Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Mornar iz Bara 93:77 (25:22, 27:14, 19:26, 22:15) u desetom kolu ABA lige kao domaćini u dvorani "Aleksandar Nikolić".

Zvezda je odigrala sjajnu drugu četvrtinu i jedino u njoj je neutralisala učinak neverovatnog napadača Derona Rasela.

PROČITAJTE JOŠ:

Mornar se tokom meča uglavnom oslanjao na Raselovu pojedinačnu veštinu, Deron se sit napogađao, ali je domaćin u drugoj i četvrtoj četvrtini rešio meč u svoju korist.

Tokom druge je posebno raspucan bio Ben Bentil, dok je u trećoj nekoliko napada Stefana Markovića i Miroslava Raduljice bilo veoma bitno na Zvezdinom putu ka osmom trijumfu iz devet odigranih utakmica.

U četvrtom periodu je nekoliko skokova i poena Bentila konačno presudilo Mornaru, koji je do tri, četiri minuta pre kraja imao potpuno aktivan rezultat.

Najefikasniji je kod pobednika bio Bentil sa 26 poena i četiri skoka. Dalibor Ilić je dodao 11 poena i osam skokova, dok je Ognjen Dobrić ubacio deset poena. Luka Vildoza je doprineo ekipi sa osam poena i šest asistencija.

Mornar je predvodio Rasel sa 35 poena i pet asistencija, Petar Vujačić je postigao deset poena i svi ostali manje od toga, s tim da je Marko Pecarski sa osam poena i 11 skokova bio blizu dabl-dabla.

Tim sa Malog Kalemegdana je prvo poluvreme počeo onako kao da njegovi igrači deluju „izduvano“ i istrošeno posle Partizana.

Mornar je krenuo energičnije i agresivnije, njegovi igrači su postavili zonsku odbranu, crveno-belima je falila sigurnost u pasu, pa je bilo izgubljenih lopti.

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Barani tokom prvih deset minuta bili tu negde sa Zvezdom sve vreme, ali su samo u prvih 120 sekundi objektivno imali priključak.

Zvezda je serijom od sedam poena povela 12:6, posle čega se praktično nije osvrtala do isteka četvrtine.

Deron Rasel se jeste raspucao rano i u tom periodu ubacio devet poena, samo nije mogao sam.

Falio je doprinos Marka Pecarskog, dok je u Zvezdi rano krenuo da „rešeta“ Ben Bentil.

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Domaćin je pred početak druge deonice vodio 25:22, jer je Rasel pogodio trojku u poslednjem napadu Mornara na isteku desetog minuta.

Druga četvrtina u potpunosti je pripala Zvezdi. Iako je nesigurnih dodavanja bilo i dalje, bilo je i jače odbrane.

Deset poena u kontri imali su Branko Lazić, Stefan Marković i ostali igrači crveno-belih, a Mornar nije mogao da uradi ništa samo oslanjajući se sporadične bravure Rasela.

Upravo je Lazić u kontri doneo svom timu 39:30, a ubrzo je i Bentil trojkom prebacio Zvezdinu prednost na preko deset poena – 44:32.

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Do kraja poluvremena za preostala dva minuta zablistao i je mladi Nikola Topić koji je za dva minuta i dvadesetak sekundi ubacio osam poena, a Zvezda je vodila 52:36.

Drugo poluvreme počelo je bolje po Mornar. Rasel se opet razigrao, pogodio je trojku, isto je uradio i Vranješ, pa su Barani sredinom trećeg perioda kaskali deset poena.

Vildoza i Nedović su pokušavali da zaustave sjajnog Amerikanca, koji je ubacio i trojku sa devet metara za 59:52 i vraćanje Mornara u život.

To je bio „crveni alarm“ za Dobrića koji je iz prodora sa boka pogodio flouter uz faul, čisto da prekine nalet Rasela.

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Prednost crveno-belih se spustila do šest poena posle pogodaka Vrankovića i Pecarskog, ali su onda Stefan Marković i Miroslav Raduljica iskočili u prvi plan svojom serijom poena.

Marković je propustio da šutne otvorenu trojku, krenuo je u prodor i proigrao Ilića, ovaj je odmah produžio pas za Raduljicu koji je ubacio loptu u koš uz faul.

Pod košem je bio siguran i u sledećem napadu Zvezde, koja je otišla na 69:56 dva minuta pre isteka treće četvrtine.

Tvrđa odbrana u tim momentima je „ubijala“ igru Mornara, Rasel i Pecarski su držali korak koliko su mogli, pa je posle 30 minuta i nove trojke Amerikanca sa zvukom sirene, rezultat bio 71:62 u korist srpskog kluba.

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Četvrta četvrtina počela je dobrim dodavanjem Raduljice za Vildozu, a onda i ispravkom Ilića na obruču.

Bilo je primetno da je Raduljica raspoložen za dodavanja, pa je preko njega lopta lepo cirkulisala u napadu.

Međutim, prednost igrača Duška Ivanovića je uglavnom oscilirala između jednocifrene i dvocifrene, pa su tako Ilić i Lazić odveli crveno-bele na 75:62, a Rasel je odmah sasuo trojku.

Prošao je i iznudio faul Lazića, pogodio jedno bacanje, uhvatio ofanzivni skok i pogodio dvojku.

Foto: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Ukratko, radio je sve što je mogao, ali je sredinom poslednje četvrtine rezultat svejedno bio 79:68 za Zvezdu.

Vujačić je potom dao trojku za -10, Bentil ju je vratio, pa pogodio za dva uz faul i tehničku Mornaru za nedostižnih 88:71 tri minuta i 12 sekundi pre kraja.

Upravo u tim trenucima je postalo jasno ko će pobediti u inače veoma zanimljivom meču u kom su se izdvojila dvojica igrača na obe strane.

Tim Zvezde nije imao Filipa Petruševa, koji je bio značajan faktor protiv Partizana, a ni raspucanog Vildozu, ali mu nije bilo ni potrebno.

Do kraja je ekipa Duška Ivanovića zahvaljujući kontroli skoka i drastičnoj razlici u timskoj igri i asistencijama (26 prema 9) uspela da neutrališe okosnicu brze igra gostiju koji su sada sa skorom 4-6 na osmom mestu tabele ABA lige.

Standings provided by Sofascore


Crvena zvezda – Mornar 93:77 (25:22, 27:14, 19:26, 22:15)

Hala: Aleksandar Nikolić, Beograd; Sudije: Igor Dragojević, Bojan Kruljac, Marko Pecelj

Crvena zvezda: Vildoza 8, Nedović 3, Dobrić 10, Topić 8, Marković 4, Lazić 7, Lazarević 0, Martin 6, Bentil, Mitrović 2, Ilić 11, Raduljica 8; Trener: Duško Ivanović.

Mornar: Rasel 35, Vranješ 3, Vujačić 10, Miković 2, Kovačević 5, Živanović 7, Radetić 0, Diong 3, Vranković 4, Pecarski 8; Trener: Mihailo Pavićević.


Crvena zvezda - Mornar 93:77 (25:22, 27:14, 19:26, 22:15)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar