donete odluke na Skupštini 3. januara, s ciljem da se urede osnivački akti lige koji nisu uređeni od 2015. i za koji su glasali svu čanovi Skupštine ABA“, navodi se u saopštenju crveno-belih.

PROČITAJTE JOŠ

Klub sa Malog Kalemegdana navodi da su posle tri Skupštine (27. maj, 16. i 23. jul) na kojima su klubovi jednoglasno glasali za prenos udela klubova i vansudsko poravnanje između Crvene zvezde i ABA, čime bi Liga dobila menadžment, uređenu vlasničku strukturu i mogućnost da nesmetano funkcioniše dalje i počne sezonu, predstavnik Partizana Ostoja Mijailovića koji je tri puta glasao za predlog, počeo je sredinom jula sa opstrukcijom i rušenjem lige pozivanjem na sukob interesa između Crvene zvezde i KK FMP.

„Zvezda naglašava da je odluka o prenosu udela jedinstvena i da u sebi prethodno predviđa uređenje odnosa između Cedevite i Cedevita Olimpije, a zatim i prenos udela sa Cedevite na Mornar, MZT na Primorsku i tek na kraju, prenos udela sa Metalca na FMP. Zvezda pravno, administrativno, niti na bilo koji drugi način nije povezana sa FMP. Bez obzira na tu činjenicu, u nameri da sakrije sve svoje greške, propuste i ogroman minus u klupskoj kasi, Mijailović je našao je ‘rešenje’ u vidu sportske arbitraže u Lozani i skretanje pažnje sa svojih problema, ali nanoseći ogromnu štetu košarci u regionu.“

Crveno-beli putem saopštenja žele da obaveste javnost da je u skladu sa zakonima zemlje na čijoj teritoriji je sedište Lige, jedini nadležan sud za sve sporove povodom ABA lige i društvenog ugovora Trgovinski sud u Zagrebu.

PROČITAJTE JOŠ Evroliga pohvalila Zvezdu za najveći napredak

„Svi klubovi učesnici ABA lige (13 klubova ABA 1 i 14 klubova ABA 2), izuzev Partizana, dostavili su svu potrebnu dokumentaciju pravnicima Lige za preregistraciju, prenos udela i početak nove sezone ABA lige na radnom sastanku održanom 11. septembra. Partizan koji je pokušao da dezinformiše javnost i pred ovaj sastanak, nastavio je sa opstrukcijama i na taj način, što je bio jedini klub, koji je bio protiv zakazivanja naredne Skupštine ABA lige od strane kluba rotacijski utvrđenog redosledom da predsedava ABA ligom. Zvezda zato, kao odgovornog za eventualni prekid, kašnjenje, nestanak ABA lige, ili neučestvovanje pojedinih klubova u njoj, kao isključivog krivca vidi Partizan.“

Zbog svega navedenog, Zvezda, kao klub koji je „ponudio kompromis i učionio konkretne korake, traži izvršenje odluka Skupštine ABA lige“.

PROČITAJTE JOŠ Osvojili šampionski tron ABA lige, a sada su slobodni

„Ukoliko to bude potrebno, i jedina neophodna opcija, izvršenje odluka Skupština biće zatraženo i pred Trgovačkim sudom u Zagrebu, jedinom nadležnom za sve sporove povodom društvenog ugovora Lige. Odlaganjem ispunjenja odluka Skupštine ili njihovim neizvršenjem dovodi se u opasnost i finansijsko upravljanje ABA ligom.“

Zvezda je, navodi se, na sve to upozoravala, i zbog toga je tužba ocenjena kao nužna i potrebna.

„Neispunjavanjem odluka Skupštine ABA lige od strane Partizana, a čije ispunjenje bi dovelo do kompletnog usklađenosti sa Zakonom poslovanja ABA lige, doći će do nesagledivih zakonskih posledica. Zvezda odgovorno tvrdi da nema nikakvog sukoba u srpskoj košarci na relaciji i Zvezde, Partizana i FMP, već samo između ABA lige i Partizana jer taj klub ne srovodi odluke Skupštine regionalnog takmičenja za koje je i sam potitivno glasao u tri navedena navrata. Partizan još jednom je pokazao ogromnu neodgovornost u trenucima kada bi gašenje lige dovelo do brojnih tužbi i višemilionskih odštetnih zahteva od strane sponzora ABA lige“, zaključuje se u saopštenju Crvene zvezde.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare